ciasto drozdzowe na suchych drozdzach???

Dziewczyny potrzebuje przepis na ciasto drozdzowe, ale na suchych drozdzach! ( niestety nie ma u mnie takich swiezych, w kostce, sa tylko rozpuszczalne – w proszku albo w granulkach)
Od biedy moge wykorzystac przepis na ciasto ze swiezych, ale ajak probuje zamieniac swieze na suszone, to to ciasto jakos mi nie wyrasta 馃檨 Wolalabym cos co w oryginale ma drozdze suche. Moze ktoras z Was sie z takim przepisem spotkala, albo piekla takie ciasto?
HELP! 馃檪

4 odpowiedzi na pytanie: ciasto drozdzowe na suchych drozdzach???

  1. Re: ciasto drozdzowe na suchych drozdzach???

    Zofijna babka drozdzowa – mega latwa
    Szybciutki, latwiutki i bardzo, ale to bardzo pyszny!!!

    4-5 jaj
    szkl. cukru
    1 cukier waniliowy (30g)

    szklanka mleka letniego
    paczuszka drozdzy (7g)
    ciut soli
    2 lyzki oliwy + 2 lyzki stopionego masla

    starta skorka z 1 cytryny
    500g maki

    bakalie wedle uznania

    Jajka rozstrzepac z cukrami trzepaczka, dodac mleko, tluszcze, sol i drozdze i trzepac dalej. Dodac skorke cytrynowa, make (przesiana przez sito najlepiej, ale niekoniecznie) i trzepac dalej “napowietrzajac ciasto”, tzn. wpuszczajac powietrze do srodka. Jesli za geste, to postepowac tak samo, tyle, ze lyzka.

    Zostawic do wyrosniecia pod szmatka, do podwojenia objetosci. Musi ja naprawde podwoic!

    Delikatnie wmieszac bakalie (ja daje standardowo rodzynki, kandyzowana skorke pomaranczowa, czasem morele lub borowki suszone). Wlac do natluszczonej formy z kominem (max. do 2/3 objetosci, bo jeszcze urosnie) i piec w 170 C przez ok. 40-50 minut.

    Bardzo lekkie i puszyste ciasto uformowane w ksztalcie warkocza i wypelnione slodkim nadzieniem z twarozku.

    Ciasto:
    1/4 szklanki cieplej wody
    1/2 szklanki cieplego mleka
    2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
    3 szklanki maki
    1/4 szklanki cukru
    4 lyzki miekkiego masla
    1 jajko
    1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
    skorka otarta z 1 cytryny
    szczypta soli

    Nadzienie:
    250g twarozku
    1/2 szklanki cukru
    3 lyzki maki
    1 jajko
    1 lyzeczka ekstraktu z wanilli

    Ciasto:
    Drozdze wsypac do cieplej wody, zostawic na kilka minut, az utworza sie babelki. Reszte skladnikow wymieszac (mozna uzyc miksera), dodac rozczyn i wyrobic miekkie, gladkie ciasto. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 45-60 minut, az bedzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoic swoja objetosc).

    Nadzienie: Wszystkie skladniki wymieszac na gladka mase (mozna uzyc malaksera).
    Wyrosniete ciasto przelozyc na posypana maka stolnice, podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat o wymiarach okolo 30 x 20cm. Wizualnie “podzielic” prostokat (wzdluz dlugiego boku) na trzy rowne czesci. Polowe serowego nadzienia ulozyc w ksztalcie walka na srodkowej czesci. Obie czesci po dwoch stronach nadzienia naciac na 2cm szerokie, lekko ukosne paseczki dochodzac nozem prawie do nadzienia. Paseczki zakladac na waleczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatajac je i tworzac jakby warkocz.
    Przelozyc na wylozona pergaminem blache, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine. Kiedy juz ladnie podrosna, posmarowac warkocze rozbitym jajkiem i posypac cukrem krysztalem.
    Piec w temperaturze 180 st. C przez okolo 35-40 minut, az warkocze beda ladnie zrumienione. Wystudzic na drucianej siateczce.

    Drozdzowy placek ze sliwkami i kruszonka

    Zaczyn:
    4 lyzeczki suchych drozdzy
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki maki
    1/4 lyzeczki cukru

    Ciasto:
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 lyzka rumu (niekoniecznie)
    1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
    skorka otarta z 1/2 cytryny
    szczypta soli
    4 lyzki (cwiartka kostki) rozpuszczonego masla
    1 cale jajko
    1 zoltko
    2 3/4 szklanki maki
    sliwki wegierki, okolo 20

    Kruszonka:
    180g maki
    100g cukru
    1 maly cukier waniliowy
    1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masla
    1/4 lyzeczki cynamonu

    Wlac mleko do duzej miski, dodac drozdze i zostawic na kilka minut. Dodac make i cukier i wymieszac. Przykryc i zostawic az podwoi swoja objetosc. Dodac pozostale skladniki i dobrze wyrobic. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine, az podwoi swoja objetosc. W miedzyczasie przygotowac kruszonke – make wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalac goracym, roztopionym maslem i dobrze wszystkie skladniki polaczyc. Duza blache o wymiarach 43x30cm posmarowac maslem, wylozyc na nia wyrosniete ciasto, rozciagnac je rownomiernie (ciasto bedzie dosc cienkie). Ulozyc rzedami polowki sliwek (skorka do ciasta), posypac kruszonka (glownie pomiedzy sliwkami), przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC, az ciasto lekko sie zrumieni.

    polecam wszytskie 3 przepisy, piekalm wielokrotnie i zawsze sie udawaly

    Anna i Maximilian- 2003

    • Re: ciasto drozdzowe na suchych drozdzach???

      O DOBRA KOBIETO!!! DZIEKI! Znalazlam cos w necie, ale cholera wie co to jest, a tu przynajmniej sprawdzone 馃檪
      Buziaczki!

      • Re: ciasto drozdzowe na suchych drozdzach???

        Zamieszczam przepis na pyszny tani dro偶d偶owiec, kt贸ry robi sie migiem bez brudzenia r膮k. Ja tylko go robi臋 i zawsze jest pyszny szczeg贸lnie po upieczeniu. Mozesz zastosowa膰 wszelkie owoce albo tylko kruszonk臋. Na kruszonke nie podaje przepisu bo to 艂atwe.

        3 szklanki pszennej m膮ki, paczka dro偶d偶y instant (na 1/2 kg m膮ki), 1 szklanka cukru, 2 jajka, 10 dag margaryny, 1 szklanki ciep艂ego mleka, 1 paczka cukru waniliowego, zapach 艣mietankowy, szczypta soli, owoce lub bakalie. Jajka zmiksowa膰 z cukrami. Doda膰 m膮k臋, dro偶d偶e instant, szczypt臋 soli, letnie mleko, stopion膮 i sch艂odzon膮 margaryn臋. Wyrabia膰 ciasto mikserem z ko艅c贸wk膮 do zagniatania ok. 5 min, najpierw na ni偶szych a potem na wy偶szych obrotach. Przykry膰 ciasto i trzyma膰 w cieple a偶 powi臋kszy obj臋to艣膰 ok. 40 min. Wy艂o偶y膰 ciasto na blach臋 np. pod艂u偶n膮 – d艂u偶sz膮 ni偶 keksowa. Na wierzch u艂o偶y膰 owoce lub bakalie. Posypa膰 kruszonk膮 przygotowan膮 wcze艣niej z rozpuszczonej margaryny, szczypty cukru i m膮ki ile margaryna zabierze. Piec w temp. 200掳C ok. 40 min.

        • Dziewczyny pilnujcie temperatury dro偶d偶e umieraj膮 powy偶ej 38掳

          Znasz odpowied藕 na pytanie: ciasto drozdzowe na suchych drozdzach???

          Dodaj komentarz

          Angina u dwulatka

          M贸j Synek ma 2 lata i 2 miesi膮ce. Od miesi膮ca kaszla艂 i smarka艂 a od 艣rody dosta艂 gor膮czki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zacz膮艂 gor膮czkowa膰 m膮偶 –...

          Czytaj dalej 鈫

          Mozarella w ci膮偶y

          Dzisiaj nasz艂a mnie ochota na mozarell臋. I tu mam w膮tpliwo艣ci – czy w ci膮偶y mo偶na je艣膰 mozzarell臋?? Na opakowaniu nie ma ani s艂owa na temat pasteryzacji.

          Czytaj dalej 鈫

          Ile kosztuje 偶艂obek?

          Dziewczyny! Ile p艂acicie miesi臋cznie za 偶艂obek? Pono膰 ma by膰 dofinansowany z gminy, a nam przysz艂o zap艂aci膰 292 z艂 bodaj偶e. Nie wiem tylko czy to z rytmik膮 i innymi. Czy tylko...

          Czytaj dalej 鈫

          Dziewczyny po cc – dreny

          Dziewczyny, czy kt贸ra艣 z Was mia艂a zak艂adany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmuj膮 na drugi dzie艅 i ma on na celu oczyszczenie rany. Prosz臋 dajcie zna膰, je艣li kt贸ra艣 mia艂a...

          Czytaj dalej 鈫

          Meskie imie miedzynarodowe.

          Kochane mamu艣ki lub oczekuj膮ce. Poszukuj臋 imienia dla ch艂opca zdecydowanie m臋skiego. Sama zastanawiam si臋 nad Wiktorem albo Stefanem, ale m贸j m膮偶 jest jeszcze niezdecydowany. Mo偶e co艣 poradzicie? Dodam, ze musi to...

          Czytaj dalej 鈫

          Wielotorbielowato艣膰 nerek

          W 28 tygodniu ci膮偶y zdiagnozowano u mojej c贸reczki wielotorbielowato艣膰 nerek – zesp贸艂 Pottera II. M贸j ginekolog skierowa艂 mnie do szpitala. W bia艂ostockim szpitalu po usg powiedziano mi, 偶e musz臋 jecha膰...

          Czytaj dalej 鈫

          Ruchome kolano

          Zg艂aszam si臋 do was z zapytaniem o tytu艂owe ruchome kolano. Brzmi gro藕nie i tak te偶 wygl膮da. dzieciak ma 11 miesi臋cy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygl膮da to troche...

          Czytaj dalej 鈫
          Rodzice.pl - ci膮偶a, por贸d, dziecko - poradnik dla Rodzic贸w
          Logo
          Enable registration in settings - general