jaka konsystencja ciasta drożdżowego?

Robiłam wg przepisu na bułeczki z książki kucharskiej – no i wyszło takie strasznie klejące, ledwo dało się formować… Z trudem kulki z tego zlepiłam ;).
Po upieczeniu całkiem dobre, ale bezkształtne… A mi się marzą rogaliki, precelki, gniazdka z owocami ;)… I jeszcze – jak to napchać, żeby wyszły z nadzieniem?

Macie może jakiś przepis, żeby wyszło ładne (głównie chodzi mi, żeby córka dała radę coś ulepić – z tym co zrobiłam nie poradziła sobie – za bardzo się czepiało i ciągnęło…)?

16 odpowiedzi na pytanie: jaka konsystencja ciasta drożdżowego?

Dodane ponad rok temu,

Ja bułki, rogaliki, rożki i inne takie robię wg przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe. Jak przerabiam drugi raz to dodaję mąki na oko, żeby się nie kleiło i ładnie wałkowało. Do rogali oczywiście więcej mąki i rodzinka się zachwyca. Wałkuję kawałek ciasta i wycinam trójkąty. Na nie nakładam co popadnie. Robiłam z nutelką, dżemem, białym serem, jagodami. A i wierzch smaruję samym białkiem, wg mojej mamy całe jajo plus cukier – ale wtedy mi się przypalały i były za słodkie. Do ciasta daję mniej cukru niż w przepisie.
Ale fakt – do wprawy doszłam bo często je robiłam i na początku też nie wychodziły. Będę je robić dzisiaj bo chłopakom obiecałam i pierwszy raz bezy kolorowe wyprodukuję.

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Robiłam wg przepisu na bułeczki z książki kucharskiej – no i wyszło takie strasznie klejące, ledwo dało się formować… Z trudem kulki z tego zlepiłam ;).
Po upieczeniu całkiem dobre, ale bezkształtne… A mi się marzą rogaliki, precelki, gniazdka z owocami ;)… I jeszcze – jak to napchać, żeby wyszły z nadzieniem?

Macie może jakiś przepis, żeby wyszło ładne (głównie chodzi mi, żeby córka dała radę coś ulepić – z tym co zrobiłam nie poradziła sobie – za bardzo się czepiało i ciągnęło…)?
Za słabo wyrobione 😉 na mój gust… Ciasto jest dobre jak samo odchodzi od ręki. W domu rodzinnym nigdy tego nie osiągnęłam. We własnym – zawsze. Robię zgodnie z zaleceniem – błotko i uzupełniam mąką. Zawsze jest pyszne

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Dzięki – sądząc z Waszych odpowiedzi chyba za mało mąki dałam (pół kilo na 4 jajka + pół kostki masła + szklanka mleka)… Ale bałam się, że jak dam więcej, to mi strasznie twarde wyjdzie… No i ładnie mikserem szło – a kojarzy mi się, że drożdżowe to ciężko się wyrabia Spróbuję na drugi raz podsypać 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Dzięki – sądząc z Waszych odpowiedzi chyba za mało mąki dałam (pół kilo na 4 jajka + pół kostki masła + szklanka mleka)… Ale bałam się, że jak dam więcej, to mi strasznie twarde wyjdzie… No i ładnie mikserem szło – a kojarzy mi się, że drożdżowe to ciężko się wyrabia Spróbuję na drugi raz podsypać 🙂

Ja korzystam z rodzinnego przepisu:
1kg mąki
1szklanka słodkiej śmietany
1/2 kostki margaryny
1szklanka cukru
4jajka
80g drożdży
2łyżki oleju
1szkalnka mleka
szczypta soli
zapach
rodzynki

Wykonanie:
1. Przesiać przez sito mąkę, dodać szczyptę soli, zapach, rodzynki, 2 łyżki oleju
2. Potem rozpuścić drożdże z mlekiem, dodać cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia
3. Margarynę rozpuścić, utrzeć jajka z cukrem
4. Następnie do mąki dodać drożdże, jajka utarte z cukrem, zarobić śmietaną, a na koniec wlać margarynę, wszystko dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia
5. Kiedy wyrośnie, wysmarować brytwankę, posypać bułką tartą
6. Wyrabiamy ciasto i kładziemy do brytwanki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Piec około 45-70min w nagrzanym uprzednio piekarniku, temp 180stopni. Po upieczeniu zostawiam na trochę w piekarniku żeby nie oklapło. Z czasem trzeba tak na oko bardziej – żeby tylko ciacho się nie spiekło za bardzo.

Przy czym nie daję wcale rodzynek – bo ich nie znoszę, zamiast śmietany daję czasem jogurt naturalny, cukru 3/4szklanki – z całą jest stanowczo za słodkie, oleju 4łyżki, do rogali itp nie daję zapachu. To taki przerobiony przeze mnie 🙂 A i dobry patent na szybsze rośnięcie ciasta – postawić miskę z ciachem przykrytym ściereczką na monitorze komputera stacjonarnego mojego m. Komp załączam i o wiele szybciej wyrasta 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez besss:Ja korzystam z rodzinnego przepisu:
1kg mąki
1szklanka słodkiej śmietany
1/2 kostki margaryny
1szklanka cukru
4jajka
80g drożdży
2łyżki oleju
1szkalnka mleka
szczypta soli
zapach
rodzynki

Przy czym nie daję wcale rodzynek – bo ich nie znoszę, zamiast śmietany daję czasem jogurt naturalny, cukru 3/4szklanki – z całą jest stanowczo za słodkie, oleju 4łyżki, do rogali itp nie daję zapachu. To taki przerobiony przeze mnie 🙂 A i dobry patent na szybsze rośnięcie ciasta – postawić miskę z ciachem przykrytym ściereczką na monitorze komputera stacjonarnego mojego m. Komp załączam i o wiele szybciej wyrasta 🙂
A ile czasu pieczesz i w jakiej temperaturze?
Zamierzam dziś skorzystać z Twojego przepisu, mój chwilowo mi się znudził;).

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:A ile czasu pieczesz i w jakiej temperaturze?
Zamierzam dziś skorzystać z Twojego przepisu, mój chwilowo mi się znudził;).

Za późno spojrzałam na wiadomość
Napisz jak wypróbujesz.
A drożdże te z kostki używam, z tych sypkich średnio wyrasta.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez besss:Za późno spojrzałam na wiadomość
Napisz jak wypróbujesz.
A drożdże te z kostki używam, z tych sypkich średnio wyrasta.

Piekę w temp. 180st. :), ciekawa jestem jak wyjdzie…

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:Piekę w temp. 180st. :), ciekawa jestem jak wyjdzie…
Ja też…
Ale mam ochotę na drożdżowe wyrabiane w niecce i pieczone w piecu chlebowym z masełkiem chyba jestem w ciąży

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez besss:chyba jestem w ciąży
😀 No chyba…
A ciasto wyszło boskie! Wyrosło niesamowicie… kawałek już wrąbałam, mniam…

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:😀 No chyba…
A ciasto wyszło boskie! Wyrosło niesamowicie… kawałek już wrąbałam, mniam…

Cieszę się, że smakuje.
Podziel się 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez besss:Cieszę się, że smakuje.
Podziel się 🙂

A zapraszam na kawę:). Drożdżówy wyszło tyle, że dzisiaj połowę współpracowników obdzieliłam, mąż też wziął do pracy i rodzicom dałam.

asik Dodane ponad rok temu,

Może wypróbuję ten przepis, uwielbiam ciasto drożdżowe
A ile czasu piekłyście?

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Może wypróbuję ten przepis, uwielbiam ciasto drożdżowe
A ile czasu piekłyście?

35 minut, 180st., piekłam w dwóch foremkach (czarnych – podobno skracających czas pieczenia),

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:35 minut, 180st., piekłam w dwóch foremkach (czarnych – podobno skracających czas pieczenia),

Dzięki
I jeszcze poproszę o konkretny opis
co mam robić krok po kroku
Najpierw jakiś zaczyn, czy od razu mieszam wszystko razem i zostawiam do wyrośnięcia
Margarynę roztopioną?
pierwszy raz będę robić drożdżowe, więc jestem zielona w temacie

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Dzięki
I jeszcze poproszę o konkretny opis
co mam robić krok po kroku
Najpierw jakiś zaczyn, czy od razu mieszam wszystko razem i zostawiam do wyrośnięcia
Margarynę roztopioną?
pierwszy raz będę robić drożdżowe, więc jestem zielona w temacie

Edytowałam swój post z przepisem i dopisałam wykonanie oraz przybliżony czas wypieku.

Ps. Ja robię dziś rogaliki z nutelką i drożdżówki z jagodami Tak mnie coś naszło

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez besss:Edytowałam swój post z przepisem i dopisałam wykonanie oraz przybliżony czas wypieku.

Ps. Ja robię dziś rogaliki z nutelką i drożdżówki z jagodami Tak mnie coś naszło

Dzięki 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: jaka konsystencja ciasta drożdżowego?

Dodaj komentarz

Książka kucharska
Sałatka warsztatowa
skład: Pomidory jogurt gęsty grecki majonez czosnek ser zolty szczypior 1 WARSTWA pomidory w kosteczke 2 WARSTWA żółty ser starty 3 WARSTWA sos czosnkowy zrobiony z majonezu i jogurtu i oczywiscie czosnku 4 WARSTWA pokrojony szczypior,gruuuba warstwa
Czytaj dalej
Nasze zdjęcia
Pokażcie wasze dzieci jak śpią.
Są wtedy najsłodsze ;) Moje słodkie, śpiące kochanie :) [IMG]https://www.scarletgallery.republika.pl/forum/dsc_1653.jpg[/IMG]
Czytaj dalej