cannelloni za szpiankiem – kto da przepis?

Czy można prosić o prosy przepis na to cudo?

Dziekuję

13 odpowiedzi na pytanie: cannelloni za szpiankiem – kto da przepis?

lulka77 Dodane ponad rok temu,

Ja nigdy nie robilam ale najważniejsze to chyba to jak przyrządzić szpinak.
Ja robie tak kupuje mrozony ale nie taką ciapkę tylko liście. Na tłuszczu podsmażam czosnek do tego rozmrożony szpinak troche wegety, pieprzu i czekam jak zmięknie poźniej dodaje serek topiony i serek feta.
Na 400 gr szpinaku pół serka topionego i 100 gr fety jak dla mnie pycha i my to jemy tak normalnie z makaronem przemieszane i posypane żółtym serem.

goracakawa Dodane ponad rok temu,

No właśnie ten szpinak mnie interesuje.
Bo mi jakos on nie wychodzi a uwielbiam.

mimbla Dodane ponad rok temu,

Ja kiedyś znalazłam dobry przepis na opakowaniu makaronu nie znam włoskiej nazwy – takich dużych muszli do nadziewania. Prosty i pyszny. Podobny w metodzie i składzie do przepisu Lulki.
Szpinak:
3 ząbki czosnku pokroić na drobne kawałki (ja daję trochę więcej).
Na patelni rozgrzać masło (dość dużo), delikatnie podsmażyć czosnek. Dodać rozdrobniony szpinak, podsmażyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Fetę rozdrobnić widelcem, dodać do szpinaku – wymieszać. Doprawić do smaku. Można dodać ugotowane na twardo i posiekane drobno jajko lub pól puszki zmiksowanych pomidorów z puszki.

Taki szpinak jest tradycyjny w smaku i prosty.
Jeśli podawać go w tych muszlach to wiadomo nałożyć do muszli ugotowanych al dente, posypać startym żółtym serem, polać jakimś dobrym sosem pomidorowym i zapiec przez chwilkę w 180 stopniach.

marnat Dodane ponad rok temu,

Ja nawet dzisiaj robiłam szpinak, robię bardzo często to uwielbiamy.

Najważniejsze to szpinaku nie przykrywać jak się rozpuszcza na patelni, zostawić tak by mógł swobodnie odparować.
Ja smażę cebulę z czosnkiem – 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku.
Do tego wrzucam na patelnię czosnek i czekam aż się rozpuści.
Dodaję dwie łyżki śmietany.
Doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem, curry i słodką papryką – nie oszczędzam przypraw, bo lubimy zdecydowane smaki.
Z taką mieszanką przypraw szpinak nie jest bezpłciowy.
I na koniec dodaję pokroją w kostkę fetę.
I takim szpinakiem nadziewam rurki, układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem i zalewam sosem serowym.
Przepyszne 😉

aisa-m Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez marnat:Ja nawet dzisiaj robiłam szpinak, robię bardzo często to uwielbiamy.

Najważniejsze to szpinaku nie przykrywać jak się rozpuszcza na patelni, zostawić tak by mógł swobodnie odparować.
Ja smażę cebulę z czosnkiem – 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku.
Do tego wrzucam na patelnię czosnek i czekam aż się rozpuści.
Dodaję dwie łyżki śmietany.
Doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem, curry i słodką papryką – nie oszczędzam przypraw, bo lubimy zdecydowane smaki.
Z taką mieszanką przypraw szpinak nie jest bezpłciowy.
I na koniec dodaję pokroją w kostkę fetę.
I takim szpinakiem nadziewam rurki, układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem i zalewam sosem serowym.
Przepyszne 😉

Właśnie miałam pisać, że do szpinaku dodaję fety bo inaczej mało smakowe jak dla mnie no ale nie będę się powtarzać więc podpiszę się pod Tobą jeśli pozwolisz 😀 🙂

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aisa.m:Właśnie miałam pisać, że do szpinaku dodaję fety bo inaczej mało smakowe jak dla mnie no ale nie będę się powtarzać więc podpiszę się pod Tobą jeśli pozwolisz 😀 🙂

