Kluseczki do pomidorówki?

Dziewczyny jadłam kiedyś w gościach zupę pomidorową z ręcznie robionymi kluseczkami. A ponieważ jutro zaplanowałam sobie pomidorówkę, to tak mi się zaczęły marzyć te kluseczki. Wiecie jak coś takiego się robi. One miały taki nieregularny kształt. Tylko z góry proszę o łopatologiczne wytłumaczenie, bo ja nie jestem zbyt lotna w gotowaniu.

16 odpowiedzi na pytanie: Kluseczki do pomidorówki?

  1. mąka, jajko mleko
    aby ciasto się tzrymało kupy
    doprawić solą pieprzem

    łyżeczką kłade na gotoującą wodę
    gotują się szybko i są mniam mniam

    dobre też sa potem odsmażane

    • Dzięki za szybką odpowiedź. Jutro wypróbuję. A mogę je bezpośrednio do zupy gotującej wkładać czy to trzeba osobno?

      • Zamieszczone przez ivoonna
        Dzięki za szybką odpowiedź. Jutro wypróbuję. A mogę je bezpośrednio do zupy gotującej wkładać czy to trzeba osobno?

        Moja mama je nazywa – kluski łyżką kładzione. I można bezpośrednio w zupie gotować. I tak jak Klucha pisze, ugotowane w wodzie i potem podsmażone, pycha.

        • o wlasnie kładzione
          własnie wyjełam książkę o kluskach ;d

          ivoonna gotuje osobno w wodzie
          uwielbiam te kluchy

          uwielbiam jeszcze inne
          do rosołu z wołowiny
          ale też można same, mniammmm

          ziemniaki surowe starte na drobnej tarce)jak na placki ziemniaczane)
          odczekać aż uzbiera się woda z ziemniaków, odlać ją
          dodać: mąka pszenna i tyle samo żytniej
          posolić
          i kłaść na gotującą wodą

          uwielbiam je

          • Zamieszczone przez nadii
            Moja mama je nazywa – kluski łyżką kładzione. I można bezpośrednio w zupie gotować. I tak jak Klucha pisze, ugotowane w wodzie i potem podsmażone, pycha.

            Moja mama mówiła -kluski lane:)

            • Zamieszczone przez kokunia
              Moja mama mówiła -kluski lane:)

              U mnie lane to takie co leje się ciurkiem i w tym samy czasie w garnku miesza, żeby wyszły z tego kluseczki a nie jeden długi kluch :D.

              Ale mam smaka na te kładzione łyżką. Chyba zrobię je jutro.

              • Jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję 🙂

                • Udały się!!!
                  Właśnie się zajadam zupką. Zobaczymy czy małej i mężowi też będą smakować. Tylko następnym razem muszę zrobić troszkę mniejsze.

                  Dzięki!

                  • Zamieszczone przez Klucha

                    mąka pszenna i tyle samo żytniej
                    odczekać aż uzbiera się woda, odlać ją
                    posolić
                    i kłaść na gotującą wodą

                    uwielbiam je

                    Nie rozumiem. Mam zmieszać mąki, ale skąd się bierze ta woda?
                    A rosołek taki też bym chętnie zjadła 🙂

                    • Zamieszczone przez ivoonna
                      Nie rozumiem. Mam zmieszać mąki, ale skąd się bierze ta woda?
                      A rosołek taki też bym chętnie zjadła 🙂

                      dobra jestem
                      oczywiście do skladników jakie wypisałam
                      glownym skladnikiem sa ziemniaki surowe starte na drobnej tarce jak do placków ziemniaczanych
                      to od nich ta woda 🙂

                      • już poprawiłam w poście z przepisem

                        • Tarte ziemniaczki…hmm teraz to już na pewno je zrobię. Muszę sie tylko zaopatrzyć w mąkę żytnią i wołowinkę do rosołu.

                          • Zamieszczone przez ivoonna
                            Udały się!!!

                            A mnie się nie udały :(. Nie chciały mi od łyżki się odkleić (przed nabraniem ciasta moczyłam ją we wrzącej wodzie). No masakra, ale czego spodziewać się po piątku 13 :(.
                            Ale ciacha nie zmarnowałam. Dodałam cukru, smażonych gruszek i zrobiłam racuchy.

                            • Zamieszczone przez Klucha
                              ziemniaki surowe starte na drobnej tarce)jak na placki ziemniaczane)
                              odczekać aż uzbiera się woda z ziemniaków, odlać ją
                              dodać: mąka pszenna i tyle samo żytniej
                              posolić
                              i kłaść na gotującą wodą

                              uwielbiam je

                              Mam ochotę wypróbować ten przepis, ale boję się, że też mi nie wyjdą :(.

                              • Zamieszczone przez nadii
                                A mnie się nie udały :(. Nie chciały mi od łyżki się odkleić (przed nabraniem ciasta moczyłam ją we wrzącej wodzie). No masakra, ale czego spodziewać się po piątku 13 :(.
                                Ale ciacha nie zmarnowałam. Dodałam cukru, smażonych gruszek i zrobiłam racuchy.

                                jak mi sie nie chcą odklejać
                                to łyżkę z ciatem zamaczam w tej gotujacej wodzie
                                i odłazi ciasto do gara 🙂

                                Zamieszczone przez nadii
                                Mam ochotę wypróbować ten przepis, ale boję się, że też mi nie wyjdą :(.

                                zawsze mi wychodzą

                                • Zamieszczone przez Klucha
                                  jak mi sie nie chcą odklejać
                                  to łyżkę z ciatem zamaczam w tej gotujacej wodzie
                                  i odłazi ciasto do gara 🙂

                                  Klucha tak robiłam i gucio :(. Już się pogodziłam z tym, że nie wyszły, ale długo to trawiłam przyznam się szczerze. Za tydzień jadę do mamy, więc już obiecała mi, że razem je zrobimy. Może odkryję gdzie popełniłam błąd.

                                  Znasz odpowiedź na pytanie: Kluseczki do pomidorówki?

                                  Dodaj komentarz

                                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                  Logo