macie jakies przepisy na cos pysznego ale tak by sie nie narobic????
oczywiscie oprocz gotowcow:)
Ja dzis np. poczynilam karkowke smazona:)
proste i smaczne i czlowiek sie nie narobi.
Karkowke kroimy w plastry rzucamy na patelnie z odrobina oleju jak sie lekko ze smazy to podlewamy juz tylko woda i oczywiscie jak woda wyparuje dolewamy i zmieniamy strony, przyprawiamy sola i jakimis ziolami, moze tez byc przyprawa do grilla.
Nastepnie gdy juz sie przypiecze solidnie wrzucamy cebule i przykrywamy, smazymy oczywiscie tak dlugo az miesko bedzie brazowe i miekkie, nie latamy za czesto bo ma sie spiec:)
i potem jemy….pychota
Inny pomysl to wrzucam czesci kuraka do foliowego piekarnika i niech sie smazy.:)
7 odpowiedzi na pytanie: obiady dla leniwych???
Dzisiaj robie to
pierś z kurczaka
ser mozzarella
oliwki czarne
przecier pomidorowy
oliwa z oliwek
ocet winny
oregano, sól, pieprz, czosnek, słodka papryka
Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę (nóż wkładamy
tak żeby dalo się przeciąć pierś w środku nie przecinając krawędzi… hmmm no
tak żeby ją potem nadziać…)
mieszmy w misce 2 łyżki oliwy, łyżke octu i przyprawy
piersi moczymy w tym co nam wyszło powyżej
mozzarelle trzemy na tarce, kroimy drobno oliwki
mieszamy ser i oliwki z odrobiną przecieru pomidorowego, doprawiamy oregano
piersi nadziewamy serem z oliwkami (można “zamknąć” skiewke za pomoca
wykałaczki) i do piekarnika
🙂 oprócz tego nadziewnania w którym mam już wprawę i w miarę szybko idzie szybko się robi. Ja robie w żaroodpornym. Bardzo go lubię i dziecie tez.
Przepis z gazeta forum z diety south beach:)
Jak zakupię suszone pomidory to wypróbuję ten mm
Dla mnie wszystko co się wrzucaca do zaroodpornego jest szybkie:D
Najszybsze obiady to piers w porach z sosem curry z przepisu CIKU, schab w cebuli, smazona rybka z frytkami i surowka, kotelety sojowe.
kurczak w porach:
piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, posmazamy na oleju az stana sie biale, posypujemy wegeta (uwaga zeby nie przesolic bo czasem wegeta jest b. slona), na to wsypujemy pokrojonego w talarki pora ( moze byc bardzo duzo) i starta skorke z 1 cytryny. Przykrywamy przykrywka i zmniejszamy troche gaz – musi sie poddusic. w trakcie duszenia calosc posypujemy duza iloscia curry ( 2-3 lyzki – nie bac sie). Zalewamy smietana, moze byc 18% stka lub 22% i niech sie jeszcze troche posmazy. Podajemy z ryzem.
schab w cebuli – przepis aduchy
Schab pokroić na plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać zupą cebulową Knorra w proszku i polać śmietaną kremówką. Zapiekać ok 1-1,5 godz. Pycha. Na 1 kg schabu 2 zupy i 2 śmietany 30%.
Moje wszystkie obiady są szybkie,
innych nie robię
Na pierwszy ogień polecam spagetti z mięskiem mielonym 🙂
Kotlety z kurczaka na różne sposoby,
a’la gulasz (z włoszczyzną mrożoną albo warzywkami z mrożonki to już istny miguś 😉 )
smażone,
ostatnio zrobiłam duszone w tej zupce cebulowej coś a’la przepis o którym pisze powyżej kiara (lekko podsmażyłam, dodałam ciut wody, zupki cebulowej knorra i poddusiłam…mniam)
Rybkę smażoną,
Rybkę pieczoną w folii ( solę, pieprzę, skrapiam oliwką z oliwek, obkładam cytrynką ewentualnie zamiast soli i pieprzu może być przyprawa do ryb) i zapiekam
Rybkę a’la grecka z mrożoną włoszczyzną i przecierem pomidorowym.
Bitki schabowe – kotleciki lekko rozbijam, obtaczam w mące, podsmażam, podlewam wodą (można dodać troszkę kostki rosołowej) i czekam 🙂
To tyle co przychodzi mi do głowy.
Mało pracochłonny jest też schab, indyk duszony ale tu trza czasu na gotowanie…wprawdzie jak się zamarynuje dzień wcześniej to potem tylko rach ciach obsmażyć, do garnka/piekarnika i znowu zostaje tylko czekanie
… A schabik można różnie…mój ulubiony to faszerowany suszonymi pomidorkami – rozcinam na pół (już po nocce kiedy się moczył w ziołach, czosnku i oliwce) nakładam do środka suszone pomidorki, zawijam, związuje nitką.
Zrobię te piersi w sobotę…mniam…
a do tego tzatziki…głodna się zrobiłam 😉
i sałatka z pomidorów jakaś pasuje, bo to takie włoskie danie:)
spagetti ze szpinakiem
ugotować spagetti (pół paczki)
w tym samym czasie na patelni na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w cieniutkie paseczki szynkę (ok. 20 dag); dodać pół paczki szpinaku mrożonego posiekanego (wcześniej rozmrażam w mikrofali – żeby było szybciej), czosnek (2 ząbki wyciśnięte, od biedy może być kosteczka knorra); posolić, popieprzyć, poddusić 2-3 min., dodać śmietanę piątnicy 18 % (ta mi najbardziej do sosów pasuje, bo gęsta), poddusić kolejne 2 min; dodać odcedzony makaron, wymieszać;
i na talerze
posypać parmezanem
Dla mnie szybki obiad to niekoniecznie taki, który zrobię w ciągu 15 minut i możemy juz jeść. Istotniejsze dla mnie to to, zebym nie musiała nad tym stać, mieszać, smażyć itp
Dlatego uwielbiam obiadki z piekarnika, oczywiście szybkie i łatwe, skomplikowane z wieloma składnikami to nie dla mnie. To, że w piekarniku musi trochę posiedzieć i to czasem wcale nie krótko to mi nie przeszkadza. Dlatego właśnie polecam ten przepis:
Znasz odpowiedź na pytanie: obiady dla leniwych???