jedzenie dla alergików

Kochane może macie sprawdzone przepisy dla dzieci z alergią na mleko i jajka?Chodzi mi o jakieś słodkości,ciasteczka,bułeczki,deserki.Jesli macie tez na obiadki,dugie śniadanka byłabym wdzięczna.Już mi się pomysły powoli kończą:(

6 odpowiedzi na pytanie: jedzenie dla alergików

elik Dodane ponad rok temu,

mozna zrobic np budyn z kaszy jaglanej
gotujemy kasze jeglana, odcedzamy i zalewamy swieza woda, zagotowujemy
lekko przestudzamy i miksujemy na gladka mase
dodajemy owoce, cukier, aromat (w zaleznosci jaki chcemy miec ten budyn)
mozna tez zrobic z kakao, jezeli dziecko nie jest uczulone. wtedy do odcedzonej kaszy dolewamy kakao rozpuszczone w wodzie

jajko w wielu przepisach mozna zastapic siemieniem lnianym
mielimy siemie lniane lub kupujemy zmielone i kopiata lyzeczke zalewamy wrzatkiem,odstawiamy na 15min i powstaly glut uzywamy zamiast jajka 😉

gabrycha Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez elik:
jajko w wielu przepisach mozna zastapic siemieniem lnianym
mielimy siemie lniane lub kupujemy zmielone i kopiata lyzeczke zalewamy wrzatkiem,odstawiamy na 15min i powstaly glut uzywamy zamiast jajka 😉

Dziękuje z przepis na budyń i za ten glut lniany;)to mi bardzo pomoże bo wiele rzeczy jednak potrzebuje jajka a tak może uda się coś zrobić z mlekiem Antosia+te siemię lniane właśnie:)

elik Dodane ponad rok temu,

jeszcze cos z tematu desery

Składniki:
– 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej (jak moze gluten ,to zwyklej pszennej)
– 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
– 1 dag drożdży
– łyżeczka cukru
– łyżeczka oleju
– łyżeczka od kawy spirytusu
– szczypta soli
– 5 łyżek wody
– tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawaćurt

“serki”orzechowe

Swietne serki i jogurty wychodza ze zmiksowanych orzechow cashew i makadamia, (moga byc migadaly, ale nie sa takie slodkie), a jak sie zostawi w temperatyrze pokojowej przez dobe, to fermentuje jak mleko, i smakuje jak serek, mozna doprawiac owocami, wanilia, ziolami, czosnkiem, szczypiorkiem, itd. Z makadami wychodzi nawet bita smietana smakuje zupelnie tak samo. Orzechy trzeba moczyc przez dobe zanim sie zmiksuje.

gabrycha Dodane ponad rok temu,

Dzięki wieeelkie!!!:):):)

elik Dodane ponad rok temu,

“Mleko” bezmleczne

Mleko Ryżowe
– 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
– 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
– 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
– 1 łyżka miodu
– 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito
lub gazę.

Mleko Jaglane
– 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
– 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka miodu
– 1 szkl. wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.

Mleko Kukurydziane
– 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
– 4 szkl. wody
– 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody – gotować przez 10 minut)
– 2 łyżeczki miodu
– 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.

Mleko Sojowe
Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
Uwaga, na soję , nie używamy jej!!!
Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
Zmieszać:
– 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
– 1szkl. wody
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka wanilii
– 1/2 łyżeczki soli
– kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do
ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.

Mleko Owsiane
Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej
1 1/2 szkl. wody
1/4 szkl. miodu
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2
szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę. Mleko migdałowe
100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i
mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

Mleko z soczewicy
Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

gabrycha Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez elik:jeszcze cos z tematu desery

Składniki:
– 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej (jak moze gluten ,to zwyklej pszennej)
– 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
– 1 dag drożdży
– łyżeczka cukru
– łyżeczka oleju
– łyżeczka od kawy spirytusu
– szczypta soli
– 5 łyżek wody
– tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawaćurt

“serki”orzechowe

Swietne serki i jogurty wychodza ze zmiksowanych orzechow cashew i makadamia, (moga byc migadaly, ale nie sa takie slodkie), a jak sie zostawi w temperatyrze pokojowej przez dobe, to fermentuje jak mleko, i smakuje jak serek, mozna doprawiac owocami, wanilia, ziolami, czosnkiem, szczypiorkiem, itd. Z makadami wychodzi nawet bita smietana smakuje zupelnie tak samo. Orzechy trzeba moczyc przez dobe zanim sie zmiksuje.

Zrobiłam te pączusie już kilka razy-pyszne są,sami podjadamy.Wychodzi ich nie za dużo,ale to ich zaleta bo lepiej zrobić świeże,a robi się szybciutko:)

Znasz odpowiedź na pytanie: jedzenie dla alergików?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oczekując na dziecko
No i kolejny problem- przeziębienie:(
Drogie mamy:) wybaczcie za pytania,ale to moja pierwsza ciąża ( 5 tydzień) i trochę się przejmuję. Coś mnie zaczyna pobierać ( przeziębienie czy coś:(:( ). Wcześniej to brałam polopirynkę, gripex
Czytaj dalej
Książka kucharska
Regionalnie, kulinarnie?
A może macie jakieś typowo regionalne ( krajowe) smaki i smaczki? Ja bardzo chętnie popróbuję! Sama coś dodam.
Czytaj dalej