nie miała baba kłopotu…

… to gości na sylwestra zaprosiła

i musi menu przygotować
i coś ugotować

58 odpowiedzi na pytanie: nie miała baba kłopotu…

Dodane ponad rok temu,

ewka ja to samo zrobilam i teraaz mysle…zwlaszcza ze jedna ciezarna bedzie….do tego dlugo sie nie widzielismy….
ja smaze kurczaka, do tego salatka ziemniaczana, sledzik, salatka grecka, mozzarella z pomidorami, jakies zagryzki, do tego jeszcze schabowe z pieczarkami i zoltym serem.

no i na zyczenie meza…..sliwki z boczkiem…

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nelly21:

no i na zyczenie meza…..sliwki z boczkiem…
to to i ja popełnię

na resztę koncepcji brak
poczekam aż się ślubny wypowie

chilli Dodane ponad rok temu,

kupujesz odnozki i sprzydelka, (sporo bo gosci masz miec :Du nas na obiacd idzie 10 wiekszych i 15 mniejszych odnozek – takie samo podudzie bez uda)
myjesz

robisz marynate:
– miod – 4-5 lyzek
– sos sojowy jasny – tyle samo
– sos chili oryginalny – lyzka
– ocet balsamiczny – lyzka
– wrzucasz pokrojone ze 2 zabki czosnku
– wrzucasz swiezy rozmaryn

do marynaty wsadzasz miesko i wrzucas do lodowki (jo to robie w torebce foliowej zamykanej szczelnie)

po 4-5h wykladzasz mieso do naczynia zaroodpornego, podlewasz troche marynaty i na ok. 1h do piekarnika na 180-200 stopni (druga polowe robie z termoobiegiem) i pilnuj zeby nie wyparowalo wszystko

sukces towarzyski kulinarny gwarantowany 😀

zamiast kurczaka mozna dac pokrojone zeberka ale to juz tlustsze jest

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:kupujesz odnozki i sprzydelka, (sporo bo gosci masz miec :Du nas na obiacd idzie 10 wiekszych i 15 mniejszych odnozek – takie samo podudzie bez uda)
myjesz

robisz marynate:
– miod – 4-5 lyzek
– sos sojowy jasny – tyle samo
– sos chili oryginalny – lyzka
– ocet balsamiczny – lyzka
– wrzucasz pokrojone ze 2 zabki czosnku
– wrzucasz swiezy rozmaryn

do marynaty wsadzasz miesko i wrzucas do lodowki (jo to robie w torebce foliowej zamykanej szczelnie)

po 4-5h wykladzasz mieso do naczynia zaroodpornego, podlewasz troche marynaty i na ok. 1h do piekarnika na 180-200 stopni (druga polowe robie z termoobiegiem) i pilnuj zeby nie wyparowalo wszystko

sukces towarzyski kulinarny gwarantowany 😀

zamiast kurczaka mozna dac pokrojone zeberka ale to juz tlustsze jest
niegłupie
miód się nie pali?

chilli Dodane ponad rok temu,

przystawka (tez zeby sie nie narobic)

kupujesz 4 bulwy kopru wloskiego
odcinasz zielone (oskubujesz listki i zostawiasz na boku), kroisz na cwiartki i blanszujesz 5 min w gotujacej osolonej wodzie

schladzasz zimna woda

podgrzewasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz i mieszasz, ukladasz na naczynie zaroodporne (uzywam formy do tarty do tego ceramicznej) i do pieca na 180stopni na 35 minut

pod koniec pieczenia na patelnie wrzucasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz zabek posiekanego (!) czosnku, garsc pokruszonego chleba, otarta skorke cytryny i zielone z kopru wloskiego i czynisz grzanki

posypujesz to co w piekarniku i zapiekasz jeszcze 5 minut

na stol.

u mnie to laduje jako przystawka na cieplo.

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:niegłupie
miód się nie pali?

nie pali jak pilnujesz zeby zawsze bylo mokre na dnie.
wczoraj nam sie udalo przypalic z dna miod, na miesie nigdy nie pali. za to jaki smak

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:przystawka (tez zeby sie nie narobic)

kupujesz 4 bulwy kopru wloskiego
odcinasz zielone (oskubujesz listki i zostawiasz na boku), kroisz na cwiartki i blanszujesz 5 min w gotujacej osolonej wodzie

schladzasz zimna woda

podgrzewasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz i mieszasz, ukladasz na naczynie zaroodporne (uzywam formy do tarty do tego ceramicznej) i do pieca na 180stopni na 35 minut

pod koniec pieczenia na patelnie wrzucasz ze 2 lyzki oliwy, wrzucasz zabek posiekanego (!) czosnku, garsc pokruszonego chleba, otarta skorke cytryny i zielone z kopru wloskiego i czynisz grzanki

posypujesz to co w piekarniku i zapiekasz jeszcze 5 minut

na stol.

