Ekonomiczne przyjęcie – niedrogie potrawy

Każda wizyta znajomych czy rodziny wiąże się z kilkuset złotowym wydatkiem. Nie chciałabym z tych spotkań rezygnować, ale byłoby też super, gdyby nie odbijały się tak bardzo na kieszeni.

Czy macie pomysły na niedrogie dania? Podzielicie się? 😉

26 odpowiedzi na pytanie: Ekonomiczne przyjęcie – niedrogie potrawy

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Lucjaa:Każda wizyta znajomych czy rodziny wiąże się z kilkuset złotowym wydatkiem. Nie chciałabym z tych spotkań rezygnować, ale byłoby też super, gdyby nie odbijały się tak bardzo na kieszeni.

Czy macie pomysły na niedrogie dania? Podzielicie się? 😉

:Strach: a ci znajomi to przyjeżdżają na kilka dni? 😉

lucjaa Dodane ponad rok temu,

Nie. Na kolację (również z alkoholem), czasami na obiadokolację.

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Lucjaa:Nie. Na kolację (również z alkoholem), czasami na obiadokolację.

Napisz więc, co robisz zwykle, postaramy się jakoś ustosunkować 😉

lucjaa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:Napisz więc, co robisz zwykle, postaramy się jakoś ustosunkować 😉

??

lucjaa Dodane ponad rok temu,

Liczyłam na życzliwość, nie na złośliwość..

A moje przykładowe menu? Proszę, skopiowane z naszego forum:

Zamieszczone przez Lucjaa:Co do menu?:)

Proszę:
PRZYSTAWKA pierwsza Jajka w majonezie

PRZYSTAWKA druga Tango z cykorią (tu co najmniej podwójna porcja:))
Składniki:
15 liści cykorii
1 ser camembert
1 ser blue
kilka plastrów szynki
kiełki lucerny
pomidorki koktajlowe do dekoracji
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Oddzielamy liście cykorii i myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy czyste łódeczki cykorii i odstawiamy na bok. Do małego rondelka wrzucamy pokrojone w kostkę sery i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i 3 liście cykorii. Delikatnie podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy do smaku. Jeszcze ciepły sos wlewamy do środka łódeczek. Dekorujemy na talerzu kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.

SAŁATKA pierwsza z grillowanymi warzywami (jest w smaku tej sałatki coś intrygującego, tym razem nie będę podsmażała fety, ale dodam prosto z kartonika)

Składniki:
1 bakłażan
2 cukinie (małe)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
200 g cypryjskiego sera halloumi/ feta
200 g roszponki
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
świeży tymianek
ocet balsamiczny
sok z cytryny

Przygotowanie:
Bakłażana, cukinie i paprykę pokrój w paski, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj do nich pokrojony czosnek, tymianek, polej obficie oliwą z oliwek. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Ser pokrój na plastry, smaż je na odrobinie oliwy, około 2 minut z każdej strony. Warzywa przełóż na talerze, połóż na nich ser, udekoruj roszponką polej odrobina oliwy, octu i soku z cytryny.

SAŁATKA druga Pomidorowa z kurczakiem w occie balsamicznym

Składniki:
6 pomidorów
cebulka natka
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
ocet balsamiczny
tymianek
rozmaryn

Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokrój w grube plastry, przełóż je do plastikowego woreczka, dodaj kilka łyżek octu balsamicznego, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę rozmarynu i tymianku oraz odrobinę pieprzu i soli. Wstrząśnij zamkniętym woreczkiem Mięso kurczaka wyciągnij z marynaty, smaż przez kilka minut na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Pomidory pokrój w plastry układaj na talerzu naprzemiennie: plaster pomidora, plaster kurczaka, plaster pomidora? całość posyp cebulką dymką.

DANIE GŁÓWNE pierwsze Pieczone karkówka

DANIE GŁÓWNE drugie HAMBURGERY sama upiekę bułeczki z sezamem do tego przygotuję smażone mięso mielone, sałatę, ser, cebulę, ogórki kiszone, pomidory + musztarda, majonez, ketchup

Ponadto będzie zupa kalifornijska, śledzie po kaszubsku, półmisek serów i wędlin (+kabanosy, oliwki). Chrzestna upiecze tort.
Zastanawiam się czy upiec jeszcze jakieś ciasteczka.

Umówiłam się z Panem na ryneczku tj. złożyłam zamówienie na warzywa na 10 listopada:D

I ja też poproszę o Wasze pomysły, może coś zmodyfikuję:)

kantalupa Dodane ponad rok temu,

strasznie duze ilosci jedzenia stawiasz, odnosze wrazenie, ze przyjmujesz na raz przynajmniej 12 osob.
jesli tak, to duzo nie oszczedziwsz, choc ja i tak – patrzac na to przykladowe menu – uwazam, ze to o wiele za duzo jedzenia – posmakowanie kazdej potrawy nie wchodzi w gre w ogole – rozumiem, ze stawiasz na “wybor” – odejscie od tego na pewno zaoszczedzilo by tobie mnostwo pieniedzy
w zaproponowanym przez ciebie menu salatki sa ciezkie (z feta i z kurczakiem) a po nich jeszcze ciezsze danie glowne – nie wpomne juz o przystawce zatopionej w serze czy majonezie – szczerze mowiac po zjedzeniu samej przystawki nie mialabym juz miejsca przynajmniej przez dwie godziny na wcisniecie czegokolwiek

prosta metoda na oszczednosc w podanym przez ciebie menu (kilka rzeczy, ktore mi natychmiast przychodza do glowy):

– cykoria jest zatopiona w serze – zmniejszylabym ilosc korzystajac z zasady jamiego olivera – im mniej intensywnego dodatku, tym smaczniejsze danie; (ani dobry camembert, ani dobry ser plesniowy nie sa przeciez tanie); zrezygnowalabym w ogole z jaj w majonezie-szczerze mowiac w ogole nie pasuja do tego menu
– obie salatki sa strasznie ciezkie, szczegolnie jesli popatrzec na dania glowne – zastapilabym je czyms na bazie zieleniny, co pasowaloby duzo bardziej do ciezkiej karkowki i hamburgerow – roszponka z pomidorami wystaczy (a propos: widze, ze w przepisach, z ktorych korzystasz zaleca sie podanie salatek juz z dressingiem – w ten sposob jesli cos z tej salatki zostanie, niespecjalnie da sie przechowac – postaw po prostu oliwe i ocet na stole i kazdy doprawi sobie salatke sam, lub jesli masz specyficzny przepis na dressing – wymieszaj go i postaw w sosjerce obok salatki)
– nie mam pojecia co to jest zupa kalifornijska, ale upewnij sie, ze bedzie pasowala do calosci – brakuje mi jakiegos tematu przewodniego w tym przyjeciu, czegos co polaczy, albo chociaz pozwoli tym wszytskim potrawom nie przeszkadzac sobie nawzajem – wszytsko strasznie ciezkie (sledzie kaszubskie na koniec to zaproszenie do siegniecia po cos na watrobe natychmiast), zatopione w oliwie, (grilowane warzywa) lub innym tluszczu (sery na cykorii, majonez), albo zwyczajnie naturalnie ciezkie (karkowka, hamburgery)

w najprostszych slowach: odchudz to menu i tyle.
po tluszczowej ekstrawaganzie, ktora proponujesz w glownym menu, zagryzienie wszytskiego tortem to murowana niestrawnosc

lucjaa Dodane ponad rok temu,

Dzięki kantalupa, myślę, że coś z tego co zaproponowałaś kiedyś wykorzystam:)

A co Wy przygotowujecie na swoje mniejsze i większe przyjęcia?

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Lucjaa:??

Zupełnie nie wiem, gdzie widzisz złośliwość :Strach:
Jeśli nie wiem, co zwykle robisz, to jak mam się odnieść??

beamama Dodane ponad rok temu,

Szczerze mówiąc to nie wiem, co Ci zaproponować, bo dwie przystawki, dwie sałatki, zupę, golonkę i jeszcze hamburgery i śledzie to jadłabym przez tydzień….
Dla mnie takie spotkanie to przystawka, danie główne i deser….

zuzel Dodane ponad rok temu,

Mnie takie menu nie dziwi (jeśli chodzi o ilość jedzenia). Powiedziałabym nawet że ja podaję więcej :Niepewny:
Zrezygnowałabym z produktów drogich (w moim odczuciu) i zastąpiła je sezonowymi.
Ja sałatki dostosowuję do pory roku i tego co można aktualnie dostać w przystępnej cenie.

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Zuzel:Mnie takie menu nie dziwi (jeśli chodzi o ilość jedzenia). Powiedziałabym nawet że ja podaję więcej :Niepewny:
Zrezygnowałabym z produktów drogich (w moim odczuciu) i zastąpiła je sezonowymi.
Ja sałatki dostosowuję do pory roku i tego co można aktualnie dostać w przystępnej cenie.

