Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych półkach. Warto zatem zadać sobie odrobinę trudu, aby móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem domowych wypieków! Podpowiadamy, jakie mogą być przyczyny kruszenia się chleba oraz co zrobić, aby nasze wypieki były jak najpiękniejsze!
Domowy chleb się kruszy – przyczyny
Domowe pieczenie chleba stało się ostatnimi czasy bardzo modne. Coraz szersze grono pań oraz panów domu decyduje się na ten krok. Własnoręcznie wykonane wypieki są zdecydowanie zdrowsze, trwalsze i smaczniejsze od tych kupowanych w sklepach. Dodatkowo świeży, chrupiący, pachnący i jeszcze ciepły chleb to prawdziwy rarytas na śniadanie lub kolację.
Niestety domowy chleb ma tendencję do kruszenia się. Kruszący się chleb to domena początkujących. W żadnym wypadku nie należy więc się zrażać. Pamiętajmy – praktyka czyni mistrza. Kolejne wypieki będą coraz to smaczniejsze.
Odpowiedzi na pytanie czemu chleb się kruszy może być kilka:
- w cieście znalazło się zbyt dużo mąki – ciasto drożdżowe bywa luźne i klejące, co daje wrażenie konieczności podsypywania go mąką, w tym przypadku łatwo jest przesadzić – zbyt duża ilość mąki sprawia, że chleb po upieczeniu będzie suchy i kruszący;
- ciasto za długo rosło – ciasto po wyrobieniu powinno zostać odstawione, aby miało czas wyrosnąć, czasami jednak dajemy mu zbyt wiele czasu przed wstawieniem do piekarnika, co skutkuje tym, że chleb się kruszy;
- ciasto było za słabo wyrobione – ciasto na chleb powinno być wyrabiane do momentu, kiedy zacznie samo odstawać od rąk, w razie konieczności można je lekko podsypywać mąką, ale bardzo uważnie, żeby nie dodać jej zbyt dużo;
- chleb był pieczony w zbyt niskiej temperaturze – chleb wkładamy zawsze do rozgrzanego piekarnika do temperatury wskazanej przez przepis.
Co zrobić, żeby chleb się nie kruszył?
Kiedy upieczony chleb się kruszy, to najprawdopodobniej znalazło się w nim zbyt dużo mąki. Inną przyczyną może być nieodpowiednia temperatura piekarnika lub niewłaściwy sposób przygotowania ciasta.
Aby chleb się nie kruszył składniki, z których został wykonany muszą posiadać temperaturę pokojową. Dodatkowo mąka powinna być sucha, świeża i najlepiej, aby była też przesiana. Wówczas chleb będzie bardziej miękki i napowietrzony. Płyn, który dodajemy do ciasta powinien być letni, a więc mieć temperaturę z przedziału 30-45 stopni Celsjusza.
Bardzo ważnym etapem jest wyrabianie ciasta na domowy chleb na zakwasie. W zależności od techniki i czasu ugniatania, chleb wyjdzie bardziej lub mniej zbity, bardziej lub mniej suchy oraz bardziej lub mniej porowaty. Jeśli pieczemy chleb z ciasta drożdżowego, to musimy bardzo uważać na ilość dodanej mąki. Ten typ ciasta bywa luźny i ciągnący, co skłania nas do ciągłego dosypywania mąki. Nie jest to dobre, ponieważ w ten sposób chleb po upieczeniu będzie się kruszył oraz będzie suchy. Ciasto ugniata się do momentu, kiedy to swobodnie będzie odchodzić od dłoni.
Niezwykle istotny jest również proces wyrastania ciasta. Wyrobione ciasto przekłada się do natłuszczonej i wysypanej mąką misy. Następnie należy je przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką, aby to nie wyschło. Istnieją dwie szkoły na dalsze etapy procesu wyrastania. Jedna z nich mówi, że ciasto w misie wkłada się na noc do lodówki, a druga, że umieszcza w ciepłym miejscu bez przeciągów. Niezależnie od wybranej metody, warto pamiętać, aby nie pozostawiać ciasta na zbyt długo, gdyż to również sprzyja późniejszemu kruszeniu się.
Wyrobione i wyrośnięte ciasto na chleb wkłada się zawsze do nagrzanego wcześniej piekarnika. Kiedy już wyrośnie, nacina się je przez środek. W ten sposób wypiecze się równomiernie również wewnątrz.
Do każdego wypieku należy jednak podchodzić w sposób indywidualny. Chociaż istnieją uniwersalne zasady, co do pieczenia chleba, to swój własny sposób na ten idealny zawsze odkrywa się na podstawie podejmowanych prób i popełnianych błędów.
Jak upiec chleb, żeby się nie kruszył?
Co trzeba dodać do chleba, żeby się nie kruszył? To pytanie bardzo często rozbrzmiewa na kursach kulinarnych i internetowych forach. W istocie nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Jedno jest pewne – ważniejszy od składników (które przecież znajdują się w każdym przepisie na chleb) jest sposób ich połączenia i technika przygotowywania ciasta.
