Ajwar

Można kupic
Mozna tez zrobić 🙂

Roboty trochę jest ale efekt – genialny

6 słodkich czerwonych papryk
2 średnie bakłażany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia drobno posiekana cebula
2 duże ząbki czosnku posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jakiś owocowy, winny
sól
pieprz
natka pietruszki do przybrania

Bakłażany i paprykę nakłuwamy widelcem i dajemy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż zwiotczeją i w przypadku papryki pojawią się czarne plamy. Potem to wrzucamy do plastykowej torby i zostawiamy, aby się zaparzyło i zaczynamy zabawę z czyszczeniem – z bakłażanów miąższ z papryk ściągamy skórki i czyścimy gniazda nasienne.

Ja to potem miksuję z czosnkiem i cebulką, zagotowuję sos i doprawiam cytryną, octem, solą, pieprzem i oliwą. Dla chętnych natka pietruszki, gorące w weki, do lodówy i stoją. Do chleba, makaronu, wszystkiego. Sobie robię ekstra słoiczki z ostra papryczką 😀

Dla mnie mistrzostwo świata

16 odpowiedzi na pytanie: Ajwar

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Można kupic
Mozna tez zrobić 🙂

Roboty trochę jest ale efekt – genialny

6 słodkich czerwonych papryk
2 średnie bakłażany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia drobno posiekana cebula
2 duże ząbki czosnku posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jakiś owocowy, winny
sól
pieprz
natka pietruszki do przybrania

Bakłażany i paprykę nakłuwamy widelcem i dajemy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż zwiotczeją i w przypadku papryki pojawią się czarne plamy. Potem to wrzucamy do plastykowej torby i zostawiamy, aby się zaparzyło i zaczynamy zabawę z czyszczeniem – z bakłażanów miąższ z papryk ściągamy skórki i czyścimy gniazda nasienne.

Ja to potem miksuję z czosnkiem i cebulką, zagotowuję sos i doprawiam cytryną, octem, solą, pieprzem i oliwą. Dla chętnych natka pietruszki, gorące w weki, do lodówy i stoją. Do chleba, makaronu, wszystkiego. Sobie robię ekstra słoiczki z ostra papryczką 😀

Dla mnie mistrzostwo świata
Wiesz, że mam ślinotok. Kupny lubię,ale taki domowy to bym uwielbiała
Przywieziesz na zlot do spróbowania?

kantalupa Dodane ponad rok temu,

lubie
uwieeeelbiam
i postanowilam, ze sobie koniecznie musze kupic bulgarski czuszkopek do pieczenia papryki (czuszki) i baklazana (patladzan) – robi to w kilka minut
mmmmmm…

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:Wiesz, że mam ślinotok. Kupny lubię,ale taki domowy to bym uwielbiała
Przywieziesz na zlot do spróbowania?

🙂
Na zlot to ewentualnie w ostatniej chwili będę się decydowała
Jak wiatry będą sprzyjające to przywiozę 🙂

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:lubie
uwieeeelbiam
i postanowilam, ze sobie koniecznie musze kupic bulgarski czuszkopek do pieczenia papryki (czuszki) i baklazana (patladzan) – robi to w kilka minut
mmmmmm…

Zaintrygowałaś mnie 🙂

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Zaintrygowałaś mnie 🙂

kupie ci, jak babcie kocham
ale pod warunkiem, ze sie jutro na poczte (czy gdzie tam tzreba) udasz
nie zartuje!

kasiex Dodane ponad rok temu,

a jaka dobra jest zupa pomidorowa z dodatkiem ajvaru

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:kupie ci, jak babcie kocham
ale pod warunkiem, ze sie jutro na poczte (czy gdzie tam tzreba) udasz
nie zartuje!

