ciasto kruche tarta?

Mam pytanie.
Zakupiłam formę do tarty bo była na promocji 😀
No i jutro mam gości i chciałabym błysnąć 🙂
Planuje zakupić ciasto kruche z biedronki bo się naczytałam, że dobre (sama jestem cieńka w robieniu czegos takiego), chce to włożyć w formę do tarty i wywalić na to jakieś owoce. Dobre wyjdzie?
Dajcie pomysła pliz pliz

8 odpowiedzi na pytanie: ciasto kruche tarta?

kamelia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:
Planuje zakupić ciasto kruche z biedronki

Z Biedronki to chyba francuskie???
Jeśli dasz owoce, które nie puszczają dużo soku, to wyjdzie OK.

kiara Dodane ponad rok temu,

Oooo, to w biedronce jest kruche ciasto?
Myslalam, ze tylko francuskie:)

Czytalam na Pogaduchach, ze mozna zrobic gesty budyn do tarty i wykladac na niego owoce.
Krem karpatkowy pewnie tez bylby ok:)

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Gdzies miałam fajny przepis na ciasto kruche-banalny…i na to owoce, powinno być ok-szukam…

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Kamelia:Z Biedronki to chyba francuskie???

a francuskie to nie kruche?:Wstyd::Wstyd::Wstyd:
Podpiec to przed daniem owoców?

yoko Dodane ponad rok temu,

przepis znaleziony u pascala:)

Schłodzone ciasto piaskowe:

zagniecione z 200 g mąki, 60 g cukru, 60 g masła, 2 żółtek i 3 łyżek zimnej wody + 2 łyzki mąki do wysypania na stolnicę by ciasto nie przywierało

Krem:

500ml mleka

2 łyżki skórki otartej z pomarańczy

3 żółtka

80g cukru

40g drobnej mąki kukurydzianej

100ml śmietany 30%

Wierzch:

400g truskawek

1. Rozwałkuj ciasto piaskowe. (Zamiast ciasta piaskowego możesz też użyć ciasta kruchego lub francuskiego).

2. Foremkę na tartę wysmaruj masłem i ułóż w niej ciasto. Wyrównaj brzegi wałkiem.

3. Ułóż na cieście pergamin do pieczenia, obciąż suszoną fasola. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. na ok. 15 minut.

4. W garnku zagotuj mleko ze skórką pomarańczową.

5. Trzepaczką wymieszaj w misce żółtka z cukrem. Dodaj mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszaj trzepaczką. Dodaj do masy połowę zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj i przelej wszystko z powrotem do garnka z mlekiem. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż krem będzie miał konsystencję budyniu. Przelej wszystko do czystej miski. Odstaw do ostudzenia.

6. Ubij śmietanę, delikatnie wymieszaj z budyniem i nałóż na tartę.

7. Truskawki pokrój na ćwiartki i wbij dekoracyjnie w krem. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

yoko Dodane ponad rok temu,

[Zobacz stronę]

tu nie na slodko
[Zobacz stronę]

[Zobacz stronę]

[Zobacz stronę]

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:a francuskie to nie kruche?:Wstyd::Wstyd::Wstyd:
Podpiec to przed daniem owoców?

No raczej nieeeee;)

Zupełnie coś innego wyjdzie Ci na kruchym spodzie a coś inego na cieście francuskim.

bep Dodane ponad rok temu,

Najlepsze kruche na słodko wychodzi z proporcji 1:2:3 czyli 1 część cukru, 2 części tłuszczu, 3 części mąki 🙂 Zagnieść, schłodzić i siup na blachę.
Pyszne na tartę, mazurek i kruche do jakiegoś ciasta…

Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto kruche tarta?

Dodaj komentarz

Mam z dzieckiem taki problem
pomóżcie
Moja Zuzia ma odparzoną pupę i niemogę niczym tego wyleczyć. NIe ma pęcherzyków ale czerwone rany aż troszkę krwi leci :Boje się: Stosuje sudocrem--------nic:Strach: Uzywałam triderm --------nic( jest to bardzo dobra maść ,
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
na koniec
poniewaz wszysktie moje watki zostaly zamkniete, a jednak mimo wszystko chcialam jeszcze cos dodac i niestety nie dostalam zgody na otwarcie poprzendich watkow, to otwiram nowy, ktory prosze, aby odrazu
Czytaj dalej