Kruszący się chleb najprawdopodobniej był zbyt krótko wyrabiany lub dodano do niego zbyt dużą ilość mąki. Zdecydowanie wyższą tendencję do kruszenia się wykazują chleby pieczone z mąki pełnoziarnistej.
Doskonałym sposobem na uporanie się z kruszącym się chlebem jest dodanie do ciasta kilku łyżek oliwy lub oleju. W ten sposób chleb będzie bardziej mokry i mniej zbity. Oliwę można zastąpić rozpuszczonym masłem.
Dodatkowo poleca się kroić chleb gorącym nożem. Nóż ogrzewa się we wrzącej wodzie. Dzięki temu chleb łatwiej się kroi, ale też nie kruszy.
Kiedy chcemy, aby nasze domowe wypieki dłużej utrzymały świeżość, poleca się dodać do nich przepuszczone przez praskę ugotowane ziemniaki. To również zapobiega jego wysychaniu, a więc i kruszeniu się.
Jeśli mamy na myśli sam proces pieczenia chleba, to ten jest ściśle uzależniony od sprzętu, jaki posiadamy. Powinniśmy doskonale znać i wyczuć nasz piekarnik, bo dopiero wówczas nasze wypieki będą najsmaczniejsze. Najważniejsze jest jednak to, aby temperatura w piekarniku nie była zbyt niska. Dodatkowo chleba nigdy nie wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Podczas pieczenia, po wyrośnięciu ciasta, należy je nakroić wzdłuż długości, aby chleb mógł się równomiernie wypiec.
Pieczenie chleba rozpoczyna się od temperatury 220-230 stopni Celsjusza. Po upływie 10 minut nagrzanie piekarnika obniża się do 200 stopni. Po kolejnych 10 minutach – do 180 stopni Celsjusza. W tym momencie należałoby wyjąć nasz chleb, naciąć go na środku oraz lekko zwilżyć na wierzchu, po czym ponownie włożyć do piekarnika. Taka temperatura pozostaje aż do końca pieczenia, czyli przez kolejne 40-45 minut.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?
Ważną kwestią dla wszystkich grzybiarzy, jest to jak przechowywać suszone grzyby. Taki sposób konserwacji grzybów jest obok zamykania w słoikach najpopularniejszy. Warto wiedzieć jak zadbać o to, by jesienne zbiory...
Czytaj dalej →Gdzie wylać olej po smażeniu?
Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,...
Czytaj dalej →Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego...
Czytaj dalej →Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany
Śmietan fix staje się coraz popularniejszym dodatkiem do ciast i deserów. Nie brakuje jednak osób, które w swojej kuchni wolą nie używać gotowych półproduktów. Czym zastąpić śmietan fix, żeby móc...
Czytaj dalej →Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo...
Czytaj dalej →Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam...
Czytaj dalej →Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Często się zdarza, że kupujemy duże ilości mięsa i je zamrażamy. Wiedz, że mrożenie mięsa jest jedną z najczęstszych metod wydłużenia jego świeżości i...
Czytaj dalej →Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Po obfitym obiedzie wiele osób zadaje sobie czasami pytanie, czy można mrozić pieczarki. Grzyby te cieszą się w Polsce ogromną popularnością, goszcząc na wielu stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu....
Czytaj dalej →Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?
Czy można mrozić twaróg – takie pytanie zadajemy sobie w sytuacji, gdy nie bardzo wiemy, co zrobić z niewykorzystanym do końca produktem. Zamrożenie go wydaje się pomysłem sensownym, ale skądinąd...
Czytaj dalej →Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a...
Czytaj dalej →Stół wiejski na weselu
Przygotowujesz tradycyjne, wiejskie wesele? Pamiętaj o wiejskim stole, który ostatnio coraz częściej pojawia się nie tylko na wiejskich weselach. Stół wiejski to nie tylko smaczne jedzenie, ale również dodatkowy wystrój...
Czytaj dalej →Kiedy jest Dzień Ojca w 2019 roku? To już wkrótce!
Dzień Ojca, Dzień Dziecka, Dzień Matki… Sporo tych “Dni” ostatnio. Można (chociaż nie wypada) się w nich pogubić. Niestety nie udało mi się umieścić wpisu dotyczącego Dnia Matki. W tym...
Czytaj dalej →Bukiety ślubne
Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...
Czytaj dalej →
3 komentarzy: Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Swietny, pełen praktycznych i mądrych rad tekst. Długo szukałam porad na pojawiające sie u mnie problemy przy wypieku chleba i znalazłam je wreszcie wszystkie tutaj. Dziękuję.
Bardzo przydatne porady! Zastanawiam się jaka ilość ziemniaków dodanych do bochenka chleba z 500g mąki będzie odpowiednia? z góry dziękuję za odpowiedź:)
dwa średnie ziemniaki , ugotowane w mundurkach !!!