Na wizycie znajomych tyle podajesz?
Może na komunii, czy hucznych imieninach…..ile można zjeść przez jeden wieczór? 😉

marnat Dodane ponad rok temu,

Ja podaję:
zimne przystawki- deska serów i kiełbas, pokrojone pomidory, papryka, ogórki + wykałaczki
do tego jedna sałatka- hitem ostatnio jest brokułowa
danie na ciepło- albo upieczony kawał mięcha albo jakaś zapiekanka albo gyros (+ frytki, grzanki, dipy)
i jedno ciasto lub ciasteczka

tak goszczę ok.8-10 osób
nikt nie zgłaszał że jest głodny
zazwyczaj znika wszystko i bardzo się cieszę
nie lubię dojadać jedzenia poimprezowego

asik Dodane ponad rok temu,

U mnie podobnie jak u Marnat
zimne przystawki – wędlina, sery, ew. jajka
pomidor, ogórek – w sezonie
sałatka – hawajska/grecka/brokułowa/gyrosowa
na ciepło – leczo/chili con carne/pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych
na słodko – ciasto/ciasteczka/deser z owocami sezonowymi – eton mess/mus truskawkowy przekładany jogurtem greckim i kruszonymi ciasteczkami/crumble z gałką lodów itp.

lucjaa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:Zupełnie nie wiem, gdzie widzisz złośliwość :Strach:
Jeśli nie wiem, co zwykle robisz, to jak mam się odnieść??

A to przepraszam, jeśli źle odczytałam intencje :Róża:

Zamieszczone przez beamama:ile można zjeść przez jeden wieczór? 😉
Pewnie czasami graniczy to z obżarstwem i na takich posiadówkach popełnia się grzechy jedzeniowe i je się więcej i mniej zdrowo niż zazwyczaj, ale można oj można zjeść… siedząc pół nocy, pijąc alkohol po prostu się je.

Zamieszczone przez marnat:(…) hitem ostatnio jest brokułowa
Zamieszczone przez Asik.:(…) chili con carne
Mogę prosić o przepis?

santi Dodane ponad rok temu,

Jakbym miała wydać kilkaset złotych na wieczór ze znajomymi-to bym chyba w ogóle się zamknęła na 4 spusty w domu i nikogo nie wpuszczała 😀
Jeśli ktoś wpada tak,że wiem,że zostanie na kolację,to zwykle jakaś sałatka,jakieś mięso plus frytki (zwykle dzieci są,więc frytki znikają szybko) -zwykle klecę coś z tego co w lodówce mam…
A jak mi się nie chce klecić,to zamawiamy pizze… 😛

Jak czytam Lucjaa o tych potrawach,które Ty podajesz-to szczęka opada mi 😛

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez santi:Jakbym miała wydać kilkaset złotych na wieczór ze znajomymi-to bym chyba w ogóle się zamknęła na 4 spusty w domu i nikogo nie wpuszczała 😀

Jak czytam Lucjaa o tych potrawach,które Ty podajesz-to szczęka opada mi 😛

Wydać jak wydać… Ale jakbym miał to przygotowywać, to chyba bym musiała urlop specjalnie wziąć :Hmmm…:…

santi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Wydać jak wydać… Ale jakbym miał to przygotowywać, to chyba bym musiała urlop specjalnie wziąć :Hmmm…:…

Też prawda 😀

fasolada Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Wydać jak wydać… Ale jakbym miał to przygotowywać, to chyba bym musiała urlop specjalnie wziąć :Hmmm…:…

Dokładnie- podziwiam 🙂 choć czasami wrabiam mojego m w takie zabawy 🙂
Wydajesz dużo bo używasz wielu, drogich składników. Poszukaj przepisów o mniejszej liczbie składników. my lubimy przepisy z kwestiasmaku.pl, ale zdecydowana ich większość wychodzi drogo w porówaniu do niedawno przeze mnie “odkrytych” przepisów z kuchnialidla. a są bardzo smaczne 🙂
My czasem robimy imprezy trzymając się kuchni jednego kraju. U mnie z racji mojego greczyzmu często goszczą greckie potrawy. i tu jest dopiero tłusto 😀
ilość i cięzkość Twojgo menu jest wg mnie zwyczajna- nie wyobrażam sobie wódeczki bez tłustego podkładu 😉

