ciasto na zimno (szybkie)

Jak tylko słonko zaczyna mocniej grzać, to mnie się zachciewa tego ciasta. A latem to juz robie go nagminnie…

Każda z was ma na pewno jakiś przepis na biszkopt. Jesli nie to podam go później, nie pamietam proporcji).
Biszkopt nie moze byc za wysoki, ma stanowić dolna warstwe ciasta.
Jeśli sie nam bardzo spieszy, to mozna zamiast biszkoptu ułozysz ciastka (biszkopty), ale ja zdecydowanie wolę tę pierwsza wersję.
W czasie pieczenia biszkoptu robimy mase budyniową. Ja ide na skróty i gotuje budyń śmietankowy lub waniliowy Dr Oetkera lub Winiary (sprawdzone). Do gotowania dodaje ciut mniej mleka niz w przepisie i ew. dosypuje cukier waniliowy. Gdy budyń ostygnie miksuje go z kostka masła (nie z lodówki!!!). Mase wykładam na wyponczowany biszkopt. Na masę układamy owoce, ja bardzo lubie to ciasto z winogronem (układamy połóweczki górka do wierzchu), a w lecie z truskawkami, jagodami, malinami. To wszystko zalewamy juz lekko zastygającą galaretką. I do lodówki.

Smacznego

Monika, Julka 7 lat i Antoś 17 m-cy

22 odpowiedzi na pytanie: ciasto na zimno (szybkie)

mamaala Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

ulubione ciacho mojej mamy :), tylko ja robię masę zwykłą tortową albo gotuję budyń na np soku z własnie otwartej i zużytej do ciasta puszki brzoskwiń
oj narobiłas mi smaku, chyba zrobię siostrze na imieniny 🙂

Aga i Ala (10.02.2003)

tosia-1 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

mniam, mniam, brzmi pysznie.
na pewno zrobię na majówkę 🙂

staś 11.11.2003

tosia-1 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Aga, czy gotujesz tylko na soku? w ogóle bez mleka?
też zrobię to ciasto bo apetytu nabrałam:)
i jeszcze ten manewr z galaretką? kiedy ją wylać na cisto żeby było ok?

staś 11.11.2003

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Jutro na pewno tą pychotke zrobię, jesli tylko odpowiesz mi na kilka pytań (bo ja z tych kulinarnie nieqmatych):
– 1 budyń? starczy tyle, bo to na 0,5l mleka
– a cukier?
– co to znaczy “wyponczowany biszkopt”

pipi1234 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Sama jestem ciekawa tego kremu na soku…
Ja galaretke wylewam juz taka na pól zastygnięta. Inaczej “ucieknie” bokami i wsiąknie w biszkopt. Ta troche juz zastygnieta galaretka nie ma potem równiutkiej powierzchni, ale mi to nie przeszkadza.

Monika, Julka 7 lat i Antoś 17 m-cy

pipi1234 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Ja to ciasto robie w takiej kwadratowej foremce, wtedy tego kremu jest dośc dużo (z 1 budyniu). Jesli chcesz zrobić na dużej prostokatnej, to chyba lepiej byłoby dac 1.5 budyniu i 1.5 kostki masła.
Cukier wg. przepisu na budyniu, ew. troszke więcej jak lubisz słodko
Poncz (na ok. 1/2-3/4 szkl. wody, łyzka spirytusu + trochę zapachu). Tym polewam ostudzony biszkopt.
Jak masz jeszcze jakies watpliwości to pytaj śmiało

Monika, Julka 7 lat i Antoś 17 m-cy

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

OK, już rozumiem Nie wiem tylko czy wytrzymam do jutra, czy juz dzisiaj się na to dam

mirabelka79 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

no i czemu przeczytalam ten przepis?….przeciez sie odchudzam…. No ale chyba zrobie wyjatek i zrobie na niedziele:))

chica Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Zrobilam:) pyszne, leciutkie, slodziutkie. Zjadlam 3/4 w ciagu dzisisjeszego dnia…sama…wciagnelo mnie…

Ola (16.10.03)

mamaala Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

gotuję wyłądcznie na soku, wygląda jak gęsty kisiel a smak ma ananasowy (bo najczęściej otwieram puszkę z ananasami) :), potem ucieram z masłem i cukrem, czasem dodaję żółtko albo i dwa 🙂

galaretkę wlewam taką pól zastygniętą, tak jak pisze pipi powierzchnia czasem sie nie wyrówna, ale nie ma to znaczenia jak w środku są owoce 🙂

i jeszcze jedno – ja często używam ananasów, ale one nie sprzyjają zastyganiu galaretki…

Aga i Ala (10.02.2003)

