zupa serowa?

dziewczyny macie moze przepis na zupe serowa? prosze napiszie mi…
pozdrawiam

13 odpowiedzi na pytanie: zupa serowa?

olesia1 Dodane ponad rok temu,

Ja jadłam ostatnio zupę z serków topionych- jeśli o taka Ci chodzi to ustalę przepis i Ci podam 🙂 Pyszna była nota bene 😉

gabrycha Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez olesia1:Ja jadłam ostatnio zupę z serków topionych- jeśli o taka Ci chodzi to ustalę przepis i Ci podam 🙂 Pyszna była nota bene 😉
Ja chętnie skorzystam z tego przepisu,mniam chyba zaraz ślinotoku dostanę,uwielbiam sery,a zupy serowej jeszcze nie jadłam. Miałam gdzieś przepis,ale nie spawdzony przez nikogo więc chętnie skorzystam ze sprawdzonego:)

eunike Dodane ponad rok temu,

Też uwielbiam sery 🙂 i też mam jakiś przepis, ale jeszcze nie próbowałam, więc wolałam nie zapodawać

kantalupa Dodane ponad rok temu,

nie wiem, czy o taka zupe ci chodzi, ale robilam kiedys cos mniej wiecej takiego
jakies 25dkg miesa mielonego, najlepiej mieszanego i nietlustego (sama mielilam, wiem chyba powinno byc mellam;) z kawalkow schabu i steka) zesmazyc na dnie garnka na odrobinie oliwy z jedna drobno siekana cebulka (ja uzywalam szalotek, byly bardziej delikatne)
kiedy mieso sie lekko zbrunaci, zalac wszystko bulionem, najlepiej wywarem warzywnym, ale mozna tez uzyc kostek rosolowych, ale trzeba uwazac z iloscia, bo sa bardzo slone), okolo 2 litrow
do bulionu wrzucic dwa, moze trzy serki topione smietankowe, zmniejszyc ogien i czekac az sie rozpuszcza (na wolnym ogniu koniecznie, bo serki lubia sie zwazyc)
wszystko trzeba solidnie przyprawic pieprzem, moze odrobina majeranku, czy jakas inna ziolowa zielenina, wszystko zalezy od gustu, ja lubie siekana nac pietruszki na wierzchu
mozna do zupy dolac troche gestej slodkiej smietany, “wygladza” smak
niektorzy podaja taka zupe jeszcze posypana tartym serem
ja zamiast sera sypalam od serca drobnymi grzankami z bulki wroclawskiej

olesia1 Dodane ponad rok temu,

Zupa serowa z makaronem

Oczyszczonego i umytego pora oraz 2 marchewki, kroimy w krążki i gotujemy w wywarze z kostki rosołowej ( ok. 1,5litra) 15-20 minut.
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy 2 topione, kremowe serki, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki kwaśnej śmietany- mieszamy. Wlewamy do wrzącego wywaru i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą,vegetą i białym pieprzem.
Do zupy dodajemy ugotowany osobno makaron i obficie posypujemy koperkiem.

Jadłam- pyszna 🙂

gabrycha Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez olesia1:Zupa serowa z makaronem

Oczyszczonego i umytego pora oraz 2 marchewki, kroimy w krążki i gotujemy w wywarze z kostki rosołowej ( ok. 1,5litra) 15-20 minut.
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy 2 topione, kremowe serki, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki kwaśnej śmietany- mieszamy. Wlewamy do wrzącego wywaru i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą,vegetą i białym pieprzem.
Do zupy dodajemy ugotowany osobno makaron i obficie posypujemy koperkiem.

Jadłam- pyszna 🙂
Dzięki:)Brzmi pysznie, zrobię w tygodniu.

syla27 Dodane ponad rok temu,

dzieki dziewczyny na pewno zrobie…
ostatnio kupilam sobie zupe serowa z grzankami – goracy kubek na sprawdzenie czy to dobre i tak mi posmakowalo ze chcialabym zrobic…

ladybug Dodane ponad rok temu,

Moja mama robila z sera zoltego,na dwa garnki. W jednym byl bulion z porem i marchewka,a a w drugim ser zalany woda. W miare gotowania, z sera wytraca sie kazeina (chyba tak?) i tylko to sie przelewa do garnka z wywarem. Nie wiem jak dlugo trzeba ten ser gotowac, ale na koncu ten ser jest jak podeszwa,nie nadaje sie do niczego. Zupe sie miksuje,przyprawia do smaku, podaje z grzaneczkami. pycha!