jutka55 Dodane ponad rok temu,

fasolada racja. jak jest wodeczka to podklad musi byc ;p niestety ale przy wodce trzeba dobrze jesc.
mozna tez zrobic mini hot dogi np. ciasto jak na pizze rozwalkowac tylko troche grubiej przeciac ciasto ukladasz z jednej strony parowke, z 2 sypiesz ser. posmarowac troche jajkiem zawijasz kroisz. po wierzchu tez jajko i posypac serem. albo z tego samego ciasta oczywiscie tez rozwalkowane ukladasz na calym jakas wedline posypujesz serem. calosc rolujesz i cienko kroisz. do piekarnika i fajna ala przystawka.
kurczaka do piekarnika
frytki, ryz ugotowany i laczysz z zesmazonymi pieczarkami (mniam)
bigos
salatka z zupek chinskich
golonka dla panow
“świnskie ryje” parowki kroisz na pol koncowki troche kroisz na 4. smazysz cebulke, potem te parowki dodajesz koncentrat sol pieprz

zapiekanka (makaron, mieso z nog kurczaka ( u nas tansze jak piersi) sos (np ketchup z koncentr przyprawy ziola) kukurydza z puszki sos cebula zesmazona …. ser

kantalupa Dodane ponad rok temu,

szybki pomysl na tanie przyjecie dla kilku znajomych:

na podkrecenie apetytu:

– oliwa z kilkoma kropelkami octu balsamicznego, w ktorej maczasz kawalki bagietki; plus sol koszerna (morska tez moze byc, byle nie taka drobna) na stole
– dip warzywny (drobno krojone pomidory, ogorki, slodka cebula, czarne i zielone oliwki, seler naciowy, jesli masz mozna wrzucic cebulke z nacia – wszytskiego naprawde nie trzeba duzo – doprawic sola, pieprzem, pietruszka albo kolendra, polac odrobina oliwy, zeby sie polaczylo)
– dip z serem plesniowym (robie na bazie serka kremowego lub gestego jogurtu – nie trzeba jakichs kolosalnych ilosci), znowu: jesli mam w domu jakies otwarte juz warzywa, np. karczochy w zalewie, albo wczesniej zgrilowany baklazan – siekam drobno i wrzucam do dipu, przyprawiam klasycznie raczej sola i pieprzem)
– hummus (robie sama, ale w gruncie rzeczy hummus nie jest wcale tak strasznie drogi, jak mozna by sie spodziewac, w piotrze i pawle widzialam opakowanie 500 g za 11 zl)
dipy stawiam blisko siebie i obok stawiam jakies bake rolls do ich podjadania, lub dla osob dbajacych o linie warzywa w slupkach (marchew, seler naciowy, ogorek)

poniewaz zawsze wsrod osob zaproszonych znajda sie jarosze, przygotowuje jedno danie miesne i jedno bezmiesne
bezmiesne to albo tarta z porami (jest przepis na forum, chyba maduxia ja podrzucila), albo spanakopita (bedzie drozej niz tarta, bo z feta i raczej nie chce mi sie robic filo, wiec kupuje gotowe, przepis tez jest na forum, sama wstawialam)
dla miesnych tarta z boczkiem i szynka (skoro robie podklad do jedenj tarty, to i do drugiej zrobie) – albo jakakolwiek meisna tarta, ot, zeby podawac cos podobnego do dania jarskiego, albo lasanie z prostym sosem bolonskim (nie jest to jakies wykwintne danie, ale bardzo popularne); podaje do tego bardzo prosta salatke na zieleninie, np. mlody szpinak z pomidorem (sezonowo tanio bedzie), albo roszponka z pomidorem – zadnych cudownych dressingow, tylko ocet i oliwa do tego
desery, szczegolnie jesli podlewane alkoholem (a u mnie to zazwyczaj wino), musza byc albo niewielkie (polecam mus czekoladowy – oszczednie robie go z resztek czekolad zebranych w domu, ktorych nie wyjedza moje dzieci) albo niebardzo slodki (tarta cytrynowa, szarlotka)

tak wyglada srednio wystawne przyjecie

na cos barzdiej domowego, co bardzo pasuje do wodeczek wszelakich, podalabym np. smalec domowy z chlebem razowym i ogoreczkami na zakaske, moze dorzucilabym sledzika, ale takiego zrobionego w domu z platow z cebula – niedrogie i pod wodke jak znalazl

zupa niekonieczna, choc jesli ma byc – chlodnik litewski sezonowo, albo gesty zur w chlodnbiejsze dni (tanio ukisic, tanio zrobic, dorzucic kawaleczki bialej kielbasy – fortuny na to nie da sie wydac)

zrazy w sosie z koprem na kaszy i buraczki, albo kurza watrobka smazona z jablkiem i cebula w lekkim sosie z porto (porto drogie, ale mozna zastapic lekko slodkim winem czerwonym lub sherry – sama alkohole do gotowania mam zawsze w domu tak jak zawsze mam olej, oliwe, cukier, sol czy make, wiec dla mnie to nie jest dodatkowy wydatek)