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Zrobiłam, biszkopt udał sie rewelacyjnie! a jak robiłam tort mężowi na urodziny to musiałam 2 razy do niego podchodzić
Musze tylko krem udoskonalić, bo był mało wyrazisty

tosia-1 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

zrobiłam:)
ale mistrzynią to nie jestem, biszkopt nie wyszedł za specjalnie, krem się lekko zważył co do galaretki to nie mam zastrzeżeń – jej nie udało mi się popsuć:)
ale w smaku było pyszne i na pewno zrobię jeszcze raz. jestem zdania że trening czyni mistrza wiec będę próbować. moze następnym razem wyjdzie lepsze.

staś 11.11.2003

pipi1234 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Mi tez masa się kiedys ważyła. Wyczułam że tu chodzi o masło. Nie może byc ono zmrożone. Najlpiej aby pare godzin leżało w temp. pokojowej. No i oczywiście koniecznie masło EXTRA !!!
Nastepnym razem napewno wyjdzie coi lepsze.
Jak chcesz podam ci przepis na biszkopt z którego ja korzystam. Musze zerknąc w domu do zeszytu, bo nie pamietam dokładnie co i jak…

Monika, Julka 7 lat i Antoś 17 m-cy

ewike Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Piszesz, że robisz to ciasto z winogronem i tu pytania z białym czy rózowym i co z pestkami zostawiamy czy przy przepoławianiu wyciagamy, no i czy trzeba go jakos specjalnie przygotować? Ciasta mi się chce, a truskawek jeszcze nie widać

Ewa i Przemek (15.07) +

asp Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Ja robię podobny:
tzn. na biszkoptach, nasączonych połową soku z brzoskwin z odrobiną rumu lub inngo alkoholu, na to krem, później jeszcze raz biszkopty również nasączone drugą połową soku. Na to układam brzoskwinie z puszki i galaretke. Pychota.
Muszę spróbować na biszkopcie a nie na ciastkach biszkoptach choć osobiście polecam.

Aga & Julka (02.08.03)

dla-czego Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Ale mi smaku narobilas:) podaj prosze przepis na biszkopt, bo nie wytrzymam:))

ninas Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Ja tez zrobię to ciasto, mój mąż ma niedługo imieniny, ale wolałabym na prostokątnej blaszce, będzie wiecej.
Masz moze sprawdzony przepis na biszkopt na prostokątna blaszkę?
Pozdrawiam
Nina

ninas Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Ja tez zrobię to ciasto, mój mąż ma niedługo imieniny, ale wolałabym na prostokątnej blaszce, będzie wiecej.
Masz moze sprawdzony przepis na biszkopt na prostokątna blaszkę?
Pozdrawiam
Nina

pipi1234 Dodane ponad rok temu,

Re: ciasto na zimno (szybkie)

Na kwadratowa blachę daję takie proporcje
3 jaja
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do p.
Jeśli to blacha standardowa prostoątna to 5 jajek, po 1 szkl. maki i cukru i 1,5 łyżeczki p.d p.
Odzielam białka od żółtek. Biłka miksuje, gdy piana jest sztywna dodaje zółtka i juz lekko mieszam łyżką. Potem dodaje mąke z proszkiem i mieszam. Piec max. 20-30 min w zależzności od temp. pieczenia.

Monika, Julka 7 lat i Antoś 18 m-cy

pipi1234 Dodane ponad rok temu,

biszkopt

Na kwadratowa blachę daję takie proporcje
3 jaja
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do p.
Jeśli to blacha standardowa prostoątna to 5 jajek, po 1 szkl. maki i cukru i 1,5 łyżeczki p.d p.
Odzielam białka od żółtek. Białka miksuje, gdy piana jest sztywna dodaje zółtka i juz lekko mieszam łyżką. Potem dodaje mąke z proszkiem i mieszam. Piec max. 20-30 min w zależności od temp. pieczenia.
Na prostokatna blachę musisz zrobic więcej kremu, np. z 1.5 budyniu i 1.5 kostki masła
Monika, Julka 7 lat i Antoś 18 m-cy

Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto na zimno (szybkie)

Dodaj komentarz

Jedno- i dwulatki
Parasolka czy spacerówka w góry?
Dziewczyny, wyjeżdżamy na tydzień w góry. Zastanawiamy się który wózek zabrać - parasolkę czy spacerówkę. Parasolka (baby dreams) jest nieduża po złożeniu i zajmie niewiele miejsca w aucie, dzięki czemu
Czytaj dalej
Książka kucharska
ciasto na zimno (szybkie)
Jak tylko słonko zaczyna mocniej grzać, to mnie się zachciewa tego ciasta. A latem to juz robie go nagminnie... Biszkopt Każda z was ma napewno jakiś przepis na biszkopt. Jesli nie to
Czytaj dalej