Obiecuję!!!
:Kocham:

banita Dodane ponad rok temu,

mniam, mniam
uwielbiam ajwar
a te papryki z czuszkopeku zupełnie inaczej smakują, w ogóle bułgarska papryka ma inny smak… rozmarzyłam się… Bułgarii mi się chce 🙂

jaewa Dodane ponad rok temu,

Bardzo lubię i kupny i taki dostany od koleżanki (jej mama robi). Nawet po powrocie z chorwacji przysięgalam sobie, że zrobię i przepis wyprosiłam, ale… nie zrobiłam 🙁 Szykuję sie na przyszły sezon, będe robić 🙂

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kasiex:a jaka dobra jest zupa pomidorowa z dodatkiem ajvaru

Kurcze, mam ochotę próbować i to już!

tora Dodane ponad rok temu,

jako ze wiekowa to i owszem, ale wekowa wcale,
ciapa? jak to sie te w weki kladzie? tak krok po kroku?
a moze moglabym pomrozic?

banita Dodane ponad rok temu,

zrobiłam pomidorówkę z ajwarem
bomba
Kasiex, dzięki za inspirację 😀

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez tora:jako ze wiekowa to i owszem, ale wekowa wcale,
ciapa? jak to sie te w weki kladzie? tak krok po kroku?
a moze moglabym pomrozic?

Ja wsadzam na gorąco, słoik do góry i potem do lodówki
U mnie max do maca czasu w lodówce leżą ale łapie wek bo syczy jak otwieram
Zamrozić też spokojnie można

Właśnie dodałam sobie do lecza 😀
Spróbuję z pomidorówką
Pewnie mi zbrzydnie za niedługo ale na razie sie objadam

tora Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Ja wsadzam na gorąco, słoik do góry i potem do lodówki
U mnie max do maca czasu w lodówce leżą ale łapie wek bo syczy jak otwieram
Zamrozić też spokojnie można

Właśnie dodałam sobie do lecza 😀
Spróbuję z pomidorówką
Pewnie mi zbrzydnie za niedługo ale na razie sie objadam

ciapa? jakie sloiki?
ajwar wyczerpal sie juz nastepnego dnia.

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez tora:ciapa? jakie sloiki?
ajwar wyczerpal sie juz nastepnego dnia.

😀
Ja zrobiłam za pierszym razem ostre, to sama jadłam 😀
Teraz robie z podwójnej porcji

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Można kupic
Mozna tez zrobić 🙂

Roboty trochę jest ale efekt – genialny

6 słodkich czerwonych papryk
2 średnie bakłażany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia drobno posiekana cebula
2 duże ząbki czosnku posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jakiś owocowy, winny
sól
pieprz
natka pietruszki do przybrania

Bakłażany i paprykę nakłuwamy widelcem i dajemy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż zwiotczeją i w przypadku papryki pojawią się czarne plamy. Potem to wrzucamy do plastykowej torby i zostawiamy, aby się zaparzyło i zaczynamy zabawę z czyszczeniem – z bakłażanów miąższ z papryk ściągamy skórki i czyścimy gniazda nasienne.

Ja to potem miksuję z czosnkiem i cebulką, zagotowuję sos i doprawiam cytryną, octem, solą, pieprzem i oliwą. Dla chętnych natka pietruszki, gorące w weki, do lodówy i stoją. Do chleba, makaronu, wszystkiego. Sobie robię ekstra słoiczki z ostra papryczką 😀

Dla mnie mistrzostwo świata
Ajlowju za ten przepis!

Znasz odpowiedź na pytanie: Ajwar

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
ratunku zakleiłam się kropelką
dziewczyny co z tym zrobić? rozlał mi się klej na palcach (kropelka) mam 3 "sztywne skorupy" jak się tego pozbyć?
Czytaj dalej
Adopcja
Moja przyjaciółka adoptuje syna.
Bardzo proszę o kilka ważnych porad. Moja przyjaciólka za m-c będzie najszczęśliwszą mamą na świecie. Będzie miała synka. Proszę o kilka cennych uwag jak mam przygotować moje dziecko na spotkanie z
Czytaj dalej