Menu na imprezke – HELP!

Dziewczyny niedługo impreza roczkowa Zuzi i chciałabym coś fajnego zrobić. Zawsze robie podobne sałatki, podobny obiad a tym razem chciałabym zaskoczyć gości. Macie przepisy na coś dobrego i nietypowego, albo pomysły na nietypowe podanie? Kiedyś w restauracji jadłam sałatke podaną w takim fajnym koszyczku naleśnikowym. Wyszukałam w necie jak go zrobić, jest bardzo efektowny. Podrzucicie coś?

12 odpowiedzi na pytanie: Menu na imprezke – HELP!

kamelia Dodane ponad rok temu,

No, a gdzie link to koszyczka? 😉

Jadłam pyszną karkówkę, potem sama robiłam i wyszła równie dobra. Karkówkę plastry rozbijamy, przyprawiamy i układamy jedną warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Na wierzch dajemy mieszkankę pokrojonej kapusty kiszonej, ananasa krojonego w kostkę 1x1cm i papryki surowej w kawałkach podobnych jak ananas. Proporcje dowolne, robiłam ciut więcej kapusty niż ananasa i papryki (ok. 1,5:1:1) Pieczemy zakryte folią aluminiową (odwróconą tak żeby ciepło szło w potrawę). Pieczemy ponad 1h. Podajemy w tym samym naczyniu w którym sie piekło. Smak ma to wyborny. Wierzchnią warstwę radzę mocno popieprzyć – wychodzi mieszanka słodkiego – słonego- kwaśnego – pikantnego smaku.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Kamelia:No, a gdzie link to koszyczka? 😉

Jadłam pyszną karkówkę, potem sama robiłam i wyszła równie dobra. Karkówkę plastry rozbijamy, przyprawiamy i układamy jedną warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Na wierzch dajemy mieszkankę pokrojonej kapusty kiszonej, ananasa krojonego w kostkę 1x1cm i papryki surowej w kawałkach podobnych jak ananas. Proporcje dowolne, robiłam ciut więcej kapusty niż ananasa i papryki (ok. 1,5:1:1) Pieczemy zakryte folią aluminiową (odwróconą tak żeby ciepło szło w potrawę). Pieczemy ponad 1h. Podajemy w tym samym naczyniu w którym sie piekło. Smak ma to wyborny. Wierzchnią warstwę radzę mocno popieprzyć – wychodzi mieszanka słodkiego – słonego- kwaśnego – pikantnego smaku.

Ciekawy przepis. Zrobie go.
A czym dokładnie przyprawiasz mięso. Jaieś zioła? Podlewasz wodą podczas pieczenia?

elza29 Dodane ponad rok temu,

Nasz roczek juz za nami. Na obiad podalam schab: [Zobacz stronę] wszystkim smakowal 😀 podalam z ziemniakami i 3 rodzajami gotowych surowek 😉
Pozniej gotowy tort i ciasta Dzien wczesniej zrobilam salatke z kpaluszkow krabowych nr.18 [Zobacz stronę], do schrupania sliwki zawijane w boczku nr14 [Zobacz stronę] ja bez tych migdalow- orzechow to robie, krewetki w panierce z sosami paprykowym i czosnkowym. I to tyle ale mialam 3 doroslych gosci i 2 dzieci w tym jeden niemowlak wiec szalec nie musialam 😉 Narobic sie nie narobilam a morskie stworzenia gorowaly gdyz goscie ze slaska do nas nad morze przyjechali 😉

smoki Dodane ponad rok temu,

Jak chcę zaszaleć to serwuję serowe miseczki np z sałatka z krewetek.

Ser żółty trę na drobne wiórki i posypuję małą, rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Wychodzi z tego naleśnik, z którego formuję miseczkę na odwróconej dnem do góry filiżance. Jak ser zastygnie to wychodzi śliczna i chrupiąca miseczka, w której można zaserwować dowolną sałatkę.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Jak chcę zaszaleć to serwuję serowe miseczki np z sałatka z krewetek.

Ser żółty trę na drobne wiórki i posypuję małą, rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Wychodzi z tego naleśnik, z którego formuję miseczkę na odwróconej dnem do góry filiżance. Jak ser zastygnie to wychodzi śliczna i chrupiąca miseczka, w której można zaserwować dowolną sałatkę.

Właśnie czegoś takiego szukałam. Spróbuje z tymi miseczkami. Dzięki 🙂

Dodane ponad rok temu,

U nas będzie dużo gości, w tym 7 dzieci.

werbla Dodane ponad rok temu,

ja polecam nadziewane pomidory
4 duże i twarde pomidory sparzam, zdejmuję skórkę, przekrajam na pół i wyjmuje środek..biały ser gniote widelcem do niego daje ogórek pokrojony w drobna kosteczkę, do tego szczypiorek i przyprawy jak kto lubi, i pomidory uzupełniam farszem…pycha

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Szczęście:ja polecam nadziewane pomidory
4 duże i twarde pomidory sparzam, zdejmuję skórkę, przekrajam na pół i wyjmuje środek..biały ser gniote widelcem do niego daje ogórek pokrojony w drobna kosteczkę, do tego szczypiorek i przyprawy jak kto lubi, i pomidory uzupełniam farszem…pycha

Ciekawe.
Robiłam kiedyś pomidory z nadzieniem mięsnym. Dzieciaki uwielbiały 🙂 Odszukam przepis.

mamajoanna Dodane ponad rok temu,

ja polecam następujące dania:
1)nadziewane kalarepki (kalarepki wydrążyć, nadziewać mięsem mielonym z koperkiem i czosnkiem; pozostały miąższ zagotować w bulionie, zmiksować i zalać kalarepki, dusić w piekarniku aż będą miekke
2) Karkówka – karkówkę marynujemy w “przyprawie do żeberek z miodem” z kotanyi, pieczemy w całości, podajemy w naczyniu, w którym było pieczone, kroimy na kawałki na stole

na zimno, to zawsze robię coś takiego: smażę kilka rodzajów naleśników(z mąki razowej, ze szpinakiem, z czerwoną słodką papryką) następnie smaruje jakąś pastą (np. pastella) kładę plasterek mięsa, sera żółtego, i jakieś warzywo, zwijam w rulon i kroję na kawałki o ok, 1 cm szerokości

mamajoanna Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Jak chcę zaszaleć to serwuję serowe miseczki np z sałatka z krewetek.

Ser żółty trę na drobne wiórki i posypuję małą, rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Wychodzi z tego naleśnik, z którego formuję miseczkę na odwróconej dnem do góry filiżance. Jak ser zastygnie to wychodzi śliczna i chrupiąca miseczka, w której można zaserwować dowolną sałatkę.

super pomysł napewno wykorzystam w najbliższym czasie

kamelia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez scarlet:Ciekawy przepis. Zrobie go.
A czym dokładnie przyprawiasz mięso. Jaieś zioła? Podlewasz wodą podczas pieczenia?

Czasem jakaś mieszkanka grillowa, czasem tylko pieprz, pieprzy ziołowy, mało soli, bo od kapusty robi sie słone. Kapusta nieco odciśnieta, ale razem z ananasem daje wystarczajaco wilgoci by nic nie trzeba było uzupełniać. Wychodzi soczyste.

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Kamelia:No, a gdzie link to koszyczka? 😉

Jadłam pyszną karkówkę, potem sama robiłam i wyszła równie dobra. Karkówkę plastry rozbijamy, przyprawiamy i układamy jedną warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Na wierzch dajemy mieszkankę pokrojonej kapusty kiszonej, ananasa krojonego w kostkę 1x1cm i papryki surowej w kawałkach podobnych jak ananas. Proporcje dowolne, robiłam ciut więcej kapusty niż ananasa i papryki (ok. 1,5:1:1) Pieczemy zakryte folią aluminiową (odwróconą tak żeby ciepło szło w potrawę). Pieczemy ponad 1h. Podajemy w tym samym naczyniu w którym sie piekło. Smak ma to wyborny. Wierzchnią warstwę radzę mocno popieprzyć – wychodzi mieszanka słodkiego – słonego- kwaśnego – pikantnego smaku.
super, musze zrobic… takie zestawienia mi bardzo pasują 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Menu na imprezke – HELP!

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
I love Puszcza
[URL]https://tydecydujesz.org/[/URL] i w skrocie skopiowane ze strony ty decydujesz: [I]Żeby ochronić Puszczę nie wystarczą spektakularne akcje. Musimy zmienić prawo, które od lat uniemożliwia rozszerzenie parku narodowego na terenie Puszczy Białowieskiej. Tydecydujesz.org to
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Mali poszukiwacze skarbów i nie tylko
Cześć, Mam trudne dziecko. Kochane, ale trochę zgubiliśmy kontakt.. Długo szukałam sposobu jak sobie z Krzysiem poradzić aż w końcu trafiłam na stronę firmy, która zajmuje się między innym organizowanie czasu
Czytaj dalej