u mnie to laduje jako przystawka na cieplo.
to nie przejdzie

nienawidzę gotować czegoś, czego nie tykam 😉

superbasiek Dodane ponad rok temu,

a te śliwki z boczkiem to jak zrobić….. no bo brzmi smacznościowo 😀

Pozdrówki 🙂

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:to nie przejdzie

nienawidzę gotować czegoś, czego nie tykam 😉

a czego nie tykasz?
wczoraj to podawalam – zachwyt byl wielki 😀
a wegetarian podejmowalam

kup se jedna dzisiaj po drodze z pracy i wyprobuj
to naprawde smaczne jest

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:a czego nie tykasz?
wczoraj to podawalam – zachwyt byl wielki 😀
a wegetarian podejmowalam

kopru

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:a czego nie tykasz?
wczoraj to podawalam – zachwyt byl wielki 😀
a wegetarian podejmowalam

kup se jedna dzisiaj po drodze z pracy i wyprobuj
to naprawde smaczne jest
dzisiaj to se udek nakupię 😉
może to 24 h leżec w marynacie chyba, co?

chilli Dodane ponad rok temu,

zapomnialam ze koper trzeba skropic sokiem z cytryny (tej otartej) przed wsadzeniem do piekarnika

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:dzisiaj to se udek nakupię 😉
może to 24 h leżec w marynacie chyba, co?

nie wiem, ja na obiad wsadzam rano
na kolacje w poludnie.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:nie wiem, ja na obiad wsadzam rano
na kolacje w poludnie.

ja w sylwestra pracuję

superbasiek Dodane ponad rok temu,

witam w klubie…. nie jem kopru, moja rodzina też nie je bo to ja gotuję a zapachu kopru po prostu nie zniosą moje nozdrza i trzewia…..

Pozdrówki 🙂

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez SuperBasiek:witam w klubie…. nie jem kopru, moja rodzina też nie je bo to ja gotuję a zapachu kopru po prostu nie zniosą moje nozdrza i trzewia…..

Pozdrówki 🙂

to upiecz 😀
zapach znika 😀
posmak anyzku tez 😀

superbasiek Dodane ponad rok temu,

kiedyśkupiłam pęczek kopru zeby dzieciakom zrobić sos koperkowy bo zdrowy jest…. dzieci zjadly coć innego, koper wyladował w kuble zawiniety w dwa woreczki…. nie dałam rady… są rzeczy z których chyba nie wyrosnę…. ja od zawsze nie tylkam kopru w zadnej postaci…..

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez SuperBasiek:kiedyśkupiłam pęczek kopru zeby dzieciakom zrobić sos koperkowy bo zdrowy jest…. dzieci zjadly coć innego, koper wyladował w kuble zawiniety w dwa woreczki…. nie dałam rady… są rzeczy z których chyba nie wyrosnę…. ja od zawsze nie tylkam kopru w zadnej postaci…..

ale ja mowie o koprze wloskim
mowimy o tym samym?

superbasiek Dodane ponad rok temu,

koper to koper… ten tez mi podjeżdża…. może i jest dobry…. ale to raczej silniejsze ode mnie….

…. ale na szczeście jest tylke różnych innych rzeczy di szamania 🙂

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez SuperBasiek:koper to koper… ten tez mi podjeżdża…. może i jest dobry…. ale to raczej silniejsze ode mnie….

…. ale na szczeście jest tylke różnych innych rzeczy di szamania 🙂

a jakbym napisala “fenkuł” czyli uzyla wlasciwej nazwy to bys sprobowala?

Znasz odpowiedź na pytanie: nie miała baba kłopotu…

Dodaj komentarz

Chcę nawiązać kontakt z innymi rodzicami
PEDIATRA-GDZIE I JAKI?
No właśnie-od 1 stycznia przestaje na Podolanach istnieć przychodznia dla dzieci. Z jednej strony sie ciesze,bo ta pani doktor zapisuje tylko antybiotki-moje znowu przec całe święta chore i poprawy nie widać????!!!!!!
Czytaj dalej
Mam z dzieckiem taki problem
zapalenie spojówek
Witam, Idziemy na Sylwestra do znajomych ale ich dziecko od wczoraj ma zapalenie spojówek. Ponieważ idziemy tam z naszymi dzieciakami, to mam pytanie czy ta choroba jest zaraźliwa??? Gdzieś obiło
Czytaj dalej