Jak zrobić…

Jak zrobić sos beszamelowy? Jest potrzebny do jednego z przepisów, a ja nie wiem, jak się do tego zabrać-a gotowych u nas w sklepach nie widziałam.

Asia i Ola (ur. 5.02.2003r.)

4 odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić…

  1. Re: Jak zrobić…

    Pozwole sobie skopiowac od MonikaaPJ. Mam nadzieje, ze sie nie obrazi:)
    50g masła
    50g mąki
    0,5 l mleka
    sól
    pieprz (najlepiej biały)
    gałka muszkatołowa

    masło roztopić, dodać mąkę, aby powstałą gładka masa. dodać 1/4 mleka i znów rozetrzeć na gładką masę, dodać resztę mleka. Zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszać, po wyłączeniu doprawić solą, pieprzem i gałką.

    • Re: Jak zrobić…

      Wielkie dzieki!

      Asia i Ola (ur. 5.02.2003r.)

      • Re: Jak zrobić…

        nie obraziłam się!
        Smacznego!!!

        Monika i Basia (05.10)

        • Re: Jak zrobić…

          Ja robię go w różny sposób, do zapiekanki wystarczy taki bardzo łatwy i bez gotowania:
          1. śmietanę (pojemniczek), 2 jajka, pieprz, sól i gałkę mieszasz dokładnie i zalewasz zapiekankę (możesz dodać starty ser) – wychodzi rewelacyjnie i niezwykle łatwo!
          Ten przepis jest nieco trudniejszy, ale i zasmażka bardziej “ekskluzywna”:
          2. trochę grubszy plaster margaryny roztapiasz w garnku (powoli, żeby się margaryna nie zagotowała), dodajesz mąkę (ok 2 łyżek) i mieszasz energicznie, dodając trochę mleka (żeby ci nie wyszła kluska), po przestygnięciu dodajesz 2 roztrzepane jajka i ser. Doprawiasz do smaku. Jeżeli stwierdzisz, że sos jest za rzadki to dodaj gęstej śmietany.

          Powodzenia

          Znasz odpowiedź na pytanie: Jak zrobić…

          Dodaj komentarz

          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
          Logo