jak upiec rybę?????

Mam pytanie odnośnie pieczenia ryb. Czy macie jakies patenty na pieczenie ryby w foli np. żeby niesmaokwoała jak ugotowana??? A może bez foli ją piec??? Z góry dzięks za sugestie:)

25 odpowiedzi na pytanie: jak upiec rybę?????

  1. Zamieszczone przez Nunak
    Mam pytanie odnośnie pieczenia ryb. Czy macie jakies patenty na pieczenie ryby w foli np. żeby niesmaokwoała jak ugotowana??? A może bez foli ją piec??? Z góry dzięks za sugestie:)

    chyba zalezy od ryby samej w sobie
    no i pieczona w folii zazwyczaj wyjdzie jak gotowana (plus wszystkie porzadne skladniki odzywcze, ktore zostaja w rybie, a nie w wodzie)
    mozesz ewentualnie piecw bardzo wysokiej temperaturze ze spora iloscia tluszczu, ale wowczas chyba lepiej juz usmazyc

    z ryb w folii najlepiej wychodza mi takie:

    lososia zawsze pieke w folii z odrobina masla, soku z cytryny, sola pieprzem i suszonym koperkiem, wychodzi naprawde fajnie, bo mieso zostaje sprezyste, wilgotne i wciaga aromat dodatkow

    lubie tez rybe troche na modle srodziemnomorska
    najlepiej jakas morska, natrzec lekko oliwa, polac bialym winem i oblozyc warzywami np. oliwki, pomidory koktajlowe, kapary cieko krojona marchew, moze kawalki papryczki chili, jesli lubisz bardziej ostre smaki
    jesli mam akurat w domu, klade tez galazki swiezych ziol – bazylii, rozmarynu, miety, szalwii
    nie smakuje jak smazona, ale potrafi zaskoczyc

    • Zamieszczone przez kantalupa
      chyba zalezy od ryby samej w sobie
      no i pieczona w folii zazwyczaj wyjdzie jak gotowana (plus wszystkie porzadne skladniki odzywcze, ktore zostaja w rybie, a nie w wodzie)
      mozesz ewentualnie piecw bardzo wysokiej temperaturze ze spora iloscia tluszczu, ale wowczas chyba lepiej juz usmazyc

      z ryb w folii najlepiej wychodza mi takie:

      lososia zawsze pieke w folii z odrobina masla, soku z cytryny, sola pieprzem i suszonym koperkiem, wychodzi naprawde fajnie, bo mieso zostaje sprezyste, wilgotne i wciaga aromat dodatkow

      lubie tez rybe troche na modle srodziemnomorska
      najlepiej jakas morska, natrzec lekko oliwa, polac bialym winem i oblozyc warzywami np. oliwki, pomidory koktajlowe, kapary cieko krojona marchew, moze kawalki papryczki chili, jesli lubisz bardziej ostre smaki
      jesli mam akurat w domu, klade tez galazki swiezych ziol – bazylii, rozmarynu, miety, szalwii
      nie smakuje jak smazona, ale potrafi zaskoczyc

      szczerze mówiąc liczyłam na twój odzew ze względu na Twe miejsce zamieszkania:)… łosoś niestety jest bardzo tłustą rybą a ja i Małż na diecie i jadamy dorsza w kanjpie pieczonego właśnie i jest super….. tylko jak oni go robią…??????
      dzięki za pomysł śródziemnnomorski aż się zaśliniłam na te oliwki i kapary…..:) ech ale jeszcze trochę czasu i idety muisi upłynąc:(

      • Zamieszczone przez kantalupa

        najlepiej jakas morska, natrzec lekko oliwa, polac bialym winem i oblozyc warzywami np. oliwki, pomidory koktajlowe, kapary cieko krojona marchew, moze kawalki papryczki chili, jesli lubisz bardziej ostre smaki
        jesli mam akurat w domu, klade tez galazki swiezych ziol – bazylii, rozmarynu, miety, szalwii
        nie smakuje jak smazona, ale potrafi zaskoczyc

        i tą też robisz w folii alu????