Ależ proszę 😉
Ja nie wyobrażam sobie szpinaku bez fety.
W ogóle uwielbiam fetę 😉

bep Dodane ponad rok temu,

A ja napiszę trochę przekornie 😉 szpinak z samą fetą jest mdły.
Podsmażam cebulkę (tak trochę – ze 2-3 duże szt.) to tego dodaje czosnku (dużo bo lubimy) – podsmażam chwilkę i wrzucam szpinak.
Najlepszy jest ten szatkowany – pulpy szpinakowej nie lubię.
Do smaku doprawiam solą, pieprzem i gorgonzolą. Jak mam daję coś podobnego do fety, ale niekoniecznie.
Jak ktoś lubi można dodać gałki.
Ale canelloni ze szpinakiem nam średnio podeszło. Hitem było nadzienie z pieczarek i oscypka doprawione na ostro-słodko 😉

aisa-m Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:A ja napiszę trochę przekornie 😉 szpinak z samą fetą jest mdły.
Podsmażam cebulkę (tak trochę – ze 2-3 duże szt.) to tego dodaje czosnku (dużo bo lubimy) – podsmażam chwilkę i wrzucam szpinak.
Najlepszy jest ten szatkowany – pulpy szpinakowej nie lubię.
Do smaku doprawiam solą, pieprzem i gorgonzolą. Jak mam daję coś podobnego do fety, ale niekoniecznie.
Jak ktoś lubi można dodać gałki.
Ale canelloni ze szpinakiem nam średnio podeszło. Hitem było nadzienie z pieczarek i oscypka doprawione na ostro-słodko 😉

Ale ja tez dodaję cebulkę i czosnek i przyprawy 🙂 Chodziło o to, że szpinak sam bez fety mi nie podchodzi 🙂 Oo ale tym oscypkiem to mnie zaciekawiłaś 🙂 Muszę spróbować a czym doprawiasz papryką ostrą?

beamama Dodane ponad rok temu,

Nikt nie daje do szpinaku soku z cytryny? 😉

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Dziewczyny – a jaki szpinak kupujecie?
Jakiej firmy – w jakie formie?
I jakiego tłuszczu do patelni dodajecie – masło czy oliwe?

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:A ja napiszę trochę przekornie 😉 szpinak z samą fetą jest mdły.
Podsmażam cebulkę (tak trochę – ze 2-3 duże szt.) to tego dodaje czosnku (dużo bo lubimy) – podsmażam chwilkę i wrzucam szpinak.
Najlepszy jest ten szatkowany – pulpy szpinakowej nie lubię.
Do smaku doprawiam solą, pieprzem i gorgonzolą. Jak mam daję coś podobnego do fety, ale niekoniecznie.
Jak ktoś lubi można dodać gałki.
Ale canelloni ze szpinakiem nam średnio podeszło. Hitem było nadzienie z pieczarek i oscypka doprawione na ostro-słodko 😉

No właśnie ja tak jak Aisa.
Zresztą pisałam o tym, że cebula, dużo czosnku, duuużo różnych przypraw + obowiązkowo feta.

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:Nikt nie daje do szpinaku soku z cytryny? 😉

A po co? 🙂
żeby smak wydobyć?

Zamieszczone przez GorącaKawa:Dziewczyny – a jaki szpinak kupujecie?
Jakiej firmy – w jakie formie?
I jakiego tłuszczu do patelni dodajecie – masło czy oliwe?

Zazwyczaj taki:

A wczoraj nie było i kupiłam Bonduelle ze śmietaną, nie rozdrobniony a siekany i też smaczny.
Ale chyba z przyzwyczajenia wolimy ten Hortexu.

Ja smażę cebulę na maśle, do tego czosnek, a potem szpinak.

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez marnat:A po co? 🙂
żeby smak wydobyć?

Nie jest wtedy mdły – jak ktoś już pisał 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: cannelloni za szpiankiem – kto da przepis?

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
Rachunek za energię - dlaczego taki wysoki?
Witam Zastanawiam się dlaczego mam taki wysoki rachunek za prąd - za dwa miesiące 655 PLN (zużycie 1110). Zazwyczaj w okresie zimowym jest on na poziomie maksymalnie 500 PLN a w okresie
Czytaj dalej
Zdrowie i uroda
Lesine
Dzisiaj mój lekarz je przepisał. Zna je ktoś? Jakie odczucia? Wcześniej brałam Qlaira ale odstraszyła mnie od nich cena.
Czytaj dalej