Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i tłuste. Przyjmują formę złożonej kokardki. W tradycyjnej wersji faworki przygotowuje się na bazie pszennej mąki, jajek, masła, octu oraz gęstej śmietany, a następnie smaży podobnie jak pączki na głębokim oleju. Czy jednak można upiec chruściki bez śmietany? Jest na to prosty przepis!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Śmietanę najlepiej zastąpić jogurtem naturalnym.
  • Można zastąpić śmietanę mlekiem, aby faworki były miękkie i puszyste.
  • Śmietanę można zamienić zblendowanymi i wymieszanymi z wodą orzechami nerkowca.
  • Wszystkie zamienniki śmietany są zdrowsze, mniej tłuste i nie zawierają wielu kalorii.

Faworki bez śmietany – czy to możliwe?

Faworki w klasycznej wersji przygotowuje się z ciasta wymieszanego z gęstą śmietaną. Produkt ten jest jednak bardzo tłusty i kaloryczny, dlatego osoby dbające o zdrowie i szczupłą sylwetkę starają się go unikać. Zastanawiają się wtedy, jak upiec chruściki bez kwaśnej śmietany. Co zamiast śmietany do faworków? 

Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie jej jogurtem naturalnym. Stanowi on dobre źródło wapnia oraz cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Można również zastąpić śmietanę mlekiem, aby faworki były miękkie i puszyste. Wegański przepis na faworki bez śmietany to natomiast namoczone i zblendowane orzechy nerkowca wymieszane z wodą. Nerkowce są bardzo zdrowym produktem, pełnym wartościowych minerałów takich jak m.in. magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, wapń czy selen.

Faworki bez śmietany wychodzą bardzo miękkie i delikatne. Dlatego oprócz osób na diecie polubią je również dzieci. 

Przepis na faworki bez śmietany  

Aby upiec faworki puszyste bez śmietany potrzeba oprócz śmietany lub jej zamienników mąki pszennej, jajek, masła, proszku do pieczenia. Na koniec należy posypać chruściki cukrem pudrem. Aby ciastka takie chłonęły mniej tłuszczu i były bardziej pulchne, warto dodać do nich alkohol lub ocet.

Ciasto powinno być cienko rozwałkowane i przekrojone radełkiem lub nożem na kilkucentymetrowe paski – około 3 cm, które następnie trzeba naciąć i przewinąć w taki sposób, aby powstał specyficzny kształt kokardki.

Faworki smażymy na głębokim oleju lub smalcu aż do zarumienienia, w międzyczasie przewracając je na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki. Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują po wcześniejszym schłodzeniu. 

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Rodzice pytają o faworki bez śmietany 

Czym zastąpić śmietanę w faworkach? 

Chrusty bez śmietany można przygotować, zastępując śmietanę jogurtem naturalnym, mlekiem lub zblendowanymi i wymieszanymi z wodą orzechami nerkowca. Wszystkie zamienniki śmietany są zdrowsze, mniej tłuste i nie zawierają wielu kalorii. Faworki bez śmietany preferują zwłaszcza osoby dbające o linię, lecz uwielbiają je także dzieci. 

Czy do faworków można dodać jogurt zamiast śmietany?

Jogurt naturalny jest najlepszym zamiennikiem, często polecanym w przepisach na faworki bez śmietany. Produkt ten jest zdrowy i małokaloryczny. Jest ceniony zwłaszcza ze względu na zawartość bakterii probiotycznych, które wzmacniają odporność i regulują procesy trawienia.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Boże Narodzenie, Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?

Jak lepić uszka? To pytanie zadaje sobie wiele osób w naszym kraju, szczególnie przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Te małe pierożki wraz z barszczem czerwonym stanowią potrawę, której nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo