Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]
Tuż obok pączków, nieodłączną tradycją tłustego czwartku są właśnie faworki. Puszyste, złociste i miękkie smakują wyśmienicie, ich przygotowanie jest mniej czasochłonne niż pączków, a dla niedoświadczonej gospodyni – także łatwiejsze. Uwielbiamy zajadać się tym przysmakiem, ale zwykle kupujemy go w piekarniach lub cukierniach. W tym roku zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi faworkami. Jak je przygotować? Poniżej sprawdzony przepis na faworki: miękkie i puszyste, z drożdżami oraz bez nich.
Prosty przepis na miękkie i puszyste faworki bez drożdży
Ciasto smażone kojarzy nam się przede wszystkim z drożdżami. To podstawowy składnik pysznych domowych pączków. Drugim smażonym przysmakiem są faworki. Tutaj przepis na chrusty przewiduje użycie proszku do pieczenia, więc smażymy je bez udziału drożdży. Mamy sprawdzony przepis na klasyczne faworki, który zamieszczamy poniżej.
Składniki na chruściki (puszyste, bez drożdży i z proszkiem do pieczenia)
Jak zrobić chrusty? Aby przygotować mięciutkie faworki bez drożdży, musimy zacząć od skompletowania wszystkich niezbędnych składników. Co będzie nam potrzebne? Lista nie jest zbyt długa:
- mąka pszenna – dwie szklanki,
- żółtka kurzych jaj – siedem,
- proszek do pieczenia – jedna łyżeczka,
- śmietana 12 procent – 200 g,
- cukier waniliowy – jedna łyżeczka.
Powyższe składniki posłużą do przygotowania ciasta na najlepsze faworki bez drożdży. Dodatkowo będziesz potrzebować cukru pudru do posypania (wedle własnego uznania) i litr oleju do smażenia. Dlaczego aż litr? Ponieważ faworki muszą swobodnie pływać na powierzchni tłuszczu. Miękkie i puszyste faworki krok po kroku.
Składniki na ciasto są już na stole. Jak przygotować puszyste faworki ze śmietaną? W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę do miski i dodajemy wszystkie żółtka. W dalszej kolejności, do naczynia wsypujemy cukier waniliowy i wlewamy przygotowaną śmietanę. Teraz możemy przystąpić do zagniatania składników. Jak długo powinna trwać ta czynność? Ciasto na faworki zagniatamy aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Gdy poszczególne składniki połączą się, przez 5 minut uderzamy ciastem o stolnicę. Teraz musimy mu pozwolić nieco się ochłodzić. Przykrywamy masę czystą ściereczką i wstawiamy do lodówki, mniej więcej na 15 minut.
Gdy ciasto będzie już odpowiednio chłodne, należy je rozwałkować. Optymalna grubość to mniej więcej pół centymetra. Gdy placek są już gotowy, dzielimy go na dwie równe części i posypujemy niewielką ilością mąki.
Teraz możemy przystąpić do wycinania faworków. Ciasto kroimy na 10- centymetrowe paski (optymalna szerokość to 3 centymetry). Każdy z nich nacinamy w środkowej części. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec, następnie delikatnie rozciągamy i formujemy, w taki sposób, żeby powstał charakterystyczny splot faworka. Gotowe paski odkładamy i przykrywamy (to zapobiegnie wyschnięciu ciasta).
Faworki wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu i zmniejszamy płomień palnika. Czekamy aż ciasto zarumieni się z obu stron. Gotowe faworki wykładamy na ręcznik kuchenny. Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku
Przepis na puszyste chruściki drożdżowe
Nie można nie wspomnieć, że wszystkie walory klasycznych faworków można łatwo połączyć z wyśmienitym smakiem ciasta drożdżowego. Pulchne faworki drożdżowe są prawie tak samo łatwe w przygotowaniu, jak ich klasyczna wersja.
Składniki na puszyste faworki drożdżowe:
Ponownie, zaczynamy od skompletowania wszystkich składników:
- cukier – dwie łyżki,
- mąka tortowa – dwie szklanki,
- spirytus – jedna łyżka,
- jajka – dwa,
- roztopione masło – 80 g,
- ciepłe mleko – 200 ml,
- suche drożdże – 8 g.
Będziemy także potrzebować oleju do smażenia (1 litr) i cukru pudru do posypania faworków. Drożdżowe faworki krok po kroku.
Jak zrobić faworki? W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę do dużej miski. Następnie dodajemy drożdże, jajka (delikatne roztrzepane), mleko, cukier i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy część roztopionego masła i wyrabiamy ciasto. Gdy masa wchłonie cały tłuszcz, dodajemy kolejną porcję. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy do ciepłego miejsca, na 60-90 minut. Gdy już zwiększy swoją objętość, rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy, aż do uzyskania placka o grubości 0,5 cm. Wycinamy i smażymy faworki, tak samo, jak w poprzednim przepisie.
Rodzice pytają o puszyste faworki
Co zrobić, żeby faworki były miękkie?
Złocisty kolor faworków i ich miękka, delikatna struktura, to zasługa dużej ilości żółtek. Niestety, czasami zdarza się, że smażone ciasto przypala się, przez co wychodzi twarde, albo odwrotnie – przesiąknięte tłuszczem. Na szczęście, takich niespodzianek można łatwo uniknąć:
- nie przesadzaj z cukrem – to właśnie cukier jest najczęstszą przyczyną przypalania się ciasta, więc trzymaj się proporcji podanych w przepisie,
- nie zapominaj o spirytusie – dodatek spirytusu uchroni ciasto przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu,
- pamiętaj o rozgrzaniu tłuszczu do właściwej temperatury – jeżeli temperatura tłuszczu będzie zbyt niska, ciasto nasiąknie, natomiast zbyt wysoka temperatura doprowadzi do jego przypalenia,
- po usmażeniu faworków, odsącz tłuszcz – w tym celu wystarczy równomiernie rozłożyć je na ręczniku kuchennym.
Zobacz również:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Co można mieć na maturze z geografii? Te przybory zabierz na egzamin!
Ile jest punktów na egzaminie z angielskiego? Najwięcej spośród wszystkich przedmiotów
Błąd kardynalny na maturze ustnej. Czy za pomyłkę w lekturze obowiązkowej można nie zdać?
Czy na maturze ustnej z polskiego można czytać z kartki? Maturzyści co roku mają ten dylemat
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]
Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →Jak zrobić domowe lody?
Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...
Czytaj dalej →Szybkie przepisy do szkoły. Zdrowe przekąski dla dzieci, które przygotujesz w chwilę
Rok szkolny zbliża się ku końcowi. Fakt, że nauki pozostał jedynie miesiąc, nie oznacza jednak, że jest za późno na dobre zmiany! W jaki sposób przygotować dziecku zdrowe, pożywne i...
Czytaj dalej →Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki
Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Dowiedz się, jak łatwo można zrobić te smaczne wypieki, które z całą pewnością podbiją podniebienie wszystkich Twoich domowników. Poznaj listę składników i zrób...
Czytaj dalej →To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Przyrządzano go nie tylko w domach, ale również serwowano w PRL-owskich barach czy restauracjach. Bryzol był obowiązkowo podawany z pieczarkami i cebulą. Dziś coraz więcej osób sięga po ten przepis...
Czytaj dalej →Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec...
Czytaj dalej →3 pomysły na domowe desery dla dzieci, które przygotujesz wspólnie z maluchem
Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale...
Czytaj dalej →Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...
Czytaj dalej →Ciasta fit i inne zdrowe słodycze
Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...
Czytaj dalej →Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Jak zrobić dobrą zupę pomidorową? Zdradzamy prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kulinarny amator. Kluczowe jest dodanie do niej dwóch łyżeczek popularnej przyprawy, dzięki czemu nabierze ona bardziej wyrazistego...
Czytaj dalej →Przepis na placuszki na maślance z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Coraz więcej osób poszukuje w życiu równowagi i powrotu do tego, co prawdziwie wartościowe. Cieszą nas wspólne momenty z rodziną, kontakt z naturą oraz inne, proste przyjemności. Także w kuchni...
Czytaj dalej →Połącz jajka z budyniem. Od tego dziecinnie prostego śniadania nie będziecie mogli się oderwać!
Jak w 5 minut przygotować śniadanie, dla którego każdy straci głowę? Poznaj przepis na omlet budyniowy, który smakuje jak deser ale nie tuczy, a do tego syci przez długi czas....
Czytaj dalej →Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś
Wiele osób nie wyobraża sobie polskiego obiadu bez ziemniaków. Mogą one być oryginalnym dodatkiem do dania. Wystarczy podczas gotowania sól zastąpić innym składnikiem. Ugotowanie ziemniaków nie jest skomplikowanym czy wymagającym...
Czytaj dalej →Obiad na Wielką Sobotę. Ciekawe pomysły na tradycyjne dania! Czy trzeba pościć?
W Polsce Wielka Sobota jest dniem szczególnym. Zgodnie z tradycją wierni udają się do kościołów na uroczyste święcenie koszyczków z symbolicznymi pokarmami. Wiele osób starym zwyczajem przestrzega wówczas postu i...
Czytaj dalej →Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę
Na słodko, na słono czy jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Placki to jeden z najsłynniejszych przysmaków kuchni polskiej. Co zrobić, aby nie ciemniały? Z rozwiązaniem przychodzi Magda...
Czytaj dalej →- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem