golonka

mam zamiar zrobić pieczoną golonkę i myślę żeby ją najpierw obgotować z zielem, liściem, pieprzem i solą a potem do pieca z nią z piwem macie jakiś wypróbowany przepis?

8 odpowiedzi na pytanie: golonka

  1. Zamieszczone przez agago
    mam zamiar zrobić pieczoną golonkę i myślę żeby ją najpierw obgotować z zielem, liściem, pieprzem i solą a potem do pieca z nią z piwem macie jakiś wypróbowany przepis?

    Ja robiłam tak:
    golonkę najpierw bez dodawania żadnych przypraw chwilkę obsmażałam na patelni z wszystkich stron, potem dopiero nacierałam ją przyprawami – sól pieprz majeranek, maggi, dawałam też trochę przyprawy gyros i taką golonkę do żaroodpornego naczynia z pokrywą wyłożonego kapustą kiszoną surową na to pół szklanki wody, ziele angielski i liście laurowe i na godzinę do piekarnika – na ostatnie 15 min odkrywam pokrywę.
    Chyba był na forum podobny przepis na żeberka.

    • Godzina golonce wystarczy?
      Moj maz pare razy robil podejscie do golonki, i nigdy mu dobra nie wyszla.
      Czy sa jakies rodzaje (typu mloda – z mlodej swini, stara…)?
      Jak zrobic, by byla miekka? (ostatnio maz gotowal godzine, potem jeszcze godzine piekl a i tak za miekka nie byla).

      • Zamieszczone przez Brenda
        Godzina golonce wystarczy?
        Moj maz pare razy robil podejscie do golonki, i nigdy mu dobra nie wyszla.
        Czy sa jakies rodzaje (typu mloda – z mlodej swini, stara…)?
        Jak zrobic, by byla miekka? (ostatnio maz gotowal godzine, potem jeszcze godzine piekl a i tak za miekka nie byla).

        ja robie tak:

        golonke bez kości gotuje na dwa sposoby – albo z włosczyzną, albo z kostkami, przez 90 min,

        w rękaw z duza ilością czosnku na kolejne 90 min, 20 min przed końcem pieczenia rozcinam podlewam piwkiem i dalej sie piecze, rewelacja:)

        • Zamieszczone przez aoh
          ja robie tak:

          golonke bez kości gotuje na dwa sposoby – albo z włosczyzną, albo z kostkami, przez 90 min,

          w rękaw z duza ilością czosnku na kolejne 90 min, 20 min przed końcem pieczenia rozcinam podlewam piwkiem i dalej sie piecze, rewelacja:)

          brzmi smakowicie, muszę i ja się przymierzyć do golonki w przyszłym tygodniu

          • no i kicha

            Golonkę dzisiaj popełniłam i niestety coś schrzaniłam tylko co?
            Wrzuciłam ją do wrzątku + kilka ziaren ziela, pieprzu, 2 listki, marchewka, pietruszka, seler, por (po kawałku) małż miał wsypać łychę soli ale zapomniał więc jak wyszło po 1 ½ godź gotowania że soli niet wsypałam sól i jeszcze 20 min gotowałam (tak na wolnym ogniu).
            Potem na brytfankę ją, podlałam wywarem z gara, posypałam przyprawą do grilla kamisa i do pieca na 20 min potem znowu podlałam wywarem i położyłam troszkę masła na każdej w sumie gotowałam 1godź 50 min a piekłam 20 min w ok. 180 st i ok. 15 w ok. 240 z termoobiegiem (zarumieniła się)
            Golonka była miękka w środku chrupiąca na wierzchu ale śmierdziała takim zagotowanym mięchem nie chcę mówić ale PRAWIE JAK FLAKI i szczerze gdybym pierwszy raz próbowała golonki to przez ten zapach byłby to mój ostatni jedynie mój Borysek się zajadał aż mu się uszy trzęsły i cały czas dokładki chciał

            • Kilka dni temu robiłam golonkę.
              Kupiłam pierwszy raz w życiu, bo w sklepie tak się wszyscy zachwycali że taka dzisiaj chudziutka, że i ja się skusiłam.
              W domu nie bardzo wiedziałam, jak się za to zabrać, ale szkoda mi było gotować i wylewać ten wywar, więc ugotowalam na niej zupę, a potem przekroiłam na pół, mocno doprawiłam, wstawiłam do piekarnika i piekłam w żaroodpornym z cebulą w piórka, gdy była rumiana wyjęliśmy i na pół z mężem zjedliśmy (ja swoją skórę wywaliłam, a on swoją zjadł). Była bardzo smaczna, samo mięsko- mięciutkie i opieczone, a do tego krupnik na 2 dni 🙂

              • moja mama robi pyszną golonkę
                jutro napiszę dokładnie jak
                ale z tego co wiem to jej nie gotuje tylko obsmaża na patelni by kolorów nabrała
                a potem do piekarnika i piwem zalewa
                pyyychotka!!

                • tak sobie myslę golonka z kością była i to chyba przez to gotowanie ten smrodek został dzisiaj robię mielone i chyba ta golonka w kotletach wyląduje

                  Znasz odpowiedź na pytanie: golonka

                  Dodaj komentarz

                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo