Forum: Książka kucharska
Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????
Witajcie
Proste pytanie o karpia – jak go pieczecie?
Jaki tłuszcz, jakie przyprawy i ogólnie jak?
ps. dodam że ja wczoraj zakupiłam, wyczyściłam i zamroziłam.
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
9 odpowiedzi na pytanie: Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????
Karpia wyłącznie smażymy. Były próby zrobienia go upieczonego lub w galarecie, ale w naszej rodzinie nikt tego nie chciał jeść.
Smażymy po świętokrzysku lub po krakowsku (w zależności czy mąż czy ja ;). Chociaż szczerze to zawsze smaży mąż, różnica w przygotowaniu :)).
W obu przypadkach wyczyszczonego karpia obkładamy sowicie cebulą i do zamrażalnika.
Po świętokrzysku: kroi się na spore filety, delikatnie obtacza w rozkłóconym jaju i w mące (panierki nie może być za dużo)
po krakowsku: kroi się na dzwonka, przesypuje jakąś przyprawą do ryb, obtacza “na sztywno” 😉 w mące, jaju, bułce tartej
w obu przypadkach smażymy na rzepakowym
świętokrzyski soli się już na talerzu, trzeba go zjeść na ciepło
Krakowski jest już przyprawiony, może nawet kilka dni poleżeć w lodówce, można jeść i na ciepło i na zimno (ja najbardziej lubię zimnego na drugi dzień)
u nas różnie
znam oba sposoby o których pisze kurczak, tylko nie miałam pojęcia że one się tak nazywają 🙂
a najbardziej lubię karpia mojej teściowej – pieczony w piekarniku, w całości, faszerowany cebulą, z gotowanym siekanym jajkiem i z chrzanem
jest boski!
karpia robię tak jak Kurczak “po krakowsku” chociaż niemiałam pojęcia że tak się na niego mówi 🙂
ewentualnie tak samo zrobionego wkładam w galaretę,przepis podawała Olusia w innym wątku 🙂
moja mama tylko i wyłącznie soli
smaży na maśle klarowanym,smak boski
He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło
i wszystko jasne
W tym roku go zrobiłam na tym maśle – CUDEŃKO!!!
Na noc zostawiłam z pokrojoną cebulą i użyłam soli z pieprzem.
Później obtoczyłam w mące i na patelnię.
Ja go podaje w sosie śmietanowym z pieczarkami.
dla mnie jedyny właściwy 😉 sposób smażenia to karp wytarzany w cebuli, posolony, posypany mąką i usmażony na maśle.
ale ten snoopowy z piekarnika brzmi interesująco 🙂
A ja myslalam ze J.jest slaskie :)…. No dobrze ja tez czuje sie krakowianka i nawet kiedys to bylo woj.krakowskie:) (jak sie rodzilismy )
Ja tez tak robie karpia jak twoj maz 🙂 ale uwielbiam na wrzaco prosto z patelni i z maselka klarowanego…pycha
Znasz odpowiedź na pytanie: Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????