Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle pożywny i nie zawiera niczego, co mogłoby zaszkodzić maleństwu. Nie polegaj na gotowych produktach, smaczny i zdrowy kisielek mleczny przygotujesz we własnej kuchni i zajmie ci to najwyżej kilka chwil.
Kisiel mleczny dla niemowląt – przepis na pyszny i zdrowy kisiel mleczny z żółtkiem
W miarę dorastania malec będzie poznawał nowe smaki. Nieco podrośnie, przekona się, jak pyszny jest domowy kisiel mleczny czekoladowy, ale w pierwszych miesiącach jego życia podawaj mu deser, który pożądaną słodycz uzyska dzięki przecierom owocowym.
Składniki:
- 20 g mleka modyfikowanego w proszku,
- 130 ml przegotowanej wody,
- 6 g mąki ziemniaczanej.
- 10 g żółtka.
Wykonanie:
Rozpuść sproszkowane mleko następne w niewielkiej ilości wody, trzymając się wskazówek zawartych na opakowaniu. Do pozostałej części wody wsyp mąkę ziemniaczaną i żółtko. Dokładnie wymieszaj i zagotuj wszystkie składniki. Dodaj wcześniej przygotowane mleko i jeżeli zajdzie taka konieczność – mieszankę uzupełnij przegotowaną wodą. Deser podawaj z przecierem owocowym.
Kisiel mleczny dla niemowlaka – jeden z pierwszych deserów w życiu maleństwa
Większości z nas, wspomnienie dzieciństwa przywodzi na myśl słodki smak kisielku mlecznego. To całkowicie naturalne, we wczesnych latach 90. był to jeden z najbardziej dostępnych deserów, który ze względu na swoje właściwości odżywcze był uwielbiany przez mamy, a doskonały smak sprawiał, że każdy malec konsumował go z wielkim apetytem i bez grymaszenia.
Można zatem powiedzieć, że ten deser mocno zakorzenił się w polskiej tradycji kulinarnej, która jest kultywowana do dziś. Szukasz zdrowego, pełnowartościowego deseru dla niemowlęcia? Domowy kisiel mleczny to najlepsza propozycja. Niektórzy rodzice mogą się jednak zastanawiać, o jakim deserze właściwie jest mowa? Przecież w czasach naszego dzieciństwa na stołach królował przede wszystkim pyszny budyń.
Kisiel mleczny a budyń– czym różnią się oba desery?
W tym miejscu wypada wyjaśnić tę kwestię. Budyń i mleczny kisiel to zupełnie inne desery, mimo że w mowie potocznej obie te nazwy używane są zamiennie, a to niestety błąd.
Budyń jest przygotowywany z niezbyt gęstej masy, która jest szczelnie zamykana w specjalnej formie, a następnie – gotowana w wodzie. Pozwala to uzyskać konsystencję ciasta gotowanego na parze, a sam budyń ma kształt komina z dziurą w środku, czyli wyraźnie zbliżony do tradycyjnej babki. Co istotne, prawdziwy budyń może mieć nie tylko słodki, ale i wytrawny smak, toteż w niektórych krajach stanowi samodzielne danie.
Zatem, kisiel mleczny czy budyń? Trudno powiedzieć, kiedy obie nazwy zaczęły być stosowane zamiennie, ale chcąc być precyzyjnym, gęsty deser przygotowany z mleka i skrobiowego zagęstnika należy określać nie jako budyń, a właśnie kisielek mleczny.
Rodzice pytają o kisielek mleczny
Ile kcal ma kisiel mleczny?
Na powyższe pytanie nie ma jednoznacznie trafnej odpowiedzi, bo wartość kaloryczna deseru zależy przede wszystkim od użytego przepisu, proporcji poszczególnych składników i użytych dodatków.
Jak zrobić kisiel mleczny dla niemowlaka?
Kisiel mleczny dla niemowlaka należy przygotowywać wyłącznie ze składników dostosowanych do diety najmłodszych. Mleko krowie należy zastąpić następnym, które zawiera mniej białka i sodu, za to więcej żelaza.
Kisiel mleczny – ile białka?
