Jak smażyć karpia? Jak przygotować karpia do smażenia?
Karp stał się już poniekąd symbolem i znakiem rozpoznawczym Świąt Bożego Narodzenia. Nie ma w tym jednak nic dziwnego – w wielu polskich domach zalicza się do 12 najważniejszych potraw i trudno wyobrazić sobie bez niego kolację wigilijną. Pojawia się na stole w różnych odsłonach – smażony, pieczony, w galarecie. Każda wersja ma swoich wielbicieli. Sprawdź, jak smażyć karpia, aby wyszedł idealne. Jak przygotować karpia do smażenia? Jak usmażyć karpia, żeby nie było ości?
- Najlepiej smażyć karpia podzielonego na dzwonki. Umyte kawałki przed smażeniem należy osuszyć papierowym ręcznikiem i obtoczyć w mące pszennej i/lub bułce tartej, a następnie wrzucić na rozgrzany olej.
- Karpia smaży się około 5-7 minut na każdej stronie aż osiągnie złotawą barwę, a mięso się zetnie. Ważne, aby smażyć na oleju rzepakowym.
- Przed smażeniem warto przez kilka godzin namaczać rybę w mleku lub wodzie z cytryną, aby pozbyć się mulistego aromatu.
Karp już nierozerwalnie będzie kojarzył się z Bożym Narodzeniem. Stanowi jedną z najważniejszych 12 potraw, które pojawiają się 24 grudnia na świątecznych stołach. Wariantów podania jest naprawdę sporo – może być smażony, pieczony, w galarecie, po żydowsku. Chociaż oczywiście nie wszyscy za nim przepadają, to ta różnorodność sprawia, że ma wielu wiernych fanów.
Jak smażyć karpia na Wigilię?
Smażenie karpia to nie taka łatwa sztuka i czasami może sprawić nieco kłopotu. Kluczem do prawidłowego wykonania tego zadania jest odpowiednie przygotowanie ryby. Przede wszystkim warto smażyć porcjowanego karpia tzn. w podzielonego w “dzwonki”, a nie w całości. Na patelni rozgrzewamy olej – powinno być go na tyle dużo, aby karp spokojnie i równomiernie się smażył. Za mała ilość może spowodować, że temperatura będzie rozkładać się nierówno, a ryba usmaży się nieregularnie.
Przed wrzuceniem na rozgrzany olej kawałki karpia należy dokładnie umyć pod zimną wodą, a potem bezwzględnie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Pozostawiona woda obniżyłaby temperaturę oleju i mogłaby spowodować, że ryba zacznie się dusić, a nie smażyć. Tuż przed włożeniem na patelnie osuszone porcje można posypać solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mieszance bułki tartej z mąką pszenną (pamiętaj o pozbyciu się nadmiaru).
Po usmażeniu kawałki ryby warto układać na papierowych ręcznikach, aby odsączyć i wyeliminować w ten sposób nadmiar tłuszczu. Najlepiej do tego celu nadaje się olej rzepakowy, ponieważ jest bezpieczny przy tak wysokich temperaturach.
Zobacz: Gotowanie mrożonych pierogów – jak gotować mrożone pierogi?
Jak długo smażyć karpia?
Karpia smażymy do momentu aż uzyska złoty kolor, a mięso się zetnie. Zazwyczaj jest to około 5-7 minut na każdą ze stron. Warto przygotować sobie wcześniej specjalne szczypce do obracania, aby mieć je pod ręką, gdy trzeba będzie rybę przewrócić na drugą stronę.
Sprawdź: Pieczona i smażona ryba na drugi dzień – jak podgrzać rybę?
Jak przygotować karpia do smażenia na wigilię?
Kluczem do dobrze usmażonego karpia jest jego odpowiednie przygotowanie. Jeśli kupiliśmy rybę w całości, cały proces należy oczywiście rozpocząć od jej sprawienia. Najpierw odcinamy głowę i płetwy, pozbywamy się wnętrzności oraz zeskrobujemy wszystkie łuski. Podczas patroszenia trzeba bardzo uważać na woreczek żółciowy – znajdujący się w nim płyn może spowodować, że mięso stanie się bardzo gorzkie w smaku. Następnie dokładnie myjemy.
Po sprawieniu karpia, warto jeszcze spróbować pozbyć się mulistego aromatu, który często mu towarzyszy. Można to zrobić, mocząc rybę kilka godzin w mleku lub wodzie z cytryną. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, wystarczy skroplić karpia sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, a potem odstawić na godzinę do lodówki.
Przed samym smażeniem obtacza się karpia w mieszance bułki tartej i mąki pszennej, a następnie można wrzucać na rozgrzany olej. Ważne, aby był to olej rzepakowy. Przed smażeniem strzepujemy nadmiar mąki.
