Jak w tytule 🙂
Ja oglądam od czasu do czasu. Nigdy nic z nią nie gotowałam.
Wszystko robi tak szybko i apetycznie.
Zastanawiam się czy nie kupić książki ale dość droga więc nie wiem czy warto?
Czy ona nie używa zbyt wymyślnych i drogich składników?
Inne spostrzeżenia?
13 odpowiedzi na pytanie: kto gotuje z Nigellą Lawson ???
ja za nia nie przepadam, ale z prostego powodu – gotowanie to moj wrog, nie robie tego, bo doprowadza mnie to do szalu, moj maz gotuje super, pieknie podaje, jak nie zdazy jedziemy na obiad do fajnej stolowki w naszym miescie. a nigella sie tak prezy i mizdrzy przy tych garach…. hmmmale skoro to lubi – to pewnie jej latwiej 😉 generalnie sadze, ze zawsze gotowanie pochlania czas, nie pokazuja najpierw zakupow, potem zmywania, doprowadzani kuchni do stanu uzytecznosci publicznej :p
Ja, ja, ja, ja!!!! Uwielbiam ją!!! 😀 I mam jej książki i płyty dvd. Pyszności :D.
Oglądam, podziwiam, zazdroszczę umiejętności.
Wszystko poukładane, na swoim miejscu, no i ta kuchnia…
Telewizja też robi swoje…
Może kiedyś, jak się dorobie wolnego czasu i takiej przestrzeni, skorzystam z jej porad.
Ja na stałę przejęłam od niej ten przepis:
1 (1,5 kg) kurczaka
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól
Świeżo zmielony pieprz czarny
Liście z 3 gałązek rozmarynu, zmielone [czerwony] pomijam rozmaryn [/czerwony]
⅓ szklanki rodzynek sułtańskich, zamoczone w wodzie na 30 min.
½ szklanki nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), lekko podpieczone [czerwony]ja daję uprażony słonecznik[/czerwony]
Ok. 450g tagliatelle (włoski makaron) [czerwony]my lubimy zwykłe świderki[/czerwony]
2-3 łyżki stołowe siekanej pietruszki
Nastaw piekarnik na ok. 180°C
Natrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem, potem ułóż go w brytfannie piersiami do dołu i piecz ok. 1,5h lub do momentu, aż będzie brązowy. Kurczak będzie gotowy, jeśli po przecięciu będą wypływać z niego czysty płyn (nie różowy). Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, wstaw wodę na makaron.
Wyciągnij kurczaka, obierz mięso od kości i potnij lub porwij na mniejsze kawałki [czerwony]uwaga na poparzone paluszki![/czerwony]
Żeby zrobić sos, zlej wszystkie płyny z brytfanny do garnka. Dodaj rozmaryn, rodzynki i igławę [czerwony](w moim przyopadku rodzynki i słonecznik)[/czerwony]. Zacznij podgrzewać sos, kiedy będziesz gotować makaron.
Ugotuj i odcedź makaron, w dużej misce pomieszaj go z sosem, kurczakiem i pietruszką.
[czerwony]Smacznego :)[/czerwony]
chciałam jeszcze dopisać, ze dodaję też czosnek i paprykę, ale ogólnie jeśli chodzi o przyprawy to pewnie każdy może przyperawić kurczaka tak jak lubi.
oglądam jej programy ale czasami dochodze do wniosku ze jakby miała tyle pólproduktów w kuchni to pewnie sama te wymysliłabym niejedno danie…. ona ma wszystko gotowe, zamrożone, zawekowane…w koncu to własnie składniki i półprodukty sa najwazniejsze -oczywiscie pomysł/przepis jeszcze….
lubie oglądac jak jej wszystko sprawnie i szybko idzie….
moja siostra upiekła kiedys jakies ciasto w/g jej przepisu,nawet dobre było:)
Zastanawiam się czy nie kupić książki ale dość droga więc nie wiem czy warto?
Czy ona nie używa zbyt wymyślnych i drogich składników?
Ja ostatnio z przepisu Nigelli upieklam muffinki z baklava. Przepyszne byly.
Kuchnia jak kuchnia, ale jaka spiżarnia 😮
gdzieś był blog z jej przepisami (po polsku), ale nie byłam zainteresowana tematem więc linka nie mam 🙂 (ale chyba był gdzieś w forumowej Książce Kucharskiej).
baklava, mniammmmmmmmhmmm
Uwielbiam Nigelle, jak większosc programów na TVN style;), ona zakochana we włoskiej kuchni- ja też, od czasu do czasu pozwalam sobie na drogie składniki do potraw ktore ona przygotowuje, nie lubie programu Nigella expresowo-bo to jakby nie w jej stylu…. wkurza mnie to jej podjadanie smażonych świńskich uszu o 12 w nocy, ale to pewnie na potrzeby programu, choć “półeczki” powyżej pośladków ma niczego sobie;)….
ja, ja!
Robilam mufiny i chilli i jeszcze pare innych przepisow ale glownie to slodkosci
ciasto czekoladowe z jej przepisu to pychota:)
Znasz odpowiedź na pytanie: kto gotuje z Nigellą Lawson ???