Co w żaroodpornym naczyniu???

Co dobrego mozna przyządzic w naczyniu zaroodpornym?
Posiadam takie szklane ale do tej pory lezało sobie nie uzywane,mam ochote na zapiekanke ale nie wiem z czego i jak sie do tego zabrac.
Jesli znacie fajne i smaczne przepisy to piszcie, chętnie skozystam.
p.s.jesli można prosić to wolałabym coś mało kalorycznego, odchudzam sie.


Jusi & Milenka ur.27.05.03.

7 odpowiedzi na pytanie: Co w żaroodpornym naczyniu???

anja72 Dodane ponad rok temu,

Re: Co w żaroodpornym naczyniu???

to zrób sobie warzywa na masełku
i bedzie pyszne
dodaj sobie makaronik ugotowany i bedzie tez dobre
teraz np brokuły sa i fasolka mloda i wszystkie mlode nowalijki
mniam mmniam

ania i marcinek 06.12.2003

mamaala Dodane ponad rok temu,

Re: Co w żaroodpornym naczyniu???

było tu sporo przepisów np rewelacyjna gracka zapiekanka (mielone mięsko z cynamonem i ziemniaczki) do której ja zawsze robię sałatka z pomidora, ogórka, papryki, sera feta i majonezu z jogurtem
wszelkeigo rodzaju warzywa w masłeku lub pod beszamelem
robię tez czasem ryż curry (obsmażam na patelni ryż z łyzeczka curry, przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem – bulionu objetościowo dwa razy więcej niz ryzu, układam na ryzu piersi z kury i do pieca)
no i oczywiśce wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe (u nas smieciuszki – czyli obgotowany makaron z warzywami i np mięskiem mielonym lub pokrojonym w kostkę – tylko lepiej je wczesniej obgotowac lub podsmażyć, do tego żółty ser i sos beszmelowy lub pomidorowy), lasagne, canelloni i tym podobne 🙂

mamafilipa Dodane ponad rok temu,

Re: Co w żaroodpornym naczyniu???

Można rybkę, ja robię tak halibuta lub łososia, Dzwonki ryby przyprawiam solą i pieprzem oraz mnóstwem cytryny (zostawiam na parę godzin w lodówce) Jak wracam z pracy to smaruję naczynie żaroodorne oliwą z oliwek kładę rybke, troszkę masła koperek albo pieruchę zielon,a i do piekarnika. Pychotka. Jedzonko bardzo zdrowe, lekkostrawne i smacze, można też dodać warzywka np. marchew, brokuły, kalafior, cokolwiek przyjdzie do głowy, ale tego nie próbowałam teraz mi do głowy przyszło, ale napewno spróbuje. Teraz pojawiły się nowalijki, niebo w gębie. A co do zapiekanki greckiej poniżej z cynamonem polecam, robiłam jest cudownie smaczna
smacznego

Beata i Filip 19,07,2003

vieta Dodane ponad rok temu,

piersi z kurczaka z zupką “gorący kubek”

Piersi kuraczaka z zupką “gorący kubek”
2 piersi, sól, pieprz, 2 zupki “gorący kubek”, śmietana 18% duża
Piersi przekrajam wzdłuż (można też całe), przyprawiam solą i pieprzem. Wkładam je do naczynia żaroodpornego. W miseczce wlewam dużą śmietanę, do tego daję 2 zupki “gorący kubek” i mieszam. Zalewam piersi i do piekarnika na 20-30min w temp.180st.

aha! a zupki mogą być o różnym smaku w zależności od gustu. Z pieczarkową wydawało mi się mdłe ale może być, bardziej smakowało mi z ogórkową.
Powodzenia.

Julcia

vieta Dodane ponad rok temu,

rurki canneloni

Rurki canneloni
makaron rurki – taki grubszy, mielone, zielona pietruszka (niekoniecznie), przyprawy, jajko.
Wszytskie składniki wymieszać. Masę mięsną włożyć do rurek, nie upychać ciasno.
DO tego robię taki sosik: koncentrat pomidorowy, przyprawy, troszkę śmietany. Zamieszać i wylać na rurki, tak by były zalane. Włożyć do piekarnika na 50-60min, w temp. 180st. Pod koniec dodać starty ser żółty na grubej tarce. Mniammmm. Polecam.

Julcia

iwonek Dodane ponad rok temu,

Re: Co w żaroodpornym naczyniu???

U nas ostatnio często na stole króluje tzw. oszukana lasagne, czyli na bazie zwykłego makaronu (rurki, świderki itp.).
2 jajka roztrzepuję z mlekiem, dodaję przyprawy i mieszam z ugotowanym makaronem.
Mięso mielone smażę, podlewam wodą, dodaję pół kostki rosołku, ok. 3 łyżki koncentratu, przyprawy (bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, vegeta); konsystencja musi byc taka powiedzmy luźna. Można wkroić paprykę i pomidora.
Do naczynia wykładam 1/3 makaronu, an to połowę mięsa, posypuję startym serem, na to makaron, mięso, ser i kończę makaronem. Wystarczy zapiec kilkanaście minut, aż zetną się jajka.
mniamniuśne..i smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.

Iwona i Nina (13.01.05)

mery Dodane ponad rok temu,

Re: Co w żaroodpornym naczyniu???

Ja robię taką zapiekankę:
gotuję białą kapustę poszatkowaną wcześniej oczywiście, podsmażam pieczarki z cebulką i vegeta, gotuje makaron-świderki lub kolanka i następnie mieszam te składniki dodając pokrojona kiełbaskę (lubie taka swojską aromatyczną), starty ser oraz pomidorki w zalewie z puszki pokrojone. To wszystko razem mieszam, posypuje przyprawą do pizzy, słodka papryką i do piekarnika. Smaczne ale chyba dość kaloryczne jednak.

mery i Adaś

Znasz odpowiedź na pytanie: Co w żaroodpornym naczyniu???

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
Zapraszam do udziału w konkursie rysunkowym!
Czekamy na prace o szeroko pojętej tematyce rycerskiej - np. rysunki zamków, rycerzy, królewien w wieży, bitew, ilustracji do ulubionych bajek o smokach i ich pogromcach itp. Do wygrania -
Czytaj dalej
Jedno- i dwulatki
ile zjadaja na obiad?
Czy dla Waszych dzieciaczkow obiad to rzeczywiscie najwiekszy i najbardziej urozmaicony posilek dnia? Bo Antek to jeszcze NIGDY nie zjadl porcji obiadu, jaka jest przewidziana dla dzieci w jego wieku.
Czytaj dalej