Czego nie jeść w ciąży? Podpowiadamy, od jakiego jedzenia lepiej trzymać się z daleka

Zastanawiasz się, czego nie jeść w ciąży? Nie wiesz, jakie produkty mogą zaszkodzić Tobie i dziecku? Sprawdź, czego rzeczywiście należy unikać w ciąży! Odpowiadamy na pytanie, czy ryby w ciąży to dobry pomysł i tłumaczymy, jak to jest z serami i owocami. Rozwiej swoje wątpliwości raz na zawsze!

  • Zbyt restrykcyjna dieta w ciąży stwarza ryzyko niedoborów białka i witamin.
  • W ciąży należy wystrzegać się zwłaszcza surowych jaj, ryb i mięs, które potencjalnie mogą zawierać groźne patogeny.
  • Kobiety ciężarne nie mogą spożywać alkoholu.
  • W ciąży należy unikać wysoko przetworzonej żywności, która zawiera szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych.
  • Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zachęca do uwzględnienia tłustych ryb w swojej diecie, ponieważ ich obecność wpływa na zdrowie i inteligencję dziecka. Jednak nie wszystkie ryby można jeść w ciąży.
  • Kobieta w ciąży powinna zrezygnować z serów pleśniowych, dojrzewających miękkich oraz serów niepasteryzowanych.

Czego nie można jeść w ciąży – lista wyrzeczeń a zdrowy rozsądek

Choć istnieją pewne produkty, których warto unikać w ciąży, przyszłe mamy nie powinny popadać w przesadę i rezygnować ze zbyt wielu potraw. Układając jadłospis, należy zachować zdrowy rozsądek – zbytnie ograniczenia stwarzają bowiem ryzyko niedoborów białka i witamin. Poza tym negatywna koncentracja na wyrzeczeniach żywieniowych może przynieść skutki odwrotne do zamierzonych – niepotrzebnie zwiększyć stres i obniżyć samopoczucie ciężarnej.

Najważniejsze jest konsekwentne zapobieganie infekcjom przewodu pokarmowego. Zarówno stany zapalne jelit, jak i ostre biegunki mogą stanowić zagrożenie dla płodu. Konsekwencją najcięższych zatruć, takich jak listeria, może być przedwczesny poród, a nawet obumarcie wewnątrzmaciczne. Przyszłe mamy powinny trzymać się z daleka od produktów o wątpliwym pochodzeniu i świeżości. Trzeba się wystrzegać zwłaszcza surowych jaj, ryb i mięs, które potencjalnie mogą zawierać groźne patogeny. Kobiety ciężarne nie mogą również spożywać alkoholu – udowodniono, że powoduje on poważne wady rozwojowe u płodu.

Szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych

Kwasy tłuszczowe typu trans są obecne przede wszystkim w wysoko przetworzonej żywności. Powodują liczne choroby cywilizacyjne i są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży i młodych, karmiących matek. Dlaczego? Ponieważ przechodzą przez barierę łożyskową oraz wydzielają się wraz z mlekiem, przez co mogą doprowadzić do rozmaitych zaburzeń i schorzeń. Przykładami mogą być atopia, stan przedrzucawkowy oraz zaburzenia w rozwoju płodu. Właśnie dlatego izomery trans powinno się wyeliminować z ciążowej diety. W tym celu warto odstawić wysoko przetworzoną żywność, kostki rosołowe i produkty smażone na głębokim tłuszczu, a także odstawić chipsy, krakersy i ciastka, które mogą zawierać szkodliwe izomery kwasów tłuszczowych. Niestety w organizmie nie ma mechanizmu pozbywania się tych związków.

Ryby w ciąży – czy rzeczywiście nie wolno ich jeść?

Ryby to źródło cennych kwasów omega-3 oraz łatwo przyswajalnego białka. Surowe i wędzone ryby w ciąży są zwykle na szczycie listy produktów zakazanych przyszłym matkom; nie są też zalecanym elementem zdrowej diety. Ryby (te morskie, ale też te rzeczne i hodowlane) zawierają toksyny i metale ciężkie. Powinno się je spożywać dwa razy w tygodniu w porcjach po 100 g. Warto podkreślić, że Polskie Towarzystwo Ginekologiczne wręcz zachęca do uwzględnienia tłustych ryb w swojej diecie, ponieważ ich obecność wpływa na zdrowie i inteligencję dziecka.

Choć jedzenie ryb w ciąży jest tematem kontrowersyjnym, większość specjalistów zgadza się co do tego, że pewne gatunki są bardziej niebezpieczne od innych.

  • Zalecane ryby w ciąży: tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, dorsz), pstrąg, kawior i sieje. Poleca się mniejsze okazy, które żyją krócej (mintaj, śledź) – posiadają one niższą zawartość szkodliwych związków, w tym metali ciężkich.
  • Odradzane ryby w ciąży: część specjalistów przestrzega przed spożywaniem ryb drapieżnych oraz długo żyjących, które kumulują w sobie zanieczyszczenia i mają wysoki poziom rtęci (m.in. tuńczyka, marlina, rekina czy miecznika). Z analogicznych powodów nie zaleca się również spożywania większości ryb słodkowodnych, takich jak okonie, płocie, szczupaki, sandacze, pangi i miętusy. Rtęć łatwo przedostaje się do łożyska i stwarza ryzyko uszkodzenia płodu (szczególnie mózgu i układu nerwowego). Niebezpieczna jest też ryba maślana – większość jej gatunków posiada wysoką zawartość oleju, którego podstawowym składnikiem są niestrawialne woski; tym samym ich spożycie pociąga za sobą ryzyko zatrucia. Wiele kontrowersji wzbudzają również surowe ryby w ciąży (wespół z surowymi owocami morza) – jeśli istnieje ryzyko, że są one nieświeże, lepiej będzie z nich zrezygnować. Wiadomo też, że wędzona ryba w ciąży nie jest najlepszym pomysłem – nie dość, że zawiera wysoki poziom soli, to jeszcze rakotwórcze nitrozoaminy szkodliwe dla płodu.

