Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????

Witajcie

Proste pytanie o karpia – jak go pieczecie?
Jaki tłuszcz, jakie przyprawy i ogólnie jak?

ps. dodam że ja wczoraj zakupiłam, wyczyściłam i zamroziłam.

9 odpowiedzi na pytanie: Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????

  1. Karpia wyłącznie smażymy. Były próby zrobienia go upieczonego lub w galarecie, ale w naszej rodzinie nikt tego nie chciał jeść.
    Smażymy po świętokrzysku lub po krakowsku (w zależności czy mąż czy ja ;). Chociaż szczerze to zawsze smaży mąż, różnica w przygotowaniu :)).

    W obu przypadkach wyczyszczonego karpia obkładamy sowicie cebulą i do zamrażalnika.

    Po świętokrzysku: kroi się na spore filety, delikatnie obtacza w rozkłóconym jaju i w mące (panierki nie może być za dużo)
    po krakowsku: kroi się na dzwonka, przesypuje jakąś przyprawą do ryb, obtacza “na sztywno” 😉 w mące, jaju, bułce tartej

    w obu przypadkach smażymy na rzepakowym

    świętokrzyski soli się już na talerzu, trzeba go zjeść na ciepło
    Krakowski jest już przyprawiony, może nawet kilka dni poleżeć w lodówce, można jeść i na ciepło i na zimno (ja najbardziej lubię zimnego na drugi dzień)

    • u nas różnie
      znam oba sposoby o których pisze kurczak, tylko nie miałam pojęcia że one się tak nazywają 🙂
      a najbardziej lubię karpia mojej teściowej – pieczony w piekarniku, w całości, faszerowany cebulą, z gotowanym siekanym jajkiem i z chrzanem
      jest boski!

      • karpia robię tak jak Kurczak “po krakowsku” chociaż niemiałam pojęcia że tak się na niego mówi 🙂
        ewentualnie tak samo zrobionego wkładam w galaretę,przepis podawała Olusia w innym wątku 🙂

        • moja mama tylko i wyłącznie soli
          smaży na maśle klarowanym,smak boski

          • Zamieszczone przez ty-gry-sek
            karpia robię tak jak Kurczak “po krakowsku” chociaż niemiałam pojęcia że tak się na niego mówi 🙂

            Zamieszczone przez Snoopy.

            znam oba sposoby o których pisze kurczak, tylko nie miałam pojęcia że one się tak nazywają 🙂

            He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło

            • Zamieszczone przez kurczak
              He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło

              i wszystko jasne

              • Zamieszczone przez k.j
                moja mama tylko i wyłącznie soli
                smaży na maśle klarowanym,smak boski

                W tym roku go zrobiłam na tym maśle – CUDEŃKO!!!
                Na noc zostawiłam z pokrojoną cebulą i użyłam soli z pieprzem.
                Później obtoczyłam w mące i na patelnię.

                Ja go podaje w sosie śmietanowym z pieczarkami.

                • dla mnie jedyny właściwy 😉 sposób smażenia to karp wytarzany w cebuli, posolony, posypany mąką i usmażony na maśle.
                  ale ten snoopowy z piekarnika brzmi interesująco 🙂

                  • Zamieszczone przez kurczak
                    He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło

                    A ja myslalam ze J.jest slaskie :)…. No dobrze ja tez czuje sie krakowianka i nawet kiedys to bylo woj.krakowskie:) (jak sie rodzilismy )
                    Ja tez tak robie karpia jak twoj maz 🙂 ale uwielbiam na wrzaco prosto z patelni i z maselka klarowanego…pycha

                    Znasz odpowiedź na pytanie: Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????

                    Dodaj komentarz

                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                    Logo