dziejowa zapiekanka z cukinii

Składniki:

– 2 mniejsze cukinie lub jedna większa
– ser feta – 1 opakowanie
– 3 jajka
– 5 łyżek kaszy manny (w zasadzie to tyle, żeby nie było za rzadkie)
– dużo koperku, bazylii, itp
– 2 ząbki czosnku
do tego oczywiście sos czosnkowy: jogurt naturalny, koperek, czosnek

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie byla grubsza niz 3 cm np w blaszce do tarty. Piec 40 min w 180 st.C

Można w środek, albo na wierzch dołożyć ser żółty.
Dla tych, co danie bez mięsa to nie danie – do środka można również zapiec boczek pokrojony w plastry.

Podawać na ciepło z sosem czosnkowym

12 odpowiedzi na pytanie: dziejowa zapiekanka z cukinii

regi Dodane ponad rok temu,

coś tu jest minięte w przepisie 🙂

Cukinie utrzeć i rozumiem wymieszac z ta feta jajkami i kasza manna?

dziej Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Reginka:coś tu jest minięte w przepisie 🙂

Cukinie utrzeć i rozumiem wymieszac z ta feta jajkami i kasza manna?

Oczywiście – wszystko wrzucić do michy i wymieszać 🙂

picaporte Dodane ponad rok temu,

Brzmi pysznie!
W weekend zaserwuję na obiad :Cwaniak:

olusia Dodane ponad rok temu,

Robił ktoś tą zapiekankę dodając mięso mielone???

bep Dodane ponad rok temu,

No to mam pomysł jak wykorzystać 2 piękne cukinie od mojej Mamy 🙂 :Wow!:
Robię jeszcze dziś!

kevlar-girl Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Olusia:Robił ktoś tą zapiekankę dodając mięso mielone???
ja robiłam z szynką
a mielone to jakbyś chciała dać, takie już podsmażone na patelni czy surowe?

olusia Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam z mielonym (wcześniej podsmażony) pycha 🙂

regi Dodane ponad rok temu,

ja zrobilem te zapiekanke ale chyba za duzo cukini mialam W trakcie pieczenia jeszcze odlewalam wode i dodawalam kaszy ale i tak nie upiekla mi sie tak „na sztywno” tylko rozwalająca się była.

A jaką fetę dajecie taką pradziwą czy np Favita wystarczy? Ja dodalam favite i bylam zdzwiona ze slone mi to nie wyszło Jeszcze dosalalłam zapiekanke :Śmiech:

dziej Dodane ponad rok temu,

Tą cukinię po przetarciu można lekko posolić i odstawić na pół godziny do odcedzenia.

maduxia Dodane ponad rok temu,

robię w weekend :Cwaniak:

yoko Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Dziej:Tą cukinię po przetarciu można lekko posolić i odstawić na pół godziny do odcedzenia.
rzekłabym, że nawet trzeba:)

dziej Dodane ponad rok temu,

można posolić, trzeba odstawić 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: dziejowa zapiekanka z cukinii?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
wywoływanie zdjęć przez internet
gdzie wywołujecie? musze dużo zdjec wywołac i szukam taniej stronki
Czytaj dalej
Książka kucharska
Nalewka help!
Kochane moje! Dostałam ok. 2 kg aronii z przeznaczeniem na nalewkę. I jest jedno "ale"... jak ją się robi? Macie jakieś przepisy? I w jakim naczyniu ją robić? Dzięki! PS. Mam nadzieję, że
Czytaj dalej