20 tydz.-wielkość Dzidzi?

Hej
Jestem w 20 tygodniu ciąży. Wczoraj byłam na USG i okazało się że z rozmiarów kości podudzia Dzidzi wychodzi na 17 tydzień,a z wymiarów główki 19 tydzień. Lekarz stwierdził że jest to w granicach błędu, ale ja nie jestem pewna!!
Czy wiecie coś na temat prawidłowych rozmiarów dzidzi, czy to może oznaczać jakąś nieprawidłowość???
Dzieki za odpowiedzi
Ania

9 odpowiedzi na pytanie: 20 tydz.-wielkość Dzidzi?

1. Re: 20 tydz.-wielkość Dzidzi?

skoro lekarz mówi,że wszystko w garnicach to tak musi być i nie martw się na zapas! przecież może być tak,że zaszłaś w ciążę później, niż to wynika z wyliczeń! moja koleżanka usłyszła w ciąży,że dzidzia za mała, no i skorygowano termin porodu i wszystko gra-urodziłą DUŻĄ, zdrową dziewuszkę!!!
    pozdrawiam i nie martw się!

Monika i… (05.10)

• Re: 20 tydz.-wielkość Dzidzi?

mialam podobny problem ale ta stronka rozwieje wszystkie Twoje watpliwosci.
      Wejsc na:
      i w tabelke wpisz dokladne dane: tydzien i dzien ( kiedy mialas robione usg) a ponizej ukaza sie prawidlowe wymiary dzidzi: min. glowki, dlugosci kosci udowej ( fl).
      pozdrawiam!
      Ula i lipcowy Adaś

sprawdzilam: w 20 tygodniu dzidzia powinna miec fl w wymiarach: 30 mm do 36 mm.

Na razie mja przeglądarka nie chce otworzyc poleconej przez Ciebie strony. Ale i tak nie wiem czy coś mi więcej powie, ponieważnie znam wymiarów dzidzi tylko ze słów leakrza wynika że z długości kości udowej wychodzi 17 tydzień,a z wilekości główki 19, ale i atk dzięki za adres spróbuje potem może uda mi się tam wejść
          Ania

Odchylenia do 2 tygodni są OK, bo taka jest dokładność pomiarów na USG. To dotyczy proporcji pomiędzy poszczególnymi “elementami” i wielkości samego malucha czyli średniej ze wszystkich pomiarów.
            Twój maluszek może być również troszkę mniejszy bo dzieci rosną skokowo a nie liniowo.
            Moje maluchy też miały ostatnio (połowa 20 t c) kość podudzia trochę młodszą niz całą resztę.
            NIe masz się czym martwić.

Dorota i dwóch chłopaczków (28/09)

Byłam na polecanej przez Ciebie stronie!!! bardzo dokładnie jest tam szystko wyliczone. Jak będę znała poszczególne wymiary to z niej najlepiej skorzystam. Dzieki widzę zę tam są stosunkowo duże widełki tych wymiarów, więc liczę że moja dzidzia mieści się w nich i wszytsko będzie ok.
              Dzieki
              Ania

ciesze sie, ze moglam pomoc. A tak na marginesie adres tej stronki rowniez zostal mi polecony kiedys, przez jedna z forumowiczek;-)
                musimy sobie pomagac
                Ula i lipcowy dzidzius

Niczym się nie przejmuj! Ja w 17 tyg. też robiłam USG i główka była o chyba tydzień do przodu/tyłu w stosunku chyba do jakiejś kostki w nóżce. Na początku też się martwiłam, ale stwierdziłam, że i tak to nie ma sensu. Dzidzia rośnie różnie, tak jak i dzieci dorastające. Jedne rosną szybciej, inne wolniej. A jestem pewna, że w brzuszku u bezstresowej mamy będzie się dzidziusiom o wiele lepiej rosło.

Mycha i Fasolka (17.09.)

Ja też Ci bardzo dziękuję za ten adres. Właśnie wczoraj dostałam w ręce wymiary mojej dzidzi z USG. Mieści się w widełkach i bardzo się cieszę…

Kamelia i Junior (-ka)
                    (14.10.2003)

Znasz odpowiedź na pytanie: 20 tydz.-wielkość Dzidzi?

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                    Logo