Witam
Proszę o radę – co zrobić, żeby w zapiekankach nie ścinała mi się śmietana.
Niezależnie czy robię z 32 czy z 18% – ścina mi się i brzydko to wygląda.
Piszę tu o np, piersiach w zupach cebulowych itp. – czyli mięsko w naczyniu żaroodpornym.
Marzy mi się taki cudny sosik – ale nie wychodzi.
Dzieki z góry.
14 odpowiedzi na pytanie: co zrobić na " ścinającą "się śmietankę w zapiekankach
nie mam zielonego pojecia 😀
mi się tak nie robi jak z tłusta robie
może coś kwaśnego dajesz?
a weź z 36% zrób, ale 32 tez w sumie nie powinna
A może kupujesz nieświeżą śmietankę? Ja mam sprawdzone źródło ze wsi :-), i także nie mam takich problemów…
zwykła smietana zawsze sie zważy,musi być śmietana do gotowania
a jaka to jest śmietana do gotowania? serio pytam, bo się z takim określeniem nie spotkałam
Mnie też się ścina… więc po upieczeniu wyciągam mięcho a sos z traktuję blenderem i potem jest ok
śmietanę przed wlaniem należy dość solidnie posolić i porządnie zabełtać. Wtedy nie solisz już nic innego w potrawie. Czasem działa…
ja kupuję taką
Dzieki moje kuchareczki
W niedzielę zrobię po raz kolejny – może z tej specjalnej śmietany.
Normalnie wykorzystuję Łaciatą -zdatną do spożycia.
aaaaa, to tłuszcz roślinny, ble 😛
po zastanowieniu doszłam do wniosku, że ja tej śmietany nie wlewam na początku, tylko jak wszystko jest juz gotowe.
Jak robię np. królika w potrawce, to kawałki zwierzęcia ugkladam w brytfannie, zakrywam warzywami, dolewam trochę wody, dodaje przyprawy, zakrywam i piekę. Jak wszystko jest gotowe wyjmuję z pieca, odkrywam i dodaję śmietanę- delikatnie mieszam łyzką między kawałkami mięsa, zeby śmietana połaczyła się z sosem z mięsa i warzyw. można też mięso wyjać na coś, zrobić sos i władować mieso, ale to dużo roboty 🙂
Albo jak coś z pieczarkami, to tak samo- najpierw mięso z grzybami pod przykryciem, potem do gotowego śmietana…. zawsze robię w taki sposób, jak jakiś sos na patelni czy w garnku, to tez smietanę zawsze na końcu, nigdy mi się nie rozwarstwiła
Tak jest nawet ekonomiczniej- mniej sie tej smietany dolewa, bo jest sporo soku z miesa i warzyw.
Jak gulasz w garnku i w piekarniku- tak samo. Ewentualnie trochę jak juz jest gotowy, nigdy jak mięso i warzywa surowe. Najczesciej nie trzeba wcale dodawać.
to nie jest śmietana ble
a niby co to jest? robiłam i wychodzi świetnie,chyba że nie taka znalazłam żeby pokazać ale chodzi o śmietankę do gotowania Ramy
w sklepach jest ˝smietana do zup i sosów i wcale nie wysoko procentowa ja kupuje taka w plastikowym kubeczku w polo
może tak dla mnie Rama to nie śmietana poprostu czegoś takiego nie używam, śmietana nie jest z tłuszczu roślinnego
a do R i tego typu produktów trzymam sie z daleka
ja do zapiekanki używam śmietanę 18 % z dodatkiem bazyli, polewam nią danie i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Może piekarnik jest za bardzo nagrzany polecam max 175 stopni na 40 minut. Zobacz zapiekanki na [link edytowany] można zrobić z różnymi sosami. Ja najbardziej lubię pomidorowy i beszamel.
Znasz odpowiedź na pytanie: co zrobić na " ścinającą "się śmietankę w zapiekankach