Istnieje także sposób na przygotowanie karpia bez ości, który poleca Magda Gessler. Ryba powinna się wcześniej marynować przez całą noc (najlepiej w glinianym garnku) w soli i cebuli. Następnie należy go zamoczyć w mieszance jajka z odrobiną wody. Kolejnym krokiem jest obtoczenie ryby w bułce tartej z niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Nadmiar strzepujemy i natychmiast wrzucamy kawałki na rozgrzany olej rzepakowy. Według znanej restauratorki karp zacznie “zachowywać się jak pączek”, czyli zacznie rosnąć z powodu obecności jajka w panierce. “Robi się wokół niego bułeczka, dzięki czemu zaczynają zanikać ości”. W momencie, kiedy panierka zacznie rosnąć, należy zmniejszyć temperaturę.
Sprawdź: Mrożenie ryby po grecku – czy można zamrozić rybę po grecku?
Jak przyprawić karpia do smażenia?
Przed smażeniem można karpia pokropić sokiem z cytryny, posypać odrobiną soli i pieprzu i na godzinę odstawić do lodówki. Po wyjęciu kawałki obtaczamy w mące pszennej lub mieszance mąki pszennej z bułką tartą i wrzucamy na patelnię. Ważne, żeby pozbyć się nadmiaru mąki przed smażeniem.
Zobacz: Piękne życzenia świąteczne na Boże Narodzenie 2021
Rodzice pytają, jak smażyć karpia
Przed obtoczeniem w bułce i mące, można na chwilę zanurzyć go w jajku. Wówczas podczas smażenia panierka urośnie jak pączek i w tym czasie małe ości zanikną. W momencie, kiedy panierka zacznie rosnąć, należy zmniejszyć temperaturę.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak smażyć karpia? Jak przygotować karpia do smażenia?
Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Na Święta przygotowuje się zazwyczaj jedzenie w znacznie większych ilościach niż na co dzień. W związku z tym czasami zdarza się, że nie wszystko uda się zjeść. Szczególnie często niedojedzona...
Czytaj dalej →Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →Pieczenie pasztetu. W jakiej temperaturze i jak długo piec pasztet?
Pieczenie pasztetu stało się już wielkanocną tradycją. Nie od dziś wiadomo, że specjały przyrządzone w zaciszu własnej kuchni smakują lepiej niż te, które kupimy w sklepie, a pasztet nie stanowi...
Czytaj dalej →Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]
Jak zrobić chrzan? Pytanie to zadajemy sobie najczęściej w okresie Świąt Wielkanocnych, ale sprawdzi się on również jako idealny dodatek do mięs również w pozostałe dni roku. Warto nauczyć się...
Czytaj dalej →Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Piekarniki tego typu pozwalają na dobre kontrolowanie temperatury, co jest niezwykle istotne dla pieczonych potraw i deserów. Występują w wielu wersjach i...
Czytaj dalej →6 sposobów, jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?
Przykład idzie z góry! Dziecko wynosi swoje nawyki żywieniowe z domu: wszystko co robi wynika z obserwacji i jest naśladownictwem rodziców lub starszego rodzeństwa. Jeśli rodzice jedzą słodycze, do pracy...
Czytaj dalej →Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...
Czytaj dalej →Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła
W okresie świątecznym wiele osób podejmuje się upieczenia domowego ciasta i staje przed dylematem, kiedy wyjąć babkę z piekarnika. Należałoby od razu zauważyć, że nie istnieje jedna odpowiedź na to...
Czytaj dalej →Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...
Czytaj dalej →Po tych oznakach rozpoznasz zepsuty bób! Sprawdź, jak uniknąć zatrucia
Jak rozpoznać zepsuty bób? To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy tej rośliny. Gdy nadchodzi odpowiedni okres w roku, w sklepach, czy na straganach pojawiają się bób, który sprzedawany jest zazwyczaj...
Czytaj dalej →Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?
Insekty mogą pojawić się nawet w najczystszej kuchni. Muszki owocówki to jeszcze nie wszystko, prawdziwym utrapieniem, które łatwo przeoczyć, okazują się szkodniki atakujące produkty sypkie. Skąd biorą się robaki w...
Czytaj dalej →Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...
Czytaj dalej →Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy
Z termoobiegiem czy bez – wiele osób zadaje sobie z pewnością takie pytanie przed włączeniem piekarnika. Funkcja termoobiegu w większości przypadków usprawnia i ułatwia proces pieczenia, czasami jednak bywa niewskazana....
Czytaj dalej →Pielęgniarka środowiskowa: Nie taka straszna jak ją malują
O czymś takim jak obowiązkowa wizyta pielęgniarki środowiskowej po porodzie dowiedzieliśmy się z kilku źródeł. Wszystkie wróżyły najgorsze. Czarne scenariusze o pielęgniarce środowiskowej Jednej znajomej pielęgniarka nawygarniała, że źle wyciera...
Czytaj dalej →Kobiece ciało po ciąży oczami taty
Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...
Czytaj dalej →Przyjęcie zaręczynowe
Przyjęcia zaręczynowe są coraz bardziej popularne również w naszym kraju. Oczywiście moda na nie, jak i na połowę innych tradycji ślubnych przyszła do nas z zachodu. Same przyjęcia zaręczynowe nie...
Czytaj dalej →