co z wołowiny….

mozna ciekawego i smacznego zrobić?

teściowa obdarowała mnie jakiś czas temu wołowiną- 5 kg wjednym zamrożonym kawałku:Boje się:

dzisiaj postanowiłam go rozmrozić i coś z nią zrobić

poza gulaszem i roladami wołowymi nic nie przychodzi mi do glowy
macie jakiś pomysł???

16 odpowiedzi na pytanie: co z wołowiny….

chilli Dodane ponad rok temu,

bitki wolowe, czesc zmielic i domieszac do wieprzowego, fajitas ale w domowym zaciszu to nie wiem..
hamburgery na grilla

smoki Dodane ponad rok temu,

Chili.

Wołowinę tniesz na takie cieniutkie paseczki i podsmażasz bez tłuszczu. Jak odparuje to trochę oleju i jeszcze chwile. Potem dusisz aż jest mięciutkie z 2 papryczkami chili przekrojonymi prze połowę. Na koniec dodajesz trochę soli, śmietanę i koncentrat pomidorowy (śmietany 2 razy więcej niż koncentratu).

Mniam, mniam….

Można zrobić z cebulka i pieczarkami.

bratek Dodane ponad rok temu,

dzięki- juz czuję te eksperymenty

smoki Dodane ponad rok temu,

I szkoda, że już zamrożona bo ja zawsze w zamrażarce trzymam małe kawałki żeby dokładać do rosołu. Kocham wołowinę mniam, mniam…

O jeszcze mi się przypomniało że z takich gotowanych kawałków wołowego z rosołu + innego gotowanego mięcha pierogi zawsze są 🙂

bratek Dodane ponad rok temu,

wiesz, moja teściowa miała taki pomysł
aby w jednym kawale zamrozić

sobie też kupiła ale przed zamrozeniem poporcjowała- chyba chciała byc zlośliwa

pozyczylam nawet noż elektryczny do mrożonego mięsa
ale nie dał rady tej bryle

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama3xM:wiesz, moja teściowa miała taki pomysł
aby w jednym kawale zamrozić

sobie też kupiła ale przed zamrozeniem poporcjowała- chyba chciała byc zlośliwa

pozyczylam nawet noż elektryczny do mrożonego mięsa
ale nie dał rady tej bryle

No tak skoro to dla synowej :Śmiech::Śmiech::Śmiech:

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama3xM:mozna ciekawego i smacznego zrobić?

teściowa obdarowała mnie jakiś czas temu wołowiną- 5 kg wjednym zamrożonym kawałku:Boje się:

dzisiaj postanowiłam go rozmrozić i coś z nią zrobić

poza gulaszem i roladami wołowymi nic nie przychodzi mi do glowy
macie jakiś pomysł???
zrazy
befstrogonof
forszmak

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:
forszmak

????

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:????

wołowinę kroisz na cienkie paseczki (jak najcieńsze :Fiu fiu:)
smażysz na odrobinie oleju
i do gara
zalewasz wodą, gotujesz, ew. dorzucasz trochę przypraw (zdrowa wegeta z benzoesanem sodu :Śmiech:)
no i musi to trochę potrwać, zeby wołowina zrobiła sie miękka;
potem do tego dorzucasz pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone (ja je najpierw obieram) i paprykę czerwoną; jak juz te bedą miękkie – cuś pomidorowego (sos z kartonika, koncentrat – co tam masz pod ręką);
z przypraw – dużo ostrej papryki i słodkiej (ta daje fajna barwę)

i już

moja rodzicielka jeszcze to to zasmaża, bez masz świętny przepis MM 🙂

dla osób jedzących ”normalnie” – podac pieczywo :Hyhy:

bratek Dodane ponad rok temu,

fajne to coś

jagoda Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:wołowinę kroisz na cienkie paseczki (jak najcieńsze :Fiu fiu:)
smażysz na odrobinie oleju
i do gara
zalewasz wodą, gotujesz, ew. dorzucasz trochę przypraw (zdrowa wegeta z benzoesanem sodu :Śmiech:)
no i musi to trochę potrwać, zeby wołowina zrobiła sie miękka;
potem do tego dorzucasz pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone (ja je najpierw obieram) i paprykę czerwoną; jak juz te bedą miękkie – cuś pomidorowego (sos z kartonika, koncentrat – co tam masz pod ręką);
z przypraw – dużo ostrej papryki i słodkiej (ta daje fajna barwę)

i już

moja rodzicielka jeszcze to to zasmaża, bez masz świętny przepis MM 🙂

dla osób jedzących ”normalnie” – podac pieczywo :Hyhy:
Dzieki za przepis!
Dziś wykorzystałam i rodzinka zachwycona. Znalazłam kawalek zamrozonej wołowiny.
Podalam z kaszką kus kus.:Impreza:

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama3xM:
pozyczylam nawet noż elektryczny do mrożonego mięsa
ale nie dał rady tej bryle

A może zapytaj w jakimś mięsnym sklepie, gdzie mają takie sprzęty do krojenia? Zagadaj babki, może Ci przekroją za jakieś czekoladki? Jednak 5 kg to sporo, żeby na raz rozmrażać.

agat79 Dodane ponad rok temu,

A ja proponuje przetworzyc i przetworzone produkty ponownie zamrozic. Czesc ugotowac, przemielic i zrobic pierogi lub krokiety i zamrozic, zrobic troche gulaszu, poporcjowac na obiady i zamrozic, oprocz tego mozesz ugotowac flaczki, lub zrobic bigos, i tez zamrozic. Zawstydz tesciowa i poradz sobie z jej miesnym fortelikiem ;-))

dominicaa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agat79:A ja proponuje przetworzyc i przetworzone produkty ponownie zamrozic. Czesc ugotowac, przemielic i zrobic pierogi lub krokiety i zamrozic, zrobic troche gulaszu, poporcjowac na obiady i zamrozic, oprocz tego mozesz ugotowac flaczki, lub zrobic bigos, i tez zamrozic. Zawstydz tesciowa i poradz sobie z jej miesnym fortelikiem ;-))

znakomity pomysł…
jak ja ubolewam nad brakiem dużego zamrażalnika:(

magda2109 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JaEwa:A może zapytaj w jakimś mięsnym sklepie, gdzie mają takie sprzęty do krojenia? Zagadaj babki, może Ci przekroją za jakieś czekoladki? Jednak 5 kg to sporo, żeby na raz rozmrażać.

od lipca mają to już pewnie zjedzone:Śmiech:

agat79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez magda2109:od lipca mają to już pewnie zjedzone:Śmiech:

Lomatko!! Teraz dopiero widze, ze temat “przeterminowany”, hihihi, no coz, ale wiesz, ja z wenus, zawsze rada sluze, czy trzeba, czy nie ;-)))

Znasz odpowiedź na pytanie: co z wołowiny….

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
Bruno
No jestem ciekawa Waszych wrażeń :) Na Ukrainie projekcja już została zakazana, podobnie jak jego poprzednika - Borata... [IMG]http://e1.pudelek.pl/p2801/e668fd620015da494a5f517c[/IMG]
Czytaj dalej
Książka kucharska
DŻEM WIŚNIOWY (powidła) - jak zrobić???
Dziewczyny dostałam gar wiśni. Teraz muszę coś z nimi zrobić, jedyne co mi przychodzi do głowy to dżem czy powidła. Kompotu nie lubimy a na pieczenie nie mam za bardzo
Czytaj dalej