        • Zamieszczone przez Nunak
          i tą też robisz w folii alu????

          tak, ale na wszelki wypadek, gdyby zalewa zechciala uciec z folii, ukladam taka zawinieta rybe na blaszce a wlasciwie wyscielam folia blache i potem zawijam zawartosc

          • Zamieszczone przez kantalupa
            tak, ale na wszelki wypadek, gdyby zalewa zechciala uciec z folii, ukladam taka zawinieta rybe na blaszce a wlasciwie wyscielam folia blache i potem zawijam zawartosc

            ja robie takie zawijasy z folii, jak cukierek zawijam, i te zawijasy do góry kłade….. no is ie nie wylewa, a może to powinno sie wylac???? może nie będzie wtedy taka….. ugotowana? ale pewnei wyschnie na wiór

            • Ja jestem wręcz fanatyczką ryby pieczonej w piekarniku BEZ folii. Odkrytej.

              Dowolną rybkę, skrapiam bardzo delikatnie cytryną, polewam oliwą, posypuję troszkę solą i obficie majerankiem. Można użyć oczywiście wegety, albo innej ulubionej przyprawy, ale ja uwielbiam taką prostą z solą i majerankiem. Duuuużo majeranku 😀

              • ja lubie ryba, plasterki cytryny + koperek albo jakies ziola + czosnek w plasterkach

                to we folijke zakream

                pieke tak duzo ryb..

                nie jestem chyba jakos szczegolnie kreatywna 😀

                • wczoraj zrobilam biala sredniotlusta rybe morska (nie mam pojecia, czy mozna ja kupic w polsce, nigdy nie spotkalam, ale taka troche jak, no nie wiem, fladra? biale delikatne mieso)

                  filet na folii polalam sosem zrobionym ze sporej ilosci sosu sojowego, odrobina oleju sezamowego i ostrego sosu z chili (czysty przecier z chili, mam akurat sriracha, ale w zasadzie kazdy jest dobry)
                  posypalam spora iloscia ziarna sezamu i drobno krajana na krazki mloda cebula (razem z zielonymi czesciami)
                  na to sok z polowy lemonki (czy to sie nazywa limeta po polsku, to zielone?), ale moze tez byc cytryna
                  mozna wrzucic platki czosnku i swiezego imbiru, ale wowczas masz naprawde rybe na ostro

                  w folie i pieca na najwyzej pol godziny

                  • Zamieszczone przez JoannaR
                    Ja jestem wręcz fanatyczką ryby pieczonej w piekarniku BEZ folii. Odkrytej.

                    Dowolną rybkę, skrapiam bardzo delikatnie cytryną, polewam oliwą, posypuję troszkę solą i obficie majerankiem. Można użyć oczywiście wegety, albo innej ulubionej przyprawy, ale ja uwielbiam taką prostą z solą i majerankiem. Duuuużo majeranku 😀

                    o to mi się podoba 🙂 i ile się taka rybcia piecze i w jakiej temp.???

                    • Zamieszczone przez kantalupa
                      filet na folii polalam sosem zrobionym ze sporej ilosci sosu sojowego, odrobina oleju sezamowego i ostrego sosu z chili (czysty przecier z chili, mam akurat sriracha, ale w zasadzie kazdy jest dobry)
                      posypalam spora iloscia ziarna sezamu i drobno krajana na krazki mloda cebula (razem z zielonymi czesciami)
                      na to sok z polowy lemonki (czy to sie nazywa limeta po polsku, to zielone?), ale moze tez byc cytryna
                      mozna wrzucic platki czosnku i swiezego imbiru, ale wowczas masz naprawde rybe na ostro

                      w folie i pieca na najwyzej pol godziny

                      smakowitości… ech gdyby nie dieta..:( skopiuje i wykorzystam po zakończeniu hardcoreowej diety….

                      • Zamieszczone przez Nunak
                        o to mi się podoba 🙂 i ile się taka rybcia piecze i w jakiej temp.???

                        Ja piekę około pół godziny do 40 minut. W temp. 180 st. z termoobiegiem.
                        Zależy jaka ryba. Ja np. lubię takie mocno wypieczone 😀

                        • Zamieszczone przez JoannaR
                          Ja piekę około pół godziny do 40 minut. W temp. 180 st. z termoobiegiem.
                          Zależy jaka ryba. Ja np. lubię takie mocno wypieczone 😀

                          ja też i rodzina również…. jeszcze jedno pytanko technologiczne: na jakiej blaszce pieczesz a może w naczyniu – no w czym poprostu?:)

                          • Zamieszczone przez JoannaR
                            Ja piekę około pół godziny do 40 minut. W temp. 180 st. z termoobiegiem.
                            Zależy jaka ryba. Ja np. lubię takie mocno wypieczone 😀

                            napisz jeszcze czy na blasze metalowej, czy na tej szklanej……? moze wylozyc blache pergeminem……..?

