Na śniadanie wielkanocne
Chrzanica w miseczkach z bułek:
2 torebki żurku
2 kwaśne jabłka
sok z cytryny
1 cebula
kieliszek wina białego /niekoniecznie
4 łyżki masła
4 łyżki chrzanu tartego/może być ze słoika, ale tylko ten z kwaskiem cytrynowym, bez śmietany
1/2 łyżeczki majeranku
liść laurowy
przyprawy
ścieramy jabłka na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny
w garnku masło (2łyżki) i wrzucamy jabłuszka, posiekaną cebulę, dusimy. Osobno przygotowujemy żurek i zalewamy potem gotową zupą cebulke i jabłka. Dodajemy chrzan rozrobiony z masłem i z ziołami, solą, pieprzem i czym chcemy.
Bułeczki grahamki( mogą być żytnie, czy z ziarnami) ściąć wierzch, wydrążyć, zapiec w piekarniku aż się zarumienią ok 10 minut.
Można kupić gotowe chlebki, ale bułeczki są naprawdę pyszne
Do bułeczki kawałek jajeczka, szyneczki lub białej kiełbasy, zalać chrzanicą, przykryć ściętym wierzchem bułeczki.
Mniam, w ubiegłym roku to był hit Wielkanocy, zabłysłam kulinarnie.
Chrzanica znikała łącznie z miseczkami
2 odpowiedzi na pytanie: Chrzanica w miseczkach z bułek
A te bułki to jakieś takie wielkie muszą chyba być, wielkości małego chlebka? Muszę popatrezć czy u mnie takie są.
Niezależnie od świąt miałabym ochotę taką zupę na jakąś imprezę zaserwować.
A z tej porcji to chyba sporo wychodzi?
Zupki wychodzi dość sporo, a jest naprawdę pyszna.
Są w sklepach specjalne chlebki do barszczu, te są dość spore i puste w środku.
Bułki u mnie w piekarni chyba normalne, zupy wchodziła mi 1 malutka chochelka, ale podawałam jako ciepłą przekąske, dla przejedzonych świątecznie zupełnie wystarczyło.
Na śniadanko jedliśmy w normalnych talerzach.
Znasz odpowiedź na pytanie: Chrzanica w miseczkach z bułek