deser w postaci kompotu w salaterkach – najlepsze pod alkoholowa impreze lekko octowe gruszki w polowkach albo galaretka z owocami (tanie, czesto po prostu ma sie to w domu, a smakuje)
pieczenie pod taka impreze u mnie to zazwyczaj szarlotka z plastrami jablek w cynamonie i brazowym cukrze

jesli po zjedzeniu jest jeszcze czas na imprezowanie, na stol wraca smalec, sledzie, jesli masz czas i chec zrob suszone sliwki zapiekane w boczku wedzonym
gratisowo podaje jeszcze raphacholin;)

na szybkie i niezobowiazujace przyjecia dla kilku znajomych robie po prostu pizze
tzn sa jakies proste zakaseczki na poczatek (krakersy z serem, hummus, moze guacamole jak mam w domu avokado, itp), ale przygotowuje ciasto, dziele na porcje, odstawiam do wyrastania
stawiam gar sosu z pomidorow (puszka pomidorow w kostkach plus puszka passaty, podgrzewam i doprawiam sola pieprzem i oregano)
i na talerzykach mam pokrojone pomidory, jakies mieso, grzyby (najchetniej do pizzy takie juz zapuszkowane), oliwki, mozarella, swieza bazylia, salami, piklowane papryczki, anchovis – no cokolwiek znajde w lodowce i ser.
takie przyjecie to okazja do przewietrzenia lodowki i zuzycia resztek
deser rzadko komu przychodzi do glowy, ale zwykle u mnie to blacha brownies

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Lucjaa:
Mogę prosić o przepis?

[Zobacz stronę]

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Lucjaa:
Mogę prosić o przepis?

ugotowane dwa brokuły (różyczki) na dno miski.
na to puszka kukurydzy
feta pokrojona w kostkę
polać sosem majonezowo-jogurtowym
posypać uprażonym słonecznikiem
trochę soli i pieprzu

ta sałatka jest cudowna 🙂

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez marnat:ugotowane dwa brokuły (różyczki) na dno miski.
na to puszka kukurydzy
feta pokrojona w kostkę
polać sosem majonezowo-jogurtowym
posypać uprażonym słonecznikiem
trochę soli i pieprzu

ta sałatka jest cudowna 🙂

robię taką tylko bez kukurydzy
i zamiast słonecznika prażone płatki migdałów
i do sosu duuużo czosnku
pycha 🙂

lulka77 Dodane ponad rok temu,

Ja bede miała teraz gości 4 osoby i nas 2 i robie tylko tak.

Upiekę chleb,zrobię sama również smalec,pokroję chleb,smalec do posmarowania,ogórki kiszone,cebulka,grzybki,sucha kiełbaska i kaszanka wszystko pokrojone na deskach i wykałaczki.

Słodkie kupie gotowe babeczki śliwki suszone namoczę w wódce albo rumie jeszcze pomysle nałożę na babeczki i na to krem czekoladowy.

A co do ciepłego to również kupie gotowe babeczki nałożę farsz z pieczarek zasypie żółtym serem i do piekarnika na 10 minut.

I to wszytko bez przepychu 🙂

madzia-1409 Dodane ponad rok temu,

zwykle robię pizzę

przed na stół wędrują przekąski typu krakersy + dipy, paluszki,

zdarza się zrobić jakąś sałatkę np. brokułową z fasolą i fetą, pierożki z ciasta francuskiego z nadzieniem mięsno-warzywny (chorizo, fasola, pomidory, ew. kukurydza)

Ciast nie piekę, jak ktoś ma ochotę na coś słodkiego to wyciągam co jest – czekolada, ciasteczka, ptasie mleczko.
No czasem – ale to naprawdę bardzo rzadko – robię szarlotkę.
U mnie w zasadzie nie je się ciast.

przyszlytata Dodane ponad rok temu,

Sałatki, sałatki, sałatki i chleb 😛 plus paluszki do chrupania 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Ekonomiczne przyjęcie – niedrogie potrawy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Wątek łazienkowy
W przyszłym roku będę remontować łazienkę :Boje się: i nie ukrywam, że szukam inspiracji. Na razie nie mam żadnych pomysłów zawsze miałam wannę, ale teraz rozważam prysznic nie wiem co dać na ściany, sufit
Czytaj dalej
Zdrowie i uroda
PINK SUEDE- AVON
hej kobietki, nie wiedzialam, w ktorym dziale napisac, ale skoro ten jest i o kosmetykach, to podepne sie tutaj :Niepewny: jakis bardzo dlugi czas temu, pewnie z kilkanascie lat bedzie, w Avonie
Czytaj dalej