może już był taki przepis, nie wiem, ale ciasteczka są łatwe, szybkie, bezproblemowe, szybkozjadalne, bezmączne, więc:
ciasteczka ryżowe:
opakowanie kleiku ryżowego
szklanka cukru
3jajka
kostka margaryny
cukier waniLINowy 😉
kilka łyżek wiórek kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia
jako “nadzienie” używam drylowanych wiśni ze słoika, ale mogą być rodzynki albo śliwki suszone, a może jeszcze inne owoce 😉
wszystko zagnieść, niekoniecznie na stolnicy, można w misce, ciasto będzie miękkie i wilgotne, trzeba z niego formować kulki, troszkę je spłaszczyć i zrobić dziurkę na wiśnię, piec ok 15 min w temp 170, sami musicie ocenić stan upieczenia, jak się trochę spalą – nie przeszkadza, mają swój czar wtedy 😉
moje wyglądają tak:
6 odpowiedzi na pytanie: ciasteczka ryżowe
sliczne ciacha a mam identyczny przepis z mala roznica nie daje kilka lyzek wiorek tylko cale opakowanie 200g reszta skladnikow taka sama
wiec u mnie to ciasteczka ryzowo-kokosowe pieke w 160stop i bez dziemu
ale te twoje smakowicie wygladaja
dziękuję, wiesz ta kwaskowata wiśnia daje taki fajny kontrast dla słodkiego ciastka.
pomyślę też nad całą paczką wiórków, dobry pomysł! dzięki 😉
zrobilam:)
pierwsza blacha do smieci (tzn nie wyrzucilam jej ostatecznie, sie zje z czasem…), bo nie mialam pojecia, ile to jest jedno opakowanie kleiku (wygooglalam, ze przecietnie w pl pakuje sie kleik po 170g i tak mniej wiecej dalam)
do drugiej blachy juz sie poprawilam, dorzucilam wiecej kleiku i wyszly cudowne ciacha, ktore moje dzieciory zjadly normalnie na goraco
tzn. objadly dookola wisni
bo, jak sie okazuje, wisni nie lubia
wisnie zjada maz
dzieki za przepis:)
zaraz, zaraz, kleik w polszy ma właśnie ok 170g, i taką ilość właśnie daję zawsze.
co było nie tak z pierwszą blachą?
nosz kurde nie wiem w takim razie, bo sie rozplynely na cala blache i mialam jeden wielki cienki placek z powtykanymi wisniami co kilka centymetrow
jak sie podsuszyl, to nawet zrobil sie twardy, ale wisnie z niego wypadaly, wiec poszedl do smieci
podwojona ilosc kleiku i wyszlo git
Robiłam- bardzo dobre i, banalnie i szybko sie robi:) Mnie lepiej smakuja na drugi dzień.
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasteczka ryżowe