Zawartość protein w kisielu mlecznym jest uzależniona przede wszystkim od proporcji mleka. 100 g mleka zawiera ok. 3,4 g białka, więc porcja przygotowana z 200 ml będzie zawierała ok. 6,8 g białka. Niektóre przepisy nakazują zastosowanie żółtka jaja kurzego, które stanowi bogate źródło protein (100 g zawiera ok. 16 g białka). Należy pamiętać, że kisiel mleczny dla niemowląt, przygotowany na bazie mleka następnego, będzie miał niższą zawartość protein.
Kisiel mleczny – jak podawać?
Nie od dziś wiadomo, że jemy także oczyma, a ta zasada doskonale odnosi się do najmłodszych smakoszów. Kisielek mleczny najlepiej podawać w miseczce lub salaterce, delikatnie skropiony syropem owocowym, czekoladowym lub waniliowym. Do dekoracji można też użyć kawałków owoców (np. truskawek), listków mięty, bitej śmietany, dżemu lub ciastek, np. biszkoptów. Kisiel dla niemowlaka można natomiast podawać z przecierem owocowym.
Zobacz też:
- Rozszerzania diety niemowlaka: co pierwsze podać dziecku?
- Kasza manna dla niemowlaka (grysik pszenny): Od kiedy? Ile i z czym podawać kaszę manną?
- Kisiel dla niemowlaka: w którym miesiącu można go podawać? Przepisy na domowy kisiel dla niemowląt
- Dieta niemowlaka w 7 miesiącu
- Jajko dla niemowlaka: Od kiedy, ile i jak podać?
- Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]
- Kasza jaglana dla niemowlaka: Od kiedy? Ile? Z czym podawać? Przepisy
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Obiad na Wielką Sobotę. Ciekawe pomysły na tradycyjne dania! Czy trzeba pościć?
W Polsce Wielka Sobota jest dniem szczególnym. Zgodnie z tradycją wierni udają się do kościołów na uroczyste święcenie koszyczków z symbolicznymi pokarmami. Wiele osób starym zwyczajem przestrzega wówczas postu i...
Czytaj dalej →Oszukane gołąbki – poznaj przepis na szybkie gołąbki!
Gołąbki to bardzo popularna potrawa na polskich stołach. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale rekompensuje je znakomity smak dania. Czy wiesz o tym, że można zrobić “oszukane gołąbki”, czyli kotlety gołąbkowe...
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]
Tuż obok pączków, nieodłączną tradycją tłustego czwartku są właśnie faworki. Puszyste, złociste i miękkie smakują wyśmienicie, ich przygotowanie jest mniej czasochłonne niż pączków, a dla niedoświadczonej gospodyni – także łatwiejsze....
Czytaj dalej →Jak zrobić zdrowe chipsy?
Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia?
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Dżem z winogron ciemnych – najlepszy przepis
Dżem z winogron ciemnych nie jest często spotykany na sklepowych półkach. A szkoda, bo jego smak jest bardzo ciekawy i unikalny. Na szczęście mając odrobinę czasu i chęci, możemy taki...
Czytaj dalej →Szybka i zdrowa kolacja dla dziecka – przepisy.
Czy zdrowa kolacja dla dziecka jest wskazana? Powszechnie uważa się śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, co jest w pewien sposób błędne. Kolacja jest równie ważna, chociażby dla samego procesu regeneracji....
Czytaj dalej →Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma...
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą – złoty przepis...
Czytaj dalej →Przepis na placuszki na maślance z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Coraz więcej osób poszukuje w życiu równowagi i powrotu do tego, co prawdziwie wartościowe. Cieszą nas wspólne momenty z rodziną, kontakt z naturą oraz inne, proste przyjemności. Także w kuchni...
Czytaj dalej →Szybkie przekąski na Sylwestra. Te przepisy to hit imprezowego menu!
Sylwestrowe przyjęcia zbliżają się wielkimi krokami. To już właściwie ostatni moment, aby obmyślić i przygotować imprezowe menu. W tę ostatnią noc w roku nikt specjalnie nie skupia się na jedzeniu...
Czytaj dalej →Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po składnik, z którego większość z nas na co dzień korzysta w kuchni. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze...
Czytaj dalej →