Czego nie można jeść w ciąży? Sery a ryzyko listeriozy

Spożywanie niektórych rodzajów serów podnosi ryzyko zachorowania na listeriozę – chorobę wywoływaną przez bardzo groźną bakterię Listeria, która może spowodować poważne problemy u noworodka (zapalenie płuc i błon śluzowych, uciążliwe zmiany skórne), a nawet doprowadzić do śmierci dziecka lub poronienia ciąży.

Kobieta w ciąży nie musi rezygnować ze wszystkich serów – nie wszystkie stwarzają bowiem ryzyko listeriozy. Problem pojawia się wtedy, gdy nabiał zawiera niepasteryzowane mleko, a więc i prawdopodobnie niebezpieczne bakterie. Do odradzanych rodzajów serów zaliczamy:

  • sery pleśniowe (np. gorgonzola i inne sery niebieskie),
  • sery dojrzewające miękkie (w tym popularne camembert i brie),
  • sery niepasteryzowane (w tym owcze i kozie).

Z innego powodu, a mianowicie z nadmiernego udziału soli, warto także zredukować spożywanie serów feta. Za duża ilość soli w diecie przyszłej mamy ma zły wpływ na prenatalny rozwój nerek. Może też powodować nadciśnienie (niebezpieczne w trakcie ciąży i porodu) oraz odpowiadać za podwyższone ciśnienie krwi w późniejszym życiu dziecka.

Lepiej jeść czy nie jeść mięsa?

Generalnie uznaje się, że w ciąży warto ograniczyć jedzenie mięsa – nadmiar białka wynikający z jego codziennego spożywania szkodzi wątrobie i nerkom. Nie trzeba rezygnować z niego całkowicie – jeśli jednak przyszła mama zdecyduje się na dietę wegetariańską, musi znaleźć inne, zastępcze źródła białka, np. przyrządzając posiłki z dodatkiem fasoli czy ciecierzycy.

  • mięso zalecane w ciąży: chudy drób (indyk, kurczak), królik – najlepiej, jeśli mięso pochodzi ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł.
  • czego nie jeść w ciąży: wędlin pełnych soli i konserwantów, wędzonego i surowego mięsa (z tej samej przyczyny, dla której surowa ryba w ciąży jest szkodliwa – może ono zawierać bakterie lub pasożyty). Ciężarnym kobietom odradza się również spożywanie podrobów, w tym wątróbki. Zawiera ona duże ilości retinolu, znanego także jako witamina A1 – w nadmiernych dawkach może on szkodzić płodowi.

Czego jeszcze nie jeść w ciąży?

Warto zadbać o wyeliminowanie nadmiaru cukru i soli. Jedzenie dużej ilości słodyczy prowadzi do strat witamin z grupy B, żelaza i wapnia, czyli związków niezwykle potrzebnych w ciąży. Brak kontroli nad spożyciem cukru grozi gwałtownym przyrostem wagi, zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, np. cukrzycą ciężarnych, a także pogorszeniem stanu zdrowia dziecka. Planując posiłki, należy pamiętać o tym, że dieta przyszłej matki pozostaje w ścisłym związku z wagą urodzeniową, zdrowiem, odpornością, a nawet zdolnościami umysłowymi malucha.

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią

Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią

Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Banany w ciąży i podczas karmienia piersią

Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Tuńczyk w ciąży i podczas karmienia piersią

Świeży tuńczyk nie jest u nas zbyt popularną rybą. A szkoda, ponieważ polędwica z tuńczyka jest prawdziwym przysmakiem. Potencjalnych smakoszy odstrasza jednak jej cena oscylująca wokół 80-100zł za kilogram. Polacy...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią

Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią

Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?

Jakie soki pić w ciąży?

Czy i jakie soki pić w ciąży? Czy są jakieś przeciwwskazania, by pić konkretne soki owocowe lub warzywne? Te i wiele innych pytań zadaliśmy dr. Agnieszce Kozioł-Kozakowskiej Adiunktowi i dietetykowi w Klinice...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią

Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?

Czystek w ciąży i podczas karmienia piersią

Czystek to jedno z tych ziół, którym przypisuje się wiele pozytywnych właściwości. Najpopularniejszą formą spożywania go są herbatki i napary z jego listków. Jakie właściwości ma czystek? Czy można go...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią

Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią

Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią

Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Jak przystroić dom Panny Młodej?

Przystrojenie domu Panny Młodej oraz ewentualnie Pana Młodego leży w kwestii świadków. Przynajmniej taka jest tradycja. Nie musimy się jej sztywno trzymać. Często zdarza się, że to sami zainteresowani, czyli...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Co zamiast kwiatów na wesele?

Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general