7 ziemniaków
10dkg mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka-gorące
2 łyżki wody-gorące
2 żółtka
Ziemniaki przetrzeć lub zmielić- tak jak na kluski śląskie.Dodać mąke,mleko,wode, żółtka,sól,pieprz i ubitą piane z białek. Następnie wszystko dobrze wymieszać i formować małe kuleczki.Jak już uformujecie,to smażymy te kuleczki na tłuszczu tak jak frytki. Mają mieć mocny złoty kolor.Jest to wspaniały dodatek do mięsa w sosie.Do kotletów raczej nie,bo byłoby za suche.Kuleczki podaje na osobnym talerzyku,tak aby nie zamoczyły się w sosiku i były chrupiące podczas jedzenia. Smacznego
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
2 odpowiedzi na pytanie: Chrupiące kuleczki z ziemniaków
Re: Chrupiące kuleczki z ziemniaków
I to jest właśnie to, czego mi trzeba!!!! {usmiech]
Dzięki!
Pozdrawiam, Agata (i?)
Re: Chrupiące kuleczki z ziemniaków
Bardzo się cieszę,mam nadzieje że będzie smakowało.
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
Znasz odpowiedź na pytanie: Chrupiące kuleczki z ziemniaków