MŁODA KAPUSTA i co dalej…..

Biedronki i inne supermarkety zawalone obecnie kapustami….. tanimi kapustami
Mi sie pomysły skończyły na jej przetwarzanie
Zrobiłam już chyba z 5 garów kapusty z kiełbaską i koperkiem
Od Tesciowej dostałam gołębie….

i co dalej…..
co z niej zrobić żeby nudno nie było…

14 odpowiedzi na pytanie: MŁODA KAPUSTA i co dalej…..

  1. Ja kroję taką kapuchę na 4 części. Gotuję. I taką ćwiartkę podaję na talerz, polewam bułką tartą z masłem.

    Moja mama kroi kapustę na plastry (ok 2-3 cm) i smaży jak kotlety (panieruje w jajku i bułce).

    Lubię zapiekankę z kapusty. Kroję kapustę i daję na dno naczynia żaroodpornego, na to kalafior, ziemniaki, jakaś kiełbacha i znów kapusta. I do piekarnika na 1,5-2 godz.

    • Z fasolą jaśkiem zrób.

      Gotujesz kapuchę, gotujesz jaśka i mieszasz. Doprawić można masłem i odrobiną koncentratu pomidorowego.

      Po prostu inny wymiar kapusty 🙂

      • ja robie tak:
        poszatkować, dodac mnóstwo piór zielonej cebulki i koperku, zalać wodą, jak zmięknie zabielić śmietaną z mąką, doprawić sól, pieprz, maggi. do mielonych, schabowych, piersi z kurczaka jest pyszna

        • Zamieszczone przez Olusia
          Ja kroję taką kapuchę na 4 części. Gotuję. I taką ćwiartkę podaję na talerz, polewam bułką tartą z masłem.

          Moja mama kroi kapustę na plastry (ok 2-3 cm) i smaży jak kotlety (panieruje w jajku i bułce).

          Lubię zapiekankę z kapusty. Kroję kapustę i daję na dno naczynia żaroodpornego, na to kalafior, ziemniaki, jakaś kiełbacha i znów kapusta. I do piekarnika na 1,5-2 godz.

          taa….. wersja na kalafiora też mi znana

          Zamieszczone przez smoki
          Z fasolą jaśkiem zrób.

          Gotujesz kapuchę, gotujesz jaśka i mieszasz. Doprawić można masłem i odrobiną koncentratu pomidorowego.

          Po prostu inny wymiar kapusty 🙂

          o to fajne… dzięki

          • Duszona na maśle z jabłkiem lub agrestem

            • Gotowana z boczkiem i kiełbaską i dokwaszona octem. Mniam.

              Gdyby nie to, że karmię, to sama bym zjadła

              • Zamieszczone przez ztforka
                Duszona na maśle z jabłkiem lub agrestem

                No i się obśliniłam…
                Z agrestem można zrobić pyszny bigosik 😉

                • Polecam surówki wszelkiego rodzaju. Moja ulubiona: kapucha, starta marchew i szczypiorek albo cebula w piórka + sól, cukier, pieprz, sok z cytryny i olej… Czasem też starta rzodkiewka. No uwielbiam
                  Można też kombinować z majo i groszkiem, kukurydzą…

                  • Ja jestem mięsożerna, ale taką młodą kapuchę to uwielbiam bez dodatków mięsnych tylko: kapusta, koper, masło, sól (ewentualnie kostka czy ziarenka smaku). Kiedyś dodałam pieczarki i kiełbasę to mi tylko smak zepsuły. Polecam taką prostą wersję, wystarczy trochę poddusić i można jeść.

                    • pychota-polecam!
                      poza tym bigos z samej mlodej kapusty, lazanki z kapusta, kapusta z koperkiem albo z zasmazka…

                      • ja uwielbiam cos takiego:
                        karczek kroi się w plastry, przyprawia
                        kapuste kroi sie tez w plastry
                        w naczyniu żaroodpornym układa się wzdłuż naczynia (nie warstwami!)- plaster kapusty, plaster karczku; zalewa się butelką pikantnego ketchupu i do piekarnika
                        pycha!

                        • Zamieszczone przez banita
                          ja uwielbiam cos takiego:
                          karczek kroi się w plastry, przyprawia
                          kapuste kroi sie tez w plastry
                          w naczyniu żaroodpornym układa się wzdłuż naczynia (nie warstwami!)- plaster kapusty, plaster karczku; zalewa się butelką pikantnego ketchupu i do piekarnika
                          pycha!

                          Widać, że kobieta pracująca. Szybkie, proste i pyszne
                          Na 100% zrobię 😀 Dzięki wielkie

                          • Dziewczyny a podajcie mi jak zrobić taką zasmażaną kapustke z koperkiem uwielbiam a nigdy mi nie wychodzi

                            • Zamieszczone przez Bep
                              Widać, że kobieta pracująca. Szybkie, proste i pyszne
                              Na 100% zrobię 😀 Dzięki wielkie

                              moj m tez pracujacy, a jednak codziennie spedza 1-2h w kuchni :p

                              imo to kapusta moze byc albo zasmazana, albo z koperkiem i smietanka…

                              Znasz odpowiedź na pytanie: MŁODA KAPUSTA i co dalej…..

                              Dodaj komentarz

                              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                              Logo