minestrone

podobno caly sekret minestrone lezy w tym, zeby je odpowiednio dlugo gotowac
i cos w tym jest
podje czas na wersje, ktora mnie osobiscie najbardziej smakuje

1.5 litra wywaru warzywnego (moze byc kurzy, miesny, jaki tam wam najlepiej wchodzi, moze tez byc po prostu woda, albo polowa wody, polowa wywaru)
3 lyzki dobrej oliwy z oliwek
1 duza cebula drobno posiekana
1 por, krajany w piorka, oczywiscie glownie ta biala czesc, zielona tylko dokad nie stanie sie lykowata
2 marchewki w drobnej kostce
1 galazka selera naciowego w drobnej kostce
2 zabki czosnku, drobniutko siekane
2 ziemniaki (obrane) w drobnej kostce
1 lisc laurowy
1 galazka swiezego tymianku albo 1/4 lyzeczki suszonego
pol szklanki zielonego groszku (moze byc mrozony)
2-3 male cukinie, w drobnej kostce
3 pomidory bez skorki w drobnej kostce (daje puszkowane i tez jest ok)
puszka fasolki bialej, raczej drobniejszej, jakies canellini najlepiej
3 lyzki sosu pesto (moze byc gotowy, mozna samemu zrobic ze swiezej bazyli oliwy, orzeszkow piniowych i parmezanu z sola pieprzem i czosnkiem w blenderze)
tarty parmesan do posypania
sol i pieprz
bagietka, ewentualnie krutony

1. w garnku podgrzac wywar do punktu delikatnego wrzenia
2. w osobnym, dosc wysokim garnku, najlepiej w dosc grubym dnem, podgrzac po woli oliwe i udusic na niej cebule i pora pod przykryciem do zmiekniecia na niewielkim ogniu
3. dodac marchew, seler i czosnek, zwiekszyc troszke ogien i czesto mieszajac gotowac przez ok. 5 minut; dodac ziemniaki i gotowac kolejne 2-3 minuty
4. dolac goracy wywar, dobrze wymieszac, wrzucic listek laurowy, tymianek i doprawic sola i pieprzem do smaku (zazwyczaj w tym momencie, jesli mam w domu, wrzucam skorke od parmezanu dla polepszenia smaku) i doprowadzic do wrzenia; zredukowac ogien i gotowac przez 10-12 minut
5. wrzucic swiezy groszek (mrozony musi poczekac) i cukinie i gotwac przez kolejne 5 minut; wrzucic mrozony groszek i pomidory; nakryc garnek, stopniowo doprowadzic do wrzenia i dusic przez kolejne 5-8 minut
6. na ok. 20 minut przed podaniem usunac pokrywke i wrzucic fasole, gotowac ok. 10 minut
7. dodac pesto, doprawic (jesli trzeba) sola i pieprzem i pogotowac jeszcze male 5 minut; zupe odstawic z ognia i pozwolic smakom ladnie sie wymieszac przez kilka minut
8. podac parmesan osobno, grzanki mozna zgrilowac

Znasz odpowiedź na pytanie:

Dodaj komentarz

Mozarella w ciąży

Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

Czytaj dalej →

Ile kosztuje żłobek?

Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

Czytaj dalej →

Dziewczyny po cc – dreny

Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

Czytaj dalej →

Meskie imie miedzynarodowe.

Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

Czytaj dalej →

Wielotorbielowatość nerek

W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

Czytaj dalej →

Ruchome kolano

Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general