To najlepsze ogórki małosolne. Przepis babci zawiera 1 tajemniczy składnik. Smak powala na kolana

Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przepis nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać o dodaniu składnika, dzięki któremu ogórki będą tak pyszne jak u babci.

Czerwiec dla wielu osób kojarzy się tylko z jednym, a mianowicie… sezonem ogórkowym! Nic nie może się równać małosolnym babci, ale zdradzamy wam składnik, dzięki któremu bez problemu przygotujecie równie pyszne ogórki w domu.

Ogórki małosolne – przepis na 1 kg. Co daje się do ogórków małosolnych?

Do przygotowania będziemy potrzebowali:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 5 gałązek kopru,
  • korzeń chrzanu
  • kilka liści porzeczki, wiśni lub dębu.

To właśnie ten ostatni składnik sprawia, że ogórki nabierają wyjątkowego posmaku. Zaczynamy od opłukania ogórków i odcięcia ich końcówek. Następnie w garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i odstawiamy ją do przestygnięcia. W międzyczasie obieramy czosnek i kroimy ząbki na pół. W dużym słoiku kładziemy na dnie liście porzeczki, wiśni lub dębu, 2 gałązki kopru, połowę czosnku i chrzanu. Na to układamy ogórki – najlepiej dość ścisło. Na górę oraz pomiędzy ogórki dodajemy pozostałe dodatki. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej wodą. Ogórki przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni.

Szybkie ogórki małosolne na sucho. Przepis na małosolne z woreczka robi furorę

W ostatnim coraz większą popularnością cieszą się małosolne z woreczka. Jest to doskonała alternatywa dla osób, które chcą schrupać ogórki już po 4 godzinach. Do ich przygotowania potrzeba:

  • 500 g ogórków gruntowych,
  • pół łyżki soli,
  • korzeń chrzanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka kopru,
  • liście dębu, porzeczki lub wiśni – ewentualnie liście laurowe, ziele angielskie i liście chrzanu,
  • woreczek strunowy.

Ogórki myjemy i odcinamy im końcówki. Odcięcie końcówek jest kluczowe, ponieważ w ten sposób ogórki będą szybciej chłonęły przyprawy. Tak przygotowane wrzucamy do woreczka. Dodajemy do tego pokrojony korzeń chrzanu, obrany i pokrojony czosnek oraz pozostałe przyprawy. Zamykamy woreczek strunowy i delikatnie nim potrząsamy. Ogórki w woreczku wkładamy na 4 godziny do lodówki i gotowe.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo