Jak wykorzystać mięso z rosołu? Co można z nim zrobić?

To mój odwieczny problem. Cała rodzina uwielbia rosół, ale zawsze mam problem i nie wiem, co zrobić z mięsem wyjętym z rosołu. Zwykle jest to kawałek wołowego i kawałki kurczaka. Odsmażone na patelni nie bardzo pasuje mojej rodzince. Pierogi z mięsem – nigdy nie robiłam i chyba nie potrafię. Więc co jeszcze można zrobić? Proszę, odezwijcie się i dajcie znać, jak wy rozwiązujecie ten “problem”.

26 odpowiedzi na pytanie: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Co można z nim zrobić?

  1. Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę, poradźcie

    Możesz zmielić albo drobno posiekać i dodać podsmażonej, drobno-posiekanej cebulki i nadziać tym naleśniki. Dodać wedle uznania szpinak lub pastę pomidorową.

    Albo zrobić z mięska potrawkę. Niektórzy uwielbiają taki sosik śmietanowy do mięska.

    • Ja mięso z rosołu wykorzystuje jako farsz. Do rosołu kupuję dobrej jakości kurczaka i wołowinę od Kiszeczki, a jak się rosół już zrobi, wyjmuję, kroję, przyprawiam i wykorzystuje do pierogów albo naleśników.

  2. Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę, poradźcie!

    Ja zawsze mięso z rosołu mielę i robię przeróżne nadzienia do “czegoś tam”, np. pierogów, naleśników, lasagne. Można dodać pomidorów z puszki i będzie sos bolonese do spaghetti. Można dodać do ryżu i zrobić risotto.
    A pierogów w ogóle nie potrafisz robić czy akurat z mięsem?
    Bo można do zmielonego mięsa dodać kapusty kiszonej (uduszonej i rozdrobnionej) + cebulka duszona i super nadzienie do pierogów.

    • Re: Pomysł na mięso z rosołu

      Ja gotuję rosół na kurczaku. Najczęściej mięso przyprawiam, wkładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam.

      • Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu?

        Ja robię paszteciki drożdżowe z farszem do barszczu. Ewentualnie gotuję woreczek ryżu. Dodaję mięsko, koperek, jajko. Doprawiam i formuję z tego kotleciki. Panieruję i smażę.

        • Re: Co zrobić z gotowanego mięsa z rosołu?

          Dzięki za podpowiedzi. Pierogów nigdy nie robiłam, bo nie za bardzo mam dla kogo. Mąż jest okropnym dziwakiem w kwestii jedzenia. “Rzeczy”, które jada można policzyć na palcach u rąk. Synek (4 lata) ma w 90% podobne upodobania kulinarne do niego. Tak więc pierogów z mięsem, jak i wielu innych pyszności, nie chce mi się robić dla samej siebie. Na szczęście moja druga latorośl – córeczka (7,5 miesiąca) – rośnie i razem z nią będziemy rozsmakowywały się w różnych pysznościach.

          • kluski z miesem

            Ja czasem jak mam takie mięsko to robie kluszki z tym mięsem.
            Ciasto takie jak na kluski śląskie. Mięsko (+ marchewka z rosołu) przepuszczam przez maszynkę, dodaję sól, pieprz, czasem jakiś ziółek prowansalskich.
            Kluski nadziewam tym mięskiem i gotuję. Do tego ostatnio robiłam sos pieczarkowy z winiar i było pycha. Można tez polać zezłoconą cebulką – jesli ktos lubi.

            Albo mozna zrobic krokiety.

            Doti i

            • W odpowiedzi na:
              Albo zrobić z mięska potrawkę. Niektórzy uwielbiają taki sosik śmietanowy do mięska

              i dodać do tego duuuuuuuuużo koperku. ZAWSZE mam w zamrażalniku. Zapasy robię w lecie. Sos koperkowy wprost uwielbiam.

              • Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu?

                “Sosik śmietanowo-koperkowy ” to brzmi smakowicie! Tylko nie bardzo wiem, jak go zrobić. Kiedyś próbowałam, ale mi nie wyszedł.
                Czy mogłyście mi podpowiedzieć, jak zrobić taki sos? Będę bardzo wdzięczna.

                • Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę, poradźcie!

                  Mój najprostszy sposób: Gotuję rosół z kurczaka. Mięsko obieram z kości. Na patelni roztapiam łyżkę masła, dosypuję łyżkę mąki i chwilę zasmażam. Dodaję trochę rosołu i mieszam, żeby nie zrobiły się grudki. Dosypuję posiekany koperek, chwilkę gotuję i dodaję śmietanę oraz ewentualnie (do smaku) odrobinę soku z cytryny, sól, pieprz. W tak zrobiony sos wrzucam mięsko i potrawka z kurczaka gotowa. Taki sos też świetnie nadaje się do pulpetów.

                  • Re: Co zrobić z mięsa z rosołu?

                    Zazwyczaj robię pierożki – mniam mniam. Czasem również krokiety, pyzy z mięsem lub dodaję go do sosu z makaronem.

                    • Re: Co zrobić z mięsem z rosołu?

                      Nie pomogę, bo u nas takie świeżo ugotowane mięso znika. Mąż i córka – kurczak, ja – wołowe. Do tego surówka, marchewka z rosołu lub ogórek kiszony (mąż też chleb) i drugie danie z głowy.

                      • Re: Co z mięsa z rosołu?

                        Można zrobić potrawkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać mięsko, puszkę kukurydzy, puszkę fasoli, puszkę pomidorów, doprawić jakimiś ziółkami (np. prowansalskimi lub bazylią), solą, pieprzem itp. i obiadek gotowy. Można jeszcze dodać ząbek czosnku. Można jeść z ryżem/makaronem/chlebem.

                        Zamiast mięsa z zupy można też użyć mielonego.

                        • Re: Co można zrobić z mięsa z rosołu?

                          Robie potrawkę: mięsko kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do rondelka na masełko, dodaję pokrojoną marchewkę z rosołu i dolewam trochę samego rosołu (zawsze jeszcze się ze dwie, trzy łyżki wyskrobie), dorzucam zielony groszek, doprawiam, chwilkę gotuję i potrawka do ryżu czy ziemniaczków gotowa.

                          • Zapomniałam o bardzo ważnej dla mnie rzeczy: na masełko wrzucam jeszcze ze trzy posiekane ząbki czosnku, daje im minutkę i dopiero dokładam mięsko.

                            • Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu?

                              To kiedyś także był mój problem. Zwłaszcza, że rodzina nie przepada za takim gotowanym mięsem, ani za potrawami z jego wykorzystaniem. I w końcu wpadłam na idealny pomysł! Mięso po prostu mrożę, potem kilka takich porcji przekazuje mamie, a ona robi z tego pierogi. Mniej idealny pomysł, to zrobić te pierogi samemu.

                              • Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę, poradźcie!

                                Czytam, czytam i oczy mam coraż szerzej. U mnie mięsko z rosołu jest pożerane grupowo, zaborczo, wręcz na wyścigi. Jeszcze gorące jest zjadane przeze mnie, męża i córkę. Jeszcze ZANIM w ogóle ktoś ruszy rosół.

                                • Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę, poradżcie!

                                  U nas też są “zapisy” na mięsko z rosołu. Każdy je uwielbia. Ja również się zdziwiłam.

                                  • Re: Co zrobić z gotowanego mięsa?

                                    Właśnie miałam napisać, że nie pomogę bo my uwielbiamy gotowane mięsko rosołkowe.

                                    • Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżc

                                      Dziękuję Ci za ten przepis. Robiłam wczoraj – REWELACJA!!! Oczywiście musiałam dodać więcej niż ząbek czosnku i zjedliśmy z brązowym ryżem. Potrawka bardzo się rozmnożyła, więc mam obiad na dwa dni. Super!

                                      • Re: Mięso z rosołu – Wasze przepisy

                                        Ja takie mięsko czasem mielę i daję do pierogów lub naleśników.

                                        Zwykle jednak (najczęściej robię rosół z indyka lub kurczaka) – robię z niego sałatkę:
                                        Mięsko kroję, do tego kukurydza, ananasik i majonez. Jak nie mam ananasa, to czasem dodaję mandarynki i też nam bardzo smakuje!

                                        Znasz odpowiedź na pytanie: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Co można z nim zrobić?

                                        Dodaj komentarz

                                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                        Logo