7-mio miesieczne dzieko, a miod?

Czy mozna 7-mio miesiecznemu dziecku poslodzic herbatke miodem?

11.03.2004 – Maciuś

10 odpowiedzi na pytanie: 7-mio miesieczne dzieko, a miod?

1. Re: 7-mio miesieczne dzieko, a miod?

Nie; miód jest jednym z silniejszych alregenów.
    Przepraszam,nie gniewaj się, ale nie wytrzymam i muszę spytać, po co słodzić herbatkę? Herbatki rozpuszczalne Hippa czy Bobovity zawierają cukier fruktozowy i wystarczy… A posłodzić ostatecznie możesz glukozą.

• Re: 7-mio miesieczne dzieko, a miod?

Nie, bo miód zawiera jakieś bakterie, które u dzieci do roczku mogą spowodować jakąś chorobę (dużo tych “jakichś”, ale czytałam to w takim grubym poradniku amerykańskim – nie pamiętam jak się nazywa, ale jak chcesz to mogę to wszystko sprawdzić dokładnie w domu – teraz jestem w pracy). Dorosłym te bakterie nie przeszkadzają, a dzieciom mogą zaszkodzić.
      Lekarka też mi nie pozwoliła dawać dziecku miód.

Gabi

Jezeli nie robie Ci klopotu to bardzo bym Cie prosila.
        Pozdrawiam

11.03.2004 – Maciuś

Myslalam o tym jak jest przeziebiony poslodzic herbate zwykla(slaba) a co do cukru to ja mam specjalny cukier dla niemowlat ( nie jest to glukoza ). Dzieki za rade.

11.03.2004 – Maciuś

nie ma sprawy, jutro napiszę ze szczegółami:-)

Gabi

na podziębienie, by maluszka rozgrzać proponuję herbatę z lipy.

,

Nie wiedzialam, ze miodu nie mozna dawac dzieciom. Szymek od 5tego miesiaca pije tylko wode z miodem, niczego innego nie chce. Nie wiem, moze te amerykanskie miody sa jakies inne…?

colora + Szymonek (22.10.03)

W miodzie mogą być bakterie Clostridum botulinum wywołujące u malutkich dzieci botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym) objawiający się zaparciem, osłabieniem odruchu ssania, słabym apetytem, ospałością i może doprowadzić do zapalenia płuc i odwodnienia. Choroba jest poważna, ale rzadko bywa śmiertelna. Niektórzy lekarze zalecają wstrzymanie się z podawaniem miodu dzieciom do ukończenia 8-go miesiąca, a niektórzy nawet do ukończenia roku.

Gabi

Ja od drugiego miesiąca dawałam synkowi wodę z miodem bo tak polecił mi mój pediatr.Obecnie syn ma 5 lat żadnych alergi,córeczka jest na piersi i jej nie dopajam bo nie chce,ale jeśli zacznę to tylko wodą z miodem.Daodam że mam świetnego pediatrę. Pozdrawiam Koza.

Szczesliwa Mamusia Dawid i Oleńka

Dobrze ze sie zapytalam Was bo tak to bym podala i dopiero by sie narobilo. Bardzo Ci dziekuje ze mi napisalas.
                      Pozdrowionka pa,pa

11.03.2004 – Maciuś

Znasz odpowiedź na pytanie: 7-mio miesieczne dzieko, a miod?

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                      Logo