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez olesia1:Zupa serowa z makaronem

Oczyszczonego i umytego pora oraz 2 marchewki, kroimy w krążki i gotujemy w wywarze z kostki rosołowej ( ok. 1,5litra) 15-20 minut.
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy 2 topione, kremowe serki, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki kwaśnej śmietany- mieszamy. Wlewamy do wrzącego wywaru i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą,vegetą i białym pieprzem.
Do zupy dodajemy ugotowany osobno makaron i obficie posypujemy koperkiem.

Jadłam- pyszna 🙂

Moja mama robi bardzo podobnie tylko por kroi z paseczki, a marchewkę ściera na grubej tarce, wrzuca to na wodę z kostką rosołową, po chwili dodaje serki, a na koniec całą śmietanę (bez mąki). Do tego ugotowany wcześniej makaron, my lubimy takie male niteczki czyli ma kształt jak ten por i marchewka. Potwierdzam, zupa pyszna! (a do tego łatwa i szybka).

lauidz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:nie wiem, czy o taka zupe ci chodzi, ale robilam kiedys cos mniej wiecej takiego
jakies 25dkg miesa mielonego, najlepiej mieszanego i nietlustego (sama mielilam, wiem chyba powinno byc mellam;) z kawalkow schabu i steka) zesmazyc na dnie garnka na odrobinie oliwy z jedna drobno siekana cebulka (ja uzywalam szalotek, byly bardziej delikatne)
kiedy mieso sie lekko zbrunaci, zalac wszystko bulionem, najlepiej wywarem warzywnym, ale mozna tez uzyc kostek rosolowych, ale trzeba uwazac z iloscia, bo sa bardzo slone), okolo 2 litrow
do bulionu wrzucic dwa, moze trzy serki topione smietankowe, zmniejszyc ogien i czekac az sie rozpuszcza (na wolnym ogniu koniecznie, bo serki lubia sie zwazyc)
wszystko trzeba solidnie przyprawic pieprzem, moze odrobina majeranku, czy jakas inna ziolowa zielenina, wszystko zalezy od gustu, ja lubie siekana nac pietruszki na wierzchu
mozna do zupy dolac troche gestej slodkiej smietany, “wygladza” smak
niektorzy podaja taka zupe jeszcze posypana tartym serem
ja zamiast sera sypalam od serca drobnymi grzankami z bulki wroclawskiej

Powiedz mi a duzo tego bulionu robisz na 3 serki – zeby mial smaczek???

syla27 Dodane ponad rok temu,

robilam ta zupe ale mi ona nie podeszla wole ten goracy kubek… jak wrzucilam te serki to czulam zapach sera plesniowego… a jego nie lubie…
moze macie z sera zoltego… moze ten mi podejdzie…. pozdrawiam

lauidz Dodane ponad rok temu,

A ja mam pytanie do kantalupy – bo z jej przepisu robilam zupe wczoraj i jakas zadka mi wyszla – tak powinno byc???? Smaczna byla – podchodzila w smaku pod szczawiowa. Mam pytanie – jakich serkow uzywasz tzn – jakiej wielkosi???

Dodane ponad rok temu,

wydaje sie byc prosta, moze sprobuje:)

Znasz odpowiedź na pytanie: zupa serowa?

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
Żabie udka!!!!
Nika popłynęła z M w rejs do Karlskorony taki 2 dniowy, no i dzwoni do mnie z pokładu wczoraj wieczorem i mówi: "mamo jem żabie udka!!!! są przepyszne no poprostu
Czytaj dalej
Odradzam
Muszelki w lazience
W listopadzie kupilismy dom. Poprzednicy wyremontowali wszystko przed wystawieniem na sprzedaz. Do lazienki kupili wszystko w ksztalcie muszelki - wanna, zlew, zbiornik wody w sedesie, deske klozetowa. Wszystko ladnie wyglada,
Czytaj dalej