Kaczka pieczona w miodzie

Wczoraj zrobiłam – jest pycha! Polecam!

Składniki:
1 kaczka
1 cebula
2 marchwie
1 pęczek koperku
zioła prowansalskie
2 łyzki masła
400 ml miodu pitnego
sól
pieprz

Wykonanie:
Kaczke myjemy, zalewamy 2l wrzątku, osączamy i odstawiamy na dwie godziny. Cebule i marchew myjemy, obieramy, kroimy na plasterki. Koperek myjemy.
Nacieramy kaczke na zewnątrz solą, w środku ziołami prowansalskimi. Rumienimy na maśle.
Na dnie brytfanny układamy plasterki marchwi i cebuli, wkładamy kaczkę, zalewamy miodem. Przykrywamy i pieczemy godzinke w 180 stopniach. Potem odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut, żeby się zrumieniła.

Smacznego!

Magda & Marcia 07.09.04

Znasz odpowiedź na pytanie: Kaczka pieczona w miodzie

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
Jadłospis roczniaka karmionego piersią .
No właśnie. Jak wygląda jadłospis roczniaka, który karmiony jest jeszcze piersią. Napiszcie proszę co wasze dzieci jedzą, jak częstą, jak dużo. Czy macie określone sciśle pory karmienia i
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
przewrotny los
a czyż nie?Znam parę rodzin, w których nie czeka się na dzieci, chociaż rodzą się często, biegają zaniedbane, nikt nie ma dla ich czasu, ot tak traktowanie są po macoszemu...I
Czytaj dalej