Ciasto drozdzowe??

Czy ktos zna dobry przepis na ciasto drozdzowe?
Robilam z mojego przepisu ale nietstety nie wyszlo takie pulchniutkie. Jak mozecie to napiszcie mi jak robiece to ciacho.

Kati z Maluszkiem
termin:29.02.2004

12 odpowiedzi na pytanie: Ciasto drozdzowe??

  1. Re: Ciasto drozdzowe??

    Szkoda, ze nikt nie zna dobrego przepisu 🙁

    Kati z Maluszkiem
    termin:29.02.2004

    • Re: Ciasto drozdzowe??

      szkoda! ja mam ale taki do pizzy a robiac go na slodko to nic dobrego wychodzi

      Aneta+Agniesia(7.07.02)+?(17.01.04)

      • Re: Ciasto drozdzowe??

        Kochana cały wic w tym żeby dać dużo drożdzy, najlepiej świeżych (nie suszonych) i odczekać długo, aż porządnie wyrosną. Czyli np. na ciast z 500 gram mąki dajesz pół opakowania drożdży świeżych. Aha, zrób zaczyn, tzn. podgrzej w garnuszku do letniej temp. pół szklanki mleka, w tym rozmieszaj drożdze, poczekaj 10 min, dodaj do mąki, rozmieszaj ciasto, odczekaj aż wyrośnie (musi się zeobić taka gąbka), potem dodaj jaja (1 na ok. 100 g mąki) i cukier (do 500 g mąki -około szklanki lub nieco mniej), wyrób ciasto i znów odczekaj co najmniej 30 min w ciepłym miejscu.
        Pozdrówka i smacznego

        Tigger i mały tygrysek

        • Re: Ciasto drozdzowe??

          Dzieki za rade i checi 🙂

          Kati z Maluszkiem
          termin: 26.02.2004

          • Re: Ciasto drozdzowe??

            Ja robię ciasto drożdżowe na oko i szybko, z przepisu mojej babci.
            paczkę drożdży (10dg) ROZPUSZCZAM W LETNIM MLEKU, DODAJĘ TROCHĘ MĄKI I TROSZKĘ CUKRU I ODSTAWIAM DO WYROŚNIĘCIA.
            4 żółtka i jedno całe jajko ubijam mikserem z 1,5 szkl. cukru. Po ubiciu wlewam je do 0,5 kg mąki, wszystko mieszam. 1 margarynę rozpuszczam i wlewam do mąki z jajkami, dodaję także jeszcze trochę mleka letniego. Na koniec wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszam. Jeżeli ciasto jest twarde dolewam mleka, jeżeli za rzadkie dodaję mąki. Nie odstawiam do wyrośnięcia. Wlewam je na blachę i wkładam do piekarnika (piekarnik włączam w momecie wkładani ciasta do niego i nastawiam na 180 stopni i piekę około 50-60 min). Oczywiście na wierzch sypiemy kruszonki. I to wszystko. Mnie wychodzi i zawsze ładnie się upiecze.

            Ps: Przepraszam, że tak haotycznie, ale piszę z pamięci, bo nigdy nie znam proporcji tylko wszystkiego daję na oko.
            Pozdrawiam

            Marta i Anastazja (04.01.03)

            • Re: Ciasto drozdzowe??

              no zobaczymy co mi wyjdzie???
              tylko jak ocenie czy ciasto jest o.k??? wylewasz tzn jest az tak rzadkie??? wlasnie jaka mniej wiecej to jest konsystencja???
              No i zadam pewnie prymitywne pytanie (ale wybacz bo ja to lewus i do pieczenia i gotowania – ja nawet ryz w torebce przypalam) jak sie robi te kruszonke???

              Aneta+Agniesia(7.07.02)+?(17.01.04)

              • Re: Ciasto drozdzowe??

                Dziekuje bardzo za przepis na peweno zrobie je dzis.
                Te przepisy od babci zawsze dobrze wychodza 🙂

                Kati z Maluszkiem
                termin: 26.02.2004

                • Re: Ciasto drozdzowe??

                  Cześć Anetko, przepraszam że dopiero teraz odpowiadam na twoje pytania. A więc:
                  1. ja poznaję, że ciasto jest dobre, gdy nie jest za gęste i za rzadkie. Ja wyrabiam jed drewnianą pałką i jak odchodzi od tej pałki to ciasto i robią sie takie pęcheżyki (wygląda to jak bąbelki) tzn. że ciasto jest dobre,
                  2. kruszonki – bierzesz margarynę albo masło dosypujesz do tego cukru i mąki i mieszasz rękoma. (powinno to mniej więcej wyglądać jak takie nigby grudki, ale jak sprubujesz to będą słodkie) – nie wiem jak to wytłumaczyć). W każdym bądź razie musisz to masło lub margarynę dobrze wymieszać z cukrem i mąką. Życzę powodzenia w pieczeniu. To naprawdę nic trudnego.
                  Pozdrawiam

                  Marta i Anastazja (04.01.03)

                  • Re: Ciasto drozdzowe??

                    A tak mniej wiecej to ile czasowo sie powinno sie wyrabiac zeby odchodzilo od palki???
                    Ja dzis zrobilam – z tym ze spieszylam sie do pracy wiec wyrabialam doslownie pare minut – w smaku wyszlo o.k tylko ze peklo posrodku – dlaczego??? czy za rzadkie? a moze za krotko wyrobilam, ale wyroslo super!!!
                    pozdrowka

                    Aneta+Agniesia(7.07.02)+?(17.01.04)

                    • Re: Ciasto drozdzowe??

                      wiesz co Anet nie umiem ci powiedzieć, ile czasu powinno się wyrabiać, żeby odchodziło od łyżki, czy pałki. Wydaje mi się, że około 7-10 min. Ciasto ci mogło pęknąć dlatego, że bardzo wyrosło. Bardzo się cięszę, że się udało. Pozdrawiam

                      Marta i Anastazja (04.01.03)

                      • Re: Ciasto drozdzowe??

                        a ja mialam nie jesc nic slodkiego – a tu opycham sie juz drugi dzien ta drozdzowka!!!
                        a czy jak dodam rodzynki to nie bedzie za ciezkie i wyrosnie???

                        Aneta+Agniesia(7.07.02)+?(17.01.04)

                        • Re: Ciasto drozdzowe??

                          Nić się nie stanie. Możesz dodać rodzynki. Niektórzy nawet kładą na ciasto jabłka i posypują kruszonką, wtedy ciasto nie jest suche.

                          Marta i Anastazja (04.01.03)

                          Znasz odpowiedź na pytanie: Ciasto drozdzowe??

                          Dodaj komentarz

                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                          Logo