Forum: Książka kucharska
golonka
mam zamiar zrobić pieczoną golonkę i myślę żeby ją najpierw obgotować z zielem, liściem, pieprzem i solą a potem do pieca z nią z piwem macie jakiś wypróbowany przepis?
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
8 odpowiedzi na pytanie: golonka
Ja robiłam tak:
golonkę najpierw bez dodawania żadnych przypraw chwilkę obsmażałam na patelni z wszystkich stron, potem dopiero nacierałam ją przyprawami – sól pieprz majeranek, maggi, dawałam też trochę przyprawy gyros i taką golonkę do żaroodpornego naczynia z pokrywą wyłożonego kapustą kiszoną surową na to pół szklanki wody, ziele angielski i liście laurowe i na godzinę do piekarnika – na ostatnie 15 min odkrywam pokrywę.
Chyba był na forum podobny przepis na żeberka.
Godzina golonce wystarczy?
Moj maz pare razy robil podejscie do golonki, i nigdy mu dobra nie wyszla.
Czy sa jakies rodzaje (typu mloda – z mlodej swini, stara…)?
Jak zrobic, by byla miekka? (ostatnio maz gotowal godzine, potem jeszcze godzine piekl a i tak za miekka nie byla).
ja robie tak:
golonke bez kości gotuje na dwa sposoby – albo z włosczyzną, albo z kostkami, przez 90 min,
w rękaw z duza ilością czosnku na kolejne 90 min, 20 min przed końcem pieczenia rozcinam podlewam piwkiem i dalej sie piecze, rewelacja:)
brzmi smakowicie, muszę i ja się przymierzyć do golonki w przyszłym tygodniu
no i kicha
Golonkę dzisiaj popełniłam i niestety coś schrzaniłam tylko co?
Wrzuciłam ją do wrzątku + kilka ziaren ziela, pieprzu, 2 listki, marchewka, pietruszka, seler, por (po kawałku) małż miał wsypać łychę soli ale zapomniał więc jak wyszło po 1 ½ godź gotowania że soli niet wsypałam sól i jeszcze 20 min gotowałam (tak na wolnym ogniu).
Potem na brytfankę ją, podlałam wywarem z gara, posypałam przyprawą do grilla kamisa i do pieca na 20 min potem znowu podlałam wywarem i położyłam troszkę masła na każdej w sumie gotowałam 1godź 50 min a piekłam 20 min w ok. 180 st i ok. 15 w ok. 240 z termoobiegiem (zarumieniła się)
Golonka była miękka w środku chrupiąca na wierzchu ale śmierdziała takim zagotowanym mięchem nie chcę mówić ale PRAWIE JAK FLAKI i szczerze gdybym pierwszy raz próbowała golonki to przez ten zapach byłby to mój ostatni jedynie mój Borysek się zajadał aż mu się uszy trzęsły i cały czas dokładki chciał
Kilka dni temu robiłam golonkę.
Kupiłam pierwszy raz w życiu, bo w sklepie tak się wszyscy zachwycali że taka dzisiaj chudziutka, że i ja się skusiłam.
W domu nie bardzo wiedziałam, jak się za to zabrać, ale szkoda mi było gotować i wylewać ten wywar, więc ugotowalam na niej zupę, a potem przekroiłam na pół, mocno doprawiłam, wstawiłam do piekarnika i piekłam w żaroodpornym z cebulą w piórka, gdy była rumiana wyjęliśmy i na pół z mężem zjedliśmy (ja swoją skórę wywaliłam, a on swoją zjadł). Była bardzo smaczna, samo mięsko- mięciutkie i opieczone, a do tego krupnik na 2 dni 🙂
moja mama robi pyszną golonkę
jutro napiszę dokładnie jak
ale z tego co wiem to jej nie gotuje tylko obsmaża na patelni by kolorów nabrała
a potem do piekarnika i piwem zalewa
pyyychotka!!
tak sobie myslę golonka z kością była i to chyba przez to gotowanie ten smrodek został dzisiaj robię mielone i chyba ta golonka w kotletach wyląduje
Znasz odpowiedź na pytanie: golonka