Cos smacznego na szybki i syty obiadek

Dawno nie podawalam zadnego przpisu moze juz wiekszosc zna ta potrawe ale moze nie wszyscy:)
hmm nasze rodziny objadaja sie potrawa o nazwie “Szare kluchy”
nie podam dokaldnych proporcji bo kazdy wie ile jego rodzinka je ziemniaczkow
ok zacyznam wyliczac sklad:)
ziemniaki
maka pszenna
1 lyzka maki ziemnaicznej
1 jajko
sol moze byc pieprz do smaku
dodatek
kiszona kapusta ugotowana z cebulka i skwarkami

przygotowanie
Ziemniaczki obrac zetrzec na tarce na mniejszych oczkach niz do plackow ziemniacznych..takie starte ziemniaki wkaldamy na sitko aby nam troszk eodciekla ta woda kluchy musza byc z ziemniakow a nie z maki:) jesli stiwerdzimy ze juz nie ma wody wbijamy jajko i mieszmy wsypujac maki i sol konsystenjca musi byc gestsza niz na placki ziemnaiczne…. kapustke chyba kazdy wie jak zorbic wiec nie pisze…teraz dalej meczymy kluski gotujemy wode a ciasto ja wkladam na deske do krojenia i lyzka maczana w tym wrzatku odkrajam paseczki i wrzucam do tej wody musza byc dosc duze kawalki ciasta no i jesli stwierdzimy ze ciasto sie rozpadlo w wodzie dorzucamy maki.
nalepsze sa goroace wlasnie z kapustka… Nic wiecej im nie potrzeba a my sie nimi opychamy az brzuchy bola:)
pozdrawiam
dorota

Dorota i Zosia <16.07.2003.>

Znasz odpowiedź na pytanie:

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo