Zupy – mrożenie i pasteryzacja
Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie mrożenie lub pasteryzacja, duża część ugotowanej zupy zwyczajnie by się marnowała.
Mrożenie zup – czy można je mrozić?
Jeśli po Świętach zostało nam za dużo zupy grzybowej lub barszczyku, to możemy poddać je pasteryzacji lub zamrozić w zamrażalce. Jaką metodę przechowywania zup wybrać? Jakie są wady i zalety zarówno pasteryzacji, jak i mrożenia? Sprawdźcie poniżej!
Jak mrozić zupy?
Zupy i barszcze najlepiej zamrażać w przystosowanych do tego plastikowych pojemniczkach lub woreczkach. Bulion możemy zamrozić w kostkarkach na lód. W przyszłości łatwiej będzie nam dodać porcję bulionu np. do mięsa lub sosu.
Czego unikać przy mrożeniu zup?
Zup nie mrozimy w cienkich torebkach, szklanych pojemnikach (chyba że z przeznaczeniem do zamrażania) lub słoikach, które mogą nam popękać podczas mrożenia. Możecie sobie wyobrazić, jaki bałagan w zamrażalce może spowodować pęknięty słoik z zupą?
Jeśli zupę zamrażamy w plastikowym pojemniku, to nie nalewajmy go pod samą “pokrywkę”, ponieważ efekt może być podobny do tego, który grozi nam przy mrożeniu w słoiku. Pamiętajcie, że mrożona ciecz zwiększa swoją objętość.
Jak pasteryzować zupy?
W przypadku pasteryzacji wybieramy litrowe słoiki z idealnie (bez uszkodzeń) pasującymi do nich nakrętkami. Słoiki starannie myjemy i wyparzamy w piekarniku lub zmywarce.
Pasteryzacja na mokro
Zupy pasteryzujemy w dużym garnku pod przykrywką. Na dno garnka kładziemy lnianą ściereczkę i na niej układamy słoiki, które nie mogą się ze sobą stykać. Tak przygotowane do gotowania zupy zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji układamy słoiki na ściereczce do góry dnem, do ostygnięcia.
Pasteryzacja w piekarniku (na sucho)
Blaszkę wykładamy ściereczką lub gazetą i ustawiamy na niej słoiki z zupami. Słoiki nie powinny się stykać, ani nie dotykać ścianek piekarnika. Zupy wkładamy do zimnego piekarnika i ogrzewamy go do temperatury 125 stopni Celsjusza.
Czas pasteryzacji wynosi 30 minut od momentu uzyskania przez piekarnik wymaganej temperatury.
Sprawdź: Jak pasteryzować słoiki w zmywarce?
Mrożenie czy pasteryzacja?
Mrożenie zup:
- Potrzebujemy:
- plastikowych pojemników
- wolnego miejsca w zamrażalce
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przechowywania: 6 miesięcy
- Czas odmrażania: 3 godziny
Pasteryzacja zup:
- Potrzebujemy:
- słoików
- chłodnej piwnicy lub miejsca w lodówce
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas przechowywania: 3 miesiące
- Czas odmrażania: brak
Którą z metod wybieracie częściej? Wolicie mrozić czy pasteryzować zupy lub barszcze?
Sprawdź także: Jak mrozić bigos?
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Zupy – mrożenie i pasteryzacja
Pierścionek zaręczynowy
Bardzo mocno w ostatnim czasie na moim blogu wzrosło zainteresowanie oświadczynami i zaręczynami. Na specjalne życzenie jednej z czytelniczek, opisałam dziś przyjęcia zaręczynowe. Dopiero przed chwilą jednak dotarło do mnie,...
Czytaj dalej →Tort Weselny
Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...
Czytaj dalej →Pchacz czy chodzik?
Pchacz czy chodzik, czyli czy i czym wspomagać naukę chodzenia u dzieci? Pomysł na ten wpis pojawił się po przeczytaniu komentarzy, które dziś pojawiły się na naszym Instagramie. Chodziło o...
Czytaj dalej →