SKŁADNIKI:
CIASTO:
30 dkg mąki,
20 dkg margaryny,
10 dkg cukru pudru,
3 łyżeczki śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 żółtka,
1 cukier waniliowy,
MASA:
0,5 litra mleka,
4 łyżki cukru,
2 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
DODATKOWO:
6 białek,
2 szkalnki cukru,
dżem,
20 dkg orzechów włoskich,
ananasy,
1 kostka masła lub margaryny.
Mąkę, margarynę oraz cukier posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodać żółtka, śmietanę i pozostałe składniki ciasta i ponownie posiekać jak na kruche. Podzielić na 2 części.
Pierwszą z nich wyłożyć na blachę, posmarować dżemem. Ubić pianę z 3 białek i 1 szklanki cukru, wyłożyć na ciasto kruche, posypać 10 dkg orzechów, piec około 45 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Ze składników masy ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z 1 kostką margaryny lub masła, dodać pokrojone w kostkę ananasy.
Zimne placki przełożyć kremem (kruche ciasto-krem-kruche ciasto-krem).
Jest to ciasto dość drogie i pracochłonne, ale efekt wynagrodzi wszystkie niedogodności!
>> ANETA i MAKSIO 26.11.03 <<
3 odpowiedzi na pytanie: Ciasto “Pani Walewska”
Re: Ciasto “Pani Walewska”
Dziękuję na pewno wypróbuję przepis ! Pozdrawiam
AnetaiAmelia
Re: Ciasto “Pani Walewska”
potwierdzam- pyyyyychotka!
Marta & Amelia
11 maja ’04
Re: Ciasto “Pani Walewska”
odświeżę przepisik, bo jest pychotka.
Upiekłam go dzisiaj późno w nocy i miałam ochotę go poźreć jeszcze do rana zanim mój mężuś wstanie. No nie jestem pewna czy do sylwestra nie będę musiała upiec jeszcze jednego.
Viccy + Sara 11.07.2005
Znasz odpowiedź na pytanie: Ciasto “Pani Walewska”