Składniki:
– 2 mniejsze cukinie lub jedna większa
– ser feta – 1 opakowanie
– 3 jajka
– 5 łyżek kaszy manny (w zasadzie to tyle, żeby nie było za rzadkie)
– dużo koperku, bazylii, itp
– 2 ząbki czosnku
do tego oczywiście sos czosnkowy: jogurt naturalny, koperek, czosnek
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie byla grubsza niz 3 cm np w blaszce do tarty. Piec 40 min w 180 st. C
Można w środek, albo na wierzch dołożyć ser żółty.
Dla tych, co danie bez mięsa to nie danie – do środka można również zapiec boczek pokrojony w plastry.
Podawać na ciepło z sosem czosnkowym
12 odpowiedzi na pytanie: dziejowa zapiekanka z cukinii
coś tu jest minięte w przepisie 🙂
Cukinie utrzeć i rozumiem wymieszac z ta feta jajkami i kasza manna?
Oczywiście – wszystko wrzucić do michy i wymieszać 🙂
Brzmi pysznie!
W weekend zaserwuję na obiad
Robił ktoś tą zapiekankę dodając mięso mielone???
No to mam pomysł jak wykorzystać 2 piękne cukinie od mojej Mamy 🙂
Robię jeszcze dziś!
ja robiłam z szynką
a mielone to jakbyś chciała dać, takie już podsmażone na patelni czy surowe?
Zrobiłam z mielonym (wcześniej podsmażony) pycha 🙂
ja zrobilem te zapiekanke ale chyba za duzo cukini mialam W trakcie pieczenia jeszcze odlewalam wode i dodawalam kaszy ale i tak nie upiekla mi sie tak “na sztywno” tylko rozwalająca się była.
A jaką fetę dajecie taką pradziwą czy np Favita wystarczy? Ja dodalam favite i bylam zdzwiona ze slone mi to nie wyszło Jeszcze dosalalłam zapiekanke
Tą cukinię po przetarciu można lekko posolić i odstawić na pół godziny do odcedzenia.
robię w weekend
rzekłabym, że nawet trzeba:)
można posolić, trzeba odstawić 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: dziejowa zapiekanka z cukinii