Błyskawiczny murzynek

A robi się tak:
3 jaja rozbić ze szkl. cukru, potem stopniowo dodawać:
2,5 szkl. mąki
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. mleka
0,5 słoika jakiegokolwiek dżemu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
szczypta cynamonu
Wszystko dokładnie zmiksować, na blachę i do piekarnika na ok. 40 min (200 st.)

Śmacnego:)

Iwona i Nina (13.01.05)

12 odpowiedzi na pytanie: Błyskawiczny murzynek

  1. Re: Błyskawiczny murzynek

    Ja już wcześneij go robiłam i naprawdę jest super. Tylko ja dawałam trochę mniej oleju. A dżem najlepiej mi pasuje tam truskawkowy. Ale ciacho jest fajne

    Ewcia i Asieńka

    • Re: Błyskawiczny murzynek

      No ja też zrobiłam z truskawkowym:) Nawet dziś go upiekłam i przełożyłam dodatkowo dżemem – wyszedł super.

      Iwona i Nina (13.01.05)

      • Re: Błyskawiczny murzynek

        Ja jeszcze go niczym nie przekłądałam, na ogół ograniczałą się do polewy czekoladowej bo ja taki leniuszek jestem a mój małżonek uwielbia wszystkie ciasta które mają duuuuużo kremu.

        Ewcia i Asieńka

        • Re: Błyskawiczny murzynek

          To przełóż murzynka kremem karpatkowym – satysfakcja mężą gwarantowana

          Iwona i Nina (13.01.05)

          • Polecam:)

            Zrobiłam i wyszedł przepyszny. Robi się go faktycznie bardzo szybko i bardzo szybko też się go je – taki smaczny 🙂

            Aga i Ania 2 latka 6 miesięcy

            • Re: Błyskawiczny murzynek

              bardzo dobry i szybki. A miałam się odchudzać

              • Re: Błyskawiczny murzynek

                Wstawiac do nagrzanego piekarnika, tak? I czy moze byc z termoobiegiem czy lepiej tradycyjne grzanie?

                a mialam unikac slodyczy…

                Ula – mama Emilki (23 m.)

                • Re: Błyskawiczny murzynek

                  ja piekłam z termoobiegiem a wstawiłam zaraz po włączeniu nie czekałam jak się nagrzeje

                  • Re: Błyskawiczny murzynek

                    A jak tam sobie wolisz:)
                    Ja zazwyczaj nie nagrzewam piekarnika i przez jakieś 10 min piekę w termoobiegu, a potem normalnie grzanie góra dół.

                    i mam ochotę upiec teraz to ciacho alei zamiast kakao dodać np jakiść budyń. Mhmm ciekawe co wyjdzie?No murzynek toto już raczej nie będzie:)

                    Iwona i Nina (13.01.05)

                    • Re: Błyskawiczny murzynek

                      mamy nowy piekarnik elektryczny z nadmuchem czy to jest termoobieg? jeśli tak to poweidz mi czy faktycznie można włączyć piekarnik i od razu włożyć ciasto czy lepiej nagrzać piekarnik
                      no i czy w trakcie pieczenia lepiej włączyć dmuchanie czy lepiej żeby bez tego się piekło?

                      ula i kubuś (05.05.04)

                      • Re: Błyskawiczny murzynek

                        tak to jest termoobieg jak na nim pieczesz to nie musi być nagrzany piekarnik wcześniej ponoć z termoobiegiem (tak pisze u mnie w instrukcji) szybciej się piecze ale ja zbytniej różnicy nie widzę. Jak piekę bez termoobiegu to też wstawiam ciasto do zimnego piekarnika i piekę z 5-10min dłużej. Ale i tak zawsze najlepiej jest sprawdzić ciasto patyczkiem. Pozdrowienia

                        • Re: Błyskawiczny murzynek

                          A ja dla odmiany metodą prob i bledow doszlam do wniosku, ze najlepiej mi wychodza ciasta jak nagrzeje piekarnik na termoobiegu, potem przełącze na trdycyjne grzanie (czyli grzalka gorna i dolna) i wtedy wstawiam ciacho. Mam wrazenie ze przy tym nawiewie to ciasta mi jakos slabiej rosną – jakby je cos wciskało w dół
                          Mięsa pieke tylko na termoobiegu.

                          pozdrawiam

                          Ula – mama Emilki (23 m.)

                          Znasz odpowiedź na pytanie: Błyskawiczny murzynek

                          Dodaj komentarz

                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                          Logo