Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie
Szparagi to jedne z warzyw, które cieszą się bardzo dużą popularnością. Są bardzo bogate w białko, dlatego zaliczane są do jednych z bardziej pożywnych warzyw zielonych. Jednocześnie są niskokaloryczne. Są też cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i K oraz potasu, magnezu, fosforu, selenu i żelaza. Mimo tego, że szparagi mają wiele właściwości zdrowotnych w Polsce jadamy je raczej rzadko. Dla wielu osób są one zbyt drogie, a poza tym bardzo często nie wiemy, jak je gotować, aby były smaczne.
Jakie są odmiany szparagów?
Znanych jest trzy odmiany szparagów: biała, zielona i fioletowa. Szparagi białe są najbardziej popularne. Wielkopolska to region, w którym są one uprawiane najczęściej. Szparagi zielone (uprawia się je głównie we Francji) są w Polsce mało popularne. Fioletowe są w naszym kraju rzadkością. Jest odmiana, która uważana jest za najbardziej luksusową, a dania z nich przyrządzone za wyjątkowo wykwintne. Szparagi białe są grubsze niż zielone, jednak te drugie są bardziej aromatyczne, a ich smak jest bardziej wyrazisty. Szparagi można wykorzystać do przygotowania przystawek lub dań głównych.
Zobacz: Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Jakiego garnka użyć do gotowania szparagów?
Wiele osób, które zdecydowało się wykorzystać szparagi w swojej kuchni, nie było zadowolonych z wyników ich gotowania. Największym problemem w gotowaniu szparagów – niezależnie od ich odmiany – jest taki, że mają one bardzo delikatne główki. W efekcie gotują się one krócej niż łodygi. Idealny efekt można uzyskać wykorzystując do ich gotowania wysoki garnek. Obecnie w sprzedaży znajdują się specjalne garnki do szparagów. W garnku szparagi ustawia się pionowo. Woda powinna pokryć jedynie łodygi. Główki koniecznie muszą wystawać z wody.
Sprawdź: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz
Jak przygotować szparagi do gotowania?
Zielone szparagi w przeciwieństwie do białych przed gotowaniem nie wymagają żadnej obróbki. Nie trzeba ich obierać. Jedyne co trzeba zrobić, to usunąć zdrewniałe końcówki. Na jakiej wysokości należy to zrobić? Wystarczy zgiąć szparaga, a sam pęknie we właściwym miejscu – powinno nam pozostać mniej więcej 2/3 jego łodygi. Warto wiedzieć, że najsmaczniejsze są młode szparagi. Poznamy je po tym, że mają one zamknięte główki, a ponadto są sprężyste. Starajmy się też wybierać te cieńsze, gdyż te bardzo grube mogą okazać się łykowate.
Zobacz też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie
Kalendarz szczepień + analiza SWOT
We wpisie o wizycie pielęgniarki środowiskowej wspomniałem o szczepieniach dla niemowląt i wyborze programu, który nas czeka. Trzy programy szczepień dla dzieci W czasie swojej wizyty pielęgniarka pokazała nam...
Czytaj dalej →Gry mojej młodości: Państwa Miasta, Statki i nie tylko
Podobno jestem z pokolenia, które jako ostatnie pamięta czasy “przed internetem”. No cóż: starość nie radość 🙂 Mimo wielu zalet jakie niesie ze sobą WWW, z sentymentem wracam myślami do...
Czytaj dalej →