                            • a ja tak na szybko dla marty zawijam filet w folie uprzednio posypuje troszke sola i podlewam sokiem pomaranczowym. lubi i zjada zawsze. (no moze prawie zawsze;)

                              • Zamieszczone przez JoannaR
                                Ja jestem wręcz fanatyczką ryby pieczonej w piekarniku BEZ folii. Odkrytej.

                                Dowolną rybkę, skrapiam bardzo delikatnie cytryną, polewam oliwą, posypuję troszkę solą i obficie majerankiem. Można użyć oczywiście wegety, albo innej ulubionej przyprawy, ale ja uwielbiam taką prostą z solą i majerankiem. Duuuużo majeranku 😀

                                Zrobiłam dziś tilapię w piekarniku mniej więcej jak napisałaś – posoliłam, skropiłam cytryną i dałam sporo majeranku, upiekłam odkrytą (położyłam po prostu na kawałku folii alu) – rewelka!! A dziecko niemal talerz wylizywało 😉 Od dziś będę tak robić, zwłaszcza też że tak niekłopotliwe w przygotowaniu.

                                • Ja ryby piekę w folii aluminiowej, ale z 15 minut przed koncem pieczenia folię odwijam (nie zawijam jej szczelnie) – sos się wtedy trochę wylewa a ryba się przyrumienia. Tak samo zresztą robię z mięsem tyle że odwijam z folii jakies pół h przed koncem pieczenia.

                                  • Zamieszczone przez _monia_
                                    Zrobiłam dziś tilapię w piekarniku mniej więcej jak napisałaś – posoliłam, skropiłam cytryną i dałam sporo majeranku, upiekłam odkrytą (położyłam po prostu na kawałku folii alu) – rewelka!! A dziecko niemal talerz wylizywało 😉 Od dziś będę tak robić, zwłaszcza też że tak niekłopotliwe w przygotowaniu.

                                    ja tez ja też 🙂 zrobiłam tak dorsza…… i wyszedł dokładnie tak jak chciałam… teraz już tak będziemy robic:)

                                    • To whom it may concern

                                      Ryba pieczona (filety mrożone) — Opłukać filety pod kranem (zimną wodą), aby rozmrozić zewnętrzną warstewkę mięsa. Osączyć, skropić cytryną, posolić, popieprzyć, posypać majerankiem. Wyłożyć płytką brytfannę folią aluminiową (tak aby trochę zachodziła na boki), wlać trochę oleju, włożyć filety, skropić lub natrzeć je olejem, nakryć drugim arkuszem folii. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Na 15 minut przed końcem można zdjąć wierzchni kawałek folii, żeby ryba się przyrumieniła.

                                      Nie wiem, czy kogoś to jeszcze interesuje, bo ostatni post tutaj był jakieś 5 lat temu. Jednak temat jest chyba zawsze aktualny. Trafiłem tu poszukując sposobu upieczenia mrożonych filetów rybnych (niedawno kupiłem elektryczny piekarnik i z entuzjazmem nowicjusza go eksploatuję). Zapoznałem się z podanymi tu radami różnych osób i wymyśliłem własny przepis, który podaję powyżej. Niebo w gębie, mówię Wam!

                                      • Zamieszczone przez barbiger
                                        Ryba pieczona (filety mrożone) — Opłukać filety pod kranem (zimną wodą), aby rozmrozić zewnętrzną warstewkę mięsa. Osączyć, skropić cytryną, posolić, popieprzyć, posypać majerankiem. Wyłożyć płytką brytfannę folią aluminiową (tak aby trochę zachodziła na boki), wlać trochę oleju, włożyć filety, skropić lub natrzeć je olejem, nakryć drugim arkuszem folii. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Na 15 minut przed końcem można zdjąć wierzchni kawałek folii, żeby ryba się przyrumieniła.

                                        Nie wiem, czy kogoś to jeszcze interesuje, bo ostatni post tutaj był jakieś 5 lat temu. Jednak temat jest chyba zawsze aktualny. Trafiłem tu poszukując sposobu upieczenia mrożonych filetów rybnych (niedawno kupiłem elektryczny piekarnik i z entuzjazmem nowicjusza go eksploatuję). Zapoznałem się z podanymi tu radami różnych osób i wymyśliłem własny przepis, który podaję powyżej. Niebo w gębie, mówię Wam!

                                        Ostatni raz 5 lat temu, mowisz?

                                        🙂 Niemniej-narobiliscie mi smaka, no!

                                        • ech, leci ten czas, leci

                                          😉

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: jak upiec rybę?????

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general