cannelloni za szpiankiem – kto da przepis?

Czy można prosić o prosy przepis na to cudo?

Dziekuję

13 odpowiedzi na pytanie: cannelloni za szpiankiem – kto da przepis?

  1. Ja nigdy nie robilam ale najważniejsze to chyba to jak przyrządzić szpinak.
    Ja robie tak kupuje mrozony ale nie taką ciapkę tylko liście. Na tłuszczu podsmażam czosnek do tego rozmrożony szpinak troche wegety, pieprzu i czekam jak zmięknie poźniej dodaje serek topiony i serek feta.
    Na 400 gr szpinaku pół serka topionego i 100 gr fety jak dla mnie pycha i my to jemy tak normalnie z makaronem przemieszane i posypane żółtym serem.

    • No właśnie ten szpinak mnie interesuje.
      Bo mi jakos on nie wychodzi a uwielbiam.

      • Ja kiedyś znalazłam dobry przepis na opakowaniu makaronu nie znam włoskiej nazwy – takich dużych muszli do nadziewania. Prosty i pyszny. Podobny w metodzie i składzie do przepisu Lulki.
        Szpinak:
        3 ząbki czosnku pokroić na drobne kawałki (ja daję trochę więcej).
        Na patelni rozgrzać masło (dość dużo), delikatnie podsmażyć czosnek. Dodać rozdrobniony szpinak, podsmażyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Fetę rozdrobnić widelcem, dodać do szpinaku – wymieszać. Doprawić do smaku. Można dodać ugotowane na twardo i posiekane drobno jajko lub pól puszki zmiksowanych pomidorów z puszki.

        Taki szpinak jest tradycyjny w smaku i prosty.
        Jeśli podawać go w tych muszlach to wiadomo nałożyć do muszli ugotowanych al dente, posypać startym żółtym serem, polać jakimś dobrym sosem pomidorowym i zapiec przez chwilkę w 180 stopniach.

        • Ja nawet dzisiaj robiłam szpinak, robię bardzo często to uwielbiamy.

          Najważniejsze to szpinaku nie przykrywać jak się rozpuszcza na patelni, zostawić tak by mógł swobodnie odparować.
          Ja smażę cebulę z czosnkiem – 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku.
          Do tego wrzucam na patelnię czosnek i czekam aż się rozpuści.
          Dodaję dwie łyżki śmietany.
          Doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem, curry i słodką papryką – nie oszczędzam przypraw, bo lubimy zdecydowane smaki.
          Z taką mieszanką przypraw szpinak nie jest bezpłciowy.
          I na koniec dodaję pokroją w kostkę fetę.
          I takim szpinakiem nadziewam rurki, układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem i zalewam sosem serowym.
          Przepyszne 😉

          • Zamieszczone przez marnat
            Ja nawet dzisiaj robiłam szpinak, robię bardzo często to uwielbiamy.

            Najważniejsze to szpinaku nie przykrywać jak się rozpuszcza na patelni, zostawić tak by mógł swobodnie odparować.
            Ja smażę cebulę z czosnkiem – 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku.
            Do tego wrzucam na patelnię czosnek i czekam aż się rozpuści.
            Dodaję dwie łyżki śmietany.
            Doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem, curry i słodką papryką – nie oszczędzam przypraw, bo lubimy zdecydowane smaki.
            Z taką mieszanką przypraw szpinak nie jest bezpłciowy.
            I na koniec dodaję pokroją w kostkę fetę.
            I takim szpinakiem nadziewam rurki, układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem i zalewam sosem serowym.
            Przepyszne 😉

            Właśnie miałam pisać, że do szpinaku dodaję fety bo inaczej mało smakowe jak dla mnie no ale nie będę się powtarzać więc podpiszę się pod Tobą jeśli pozwolisz 😀 🙂

            • Zamieszczone przez aisa.m
              Właśnie miałam pisać, że do szpinaku dodaję fety bo inaczej mało smakowe jak dla mnie no ale nie będę się powtarzać więc podpiszę się pod Tobą jeśli pozwolisz 😀 🙂

              Ależ proszę 😉
              Ja nie wyobrażam sobie szpinaku bez fety.
              W ogóle uwielbiam fetę 😉

