ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Przepis podeslala mi dzis mama i od razu zrobilam. Nic prostszego. Potrzeba:
4 duze jablka,
3/4 szkl oleju,
1.5 szkl cukru
2 szkl maki tortowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
4 jajka
1 cukier waniliowy
aromat cytrynowy
1 szkl orzechow wloskich
mozna dodac bakalie

Jablka obrac i pokroic w kostke, zalac olejem, cukrem i aromatem cytrynowym, wymieszac i odstawic do lodowki na minimum godzine. Po godzinie wymieszac z reszta skladnikow lyzka, na brytfanne i siup do pieca. Temp. 180 C, okolo godzinki)

Kacperek – 12.02.2004

85 odpowiedzi na pytanie: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

rjotka Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Polecem- pyszny placek.
Ja go znam pod nazwa Krysysek

Asia & Gaba -11.02.2004

olenkar Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

jutro sprobuje zrobic

OlenkaR i Gabrysia (27.01.04)

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

:))

Kacperek – 12.02.2004

alexis1972 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

A co z jajkami? Ubić je, oddzielić żółtka od białek?A orzechy mają być drobno posiekane, zmielone czy większe mogą być?
Pozdrawiam
🙂

Jollaa i Oleńka 06.07.2003

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Jajka wrzucasz w calosci i mieszasz lyzka, zupelnie sie nimi nie przejmuj, nic nie oddzielaj. Orzechy sa najlepsze w grubszych kawalkach np. polowki albo cwiartki (na zab)czym wieksze tym lepiej. Wazne tylko zeby maka byla dobrze wymieszana z proszkiem do pieczenia i soda, a reszta sama wyjdzie. Papa

Kacperek – 12.02.2004

nika73 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Zrobiłam w sobotę ten placek-pyszny. Polecam!!!!!

Nika i Dominika (10,09,03)

M i D

mag77 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

ja robie bardzo podobne nazywa sie jablecznik wloski tylko bez oleju.
Skladniki:
6 jablek
szklanka cukru
3 jaja
2 szklanki maki
po lyzeczce maki do pieczenia i sody
szkalnka bakalii ( w tym orzechy)
pokrojone jablka zasypuje sie cukrem i wstawia na godzinke do lodowki.
Nastepnie mieszamy z reszta skladnikow drewniana lyzka i
na wysmarowana i obsypana blaszke.
Ciasto bardzo dobre

Magda i Oliwier ur. 18.06.03

alexis1972 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Zrobiłam Pyszne ale mało zaybko zjadliśmy

Jollaa i Oleńka 06.07.2003

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Jeszcze zapomnialam napisac, ze mozna dodac tez polamanej czekolady i bedzie troche inne ciasto.

Kacperek – 12.02.2004

luczka Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Ja do tego dodaję pół łyzeczki cynamonu i jest cynamonek.


Monika i Wiktoria 18.01.03

betkat Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Czy musi byc koniecznie maka tortowa, bo tutaj jej niestety nie dostane, a chetnie zrobilabym to ciasto.
I jeszcze jedno, jesli np. dzisiaj zrobilabym, to czy po jutrze jeszcze byloby dobre?
Taka mam ochote na cos takiego.

Betka z Luca 22.12.03

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Mysle, ze nie musi, ale innej nie probowalam.
Na trzeci dzien bedzie dobre, ale obawiam sie, ze nie zostanie do tego czasu

Kacperek – 12.02.2004

betkat Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Zrobilam i wyszlo, wlasnie sie obrzeramy.
Oby wiecej takich przepisow:)

Betka z Luca 22.12.03

dididi Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Magda,

Ile masla dodajesz? W stanie rozpuszczonym? Chcialabym wyprobowac Twoj przepis.

Dzieki!

dididi i…

Michalina Juliana 11.06.2004

mag77 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

witam,
tam nie ma masla.
skladniki:
6jablek
3 jaja
2 szklanki maki
lyzeczka proszku do pieczenia
lyzeczka sody
bakalie

jablka pokrojone w kostke i zasypane cukrem wstawiam na godzine do lodowki. Nastepnie wbijam jaja, wsypuje make wymieszana z proszkiem do pieczenia i soda.wszystkie skladniki mieszam drewniana lyzka. Na koncu dodaje bakalie i jeszcze raz dokladnie mieszam.
Calosc przelozyc do blaszki wysmarowanej tluszczem i posypanej maka. Piec w srednio nagrzanym piekarniku ok. 1 godz.
Smacznego.

Magda i Oliwier ur. 18.06.03

mery Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Zrobiłam i bardzo wszystkim smakowało!!! Oczywiście zaraz chcieli przepis.
Dzięki

sobotkahp Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Jakiej rozmierow brytwanki urzywasz ( w inczach) i ile to 180 C w F??? Sorry za te banalne pytania, ale kiepska ze mnie kucharka…..

SobotkaHP i Victoria ur. 24 lutego 2004

shibaa Dodane ponad rok temu,

a na wierzch coś?

Czy polac to jakąs polewą, posypac cukrem pudrem czy coś w tym stylu – jakoś “wykończyć”?

Agata + Ania 13.IX

iwonek Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

nie ma lepszego określenia jak banalne i smaczniutkie;-))
zrobiłam, mąż zachwycony!
po prostu wielkie dzięki!!!! a teraz mamy sezonik na jabłuszka, więc to ciasto na pewno reguralnie będzie w naszym domu gościć.
przepis podnosze do góry, żeby zobazcyli ci co nie widzieli;-)))

pozdrowionka


Iwonka i dzidzia

Dodane ponad rok temu,

Baaardzo dobre…

Ciasto proste, szybkie i pyszne. Mój mąz mógłby jeść codziennie
Pozdrawiam

Aga z Szmkiem 5 lat i Julcią 3 mies.

Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto dziad – banalne i smaczniutkie:)

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
Świadczenia rodzinne: Polski rząd pozwany...
https://info.onet.pl/931275,11,item.html [img]/upload/1/64/_265857_n.jpg[/img] Ania i Olo, 22 lipca 2003
Czytaj dalej
Dla starających się
Spadam z forum
Dziewczyny, ja już świruję, cały czas myślę o tym, czy mi sie uda, czy też nie, a właśnie mam połowę cyklu...Obiecałam sobie, że sie w tym miesiącu gruntownie przebadam...I chyba
Czytaj dalej