              • A ja napiszę trochę przekornie 😉 szpinak z samą fetą jest mdły.
                Podsmażam cebulkę (tak trochę – ze 2-3 duże szt.) to tego dodaje czosnku (dużo bo lubimy) – podsmażam chwilkę i wrzucam szpinak.
                Najlepszy jest ten szatkowany – pulpy szpinakowej nie lubię.
                Do smaku doprawiam solą, pieprzem i gorgonzolą. Jak mam daję coś podobnego do fety, ale niekoniecznie.
                Jak ktoś lubi można dodać gałki.
                Ale canelloni ze szpinakiem nam średnio podeszło. Hitem było nadzienie z pieczarek i oscypka doprawione na ostro-słodko 😉

                • Zamieszczone przez Bep
                  A ja napiszę trochę przekornie 😉 szpinak z samą fetą jest mdły.
                  Podsmażam cebulkę (tak trochę – ze 2-3 duże szt.) to tego dodaje czosnku (dużo bo lubimy) – podsmażam chwilkę i wrzucam szpinak.
                  Najlepszy jest ten szatkowany – pulpy szpinakowej nie lubię.
                  Do smaku doprawiam solą, pieprzem i gorgonzolą. Jak mam daję coś podobnego do fety, ale niekoniecznie.
                  Jak ktoś lubi można dodać gałki.
                  Ale canelloni ze szpinakiem nam średnio podeszło. Hitem było nadzienie z pieczarek i oscypka doprawione na ostro-słodko 😉

                  Ale ja tez dodaję cebulkę i czosnek i przyprawy 🙂 Chodziło o to, że szpinak sam bez fety mi nie podchodzi 🙂 Oo ale tym oscypkiem to mnie zaciekawiłaś 🙂 Muszę spróbować a czym doprawiasz papryką ostrą?

                  • Nikt nie daje do szpinaku soku z cytryny? 😉

                    • Dziewczyny – a jaki szpinak kupujecie?
                      Jakiej firmy – w jakie formie?
                      I jakiego tłuszczu do patelni dodajecie – masło czy oliwe?

                      • Zamieszczone przez Bep
                        A ja napiszę trochę przekornie 😉 szpinak z samą fetą jest mdły.
                        Podsmażam cebulkę (tak trochę – ze 2-3 duże szt.) to tego dodaje czosnku (dużo bo lubimy) – podsmażam chwilkę i wrzucam szpinak.
                        Najlepszy jest ten szatkowany – pulpy szpinakowej nie lubię.
                        Do smaku doprawiam solą, pieprzem i gorgonzolą. Jak mam daję coś podobnego do fety, ale niekoniecznie.
                        Jak ktoś lubi można dodać gałki.
                        Ale canelloni ze szpinakiem nam średnio podeszło. Hitem było nadzienie z pieczarek i oscypka doprawione na ostro-słodko 😉

                        No właśnie ja tak jak Aisa.
                        Zresztą pisałam o tym, że cebula, dużo czosnku, duuużo różnych przypraw + obowiązkowo feta.

                        • Zamieszczone przez beamama
                          Nikt nie daje do szpinaku soku z cytryny? 😉

                          A po co? 🙂
                          żeby smak wydobyć?

                          Zamieszczone przez GorącaKawa
                          Dziewczyny – a jaki szpinak kupujecie?
                          Jakiej firmy – w jakie formie?
                          I jakiego tłuszczu do patelni dodajecie – masło czy oliwe?

                          Zazwyczaj taki:

                          A wczoraj nie było i kupiłam Bonduelle ze śmietaną, nie rozdrobniony a siekany i też smaczny.
                          Ale chyba z przyzwyczajenia wolimy ten Hortexu.

                          Ja smażę cebulę na maśle, do tego czosnek, a potem szpinak.

                          • Zamieszczone przez marnat
                            A po co? 🙂
                            żeby smak wydobyć?

                            Nie jest wtedy mdły – jak ktoś już pisał 🙂

                            Znasz odpowiedź na pytanie: cannelloni za szpiankiem – kto da przepis?

                            Dodaj komentarz

                            Mozarella w ciąży

                            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                            Czytaj dalej →

                            Ile kosztuje żłobek?

                            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                            Czytaj dalej →

                            Dziewczyny po cc – dreny

                            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                            Czytaj dalej →

                            Meskie imie miedzynarodowe.

                            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                            Czytaj dalej →

                            Wielotorbielowatość nerek

                            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                            Czytaj dalej →

                            Ruchome kolano

                            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                            Czytaj dalej →
                            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                            Logo
                            Enable registration in settings - general