Coś dla miłośniczek dań szybkich, łatwych i jednogarnkowych:)
Składniki:
– litr bulionu wołowego
– mięso mielone 30 dag
– 2 marchewki
– duża cebula
– pół bulwy selera
– dwie papryki
– duży ziemniak
– garść fasolki szparagowej
– puszka pomidorów
– sól, pieprz, ostra mielona papryka, majeranek
– natka pietruszki
– ryż
Bulion zagotuj. Obrane marchewki potnij w grube plastry, cebulę posiekaj, seler zetrzyj, papryki i ziemniaka pokrój w kostkę. Wymienione składniki łącznie z fasolką szparagową i pomidorami wrzuć do bulionu, posól i popierz, gotuj ok. 20minut. Mięso wymieszaj z surowym ryżem i natką pietruszki, przypraw pikantnie solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Formuj kuleczki, obtaczaj w mące i wrzucaj do zupy. Gotuj ok. 30 minut delikatnie mieszając. Podawaj z pieczywem. Smacznego:)
3 odpowiedzi na pytanie: Paprykowy kociołek z klopsikami
Fajne 🙂
Na pewno te klopsiki są bez jajka? Skleją się dobrze i nie porozwalają w gotowaniu?
możesz dodać jedno jajko (to na pewno nie zaszkodzi), ale ryż je też dobrze skleja. Mi się jeszcze nigdy nie rozwaliły, a kilka razy już tą zupkę robiłam
wczoraj poczyniłam to cudo
jest pyszne 🙂
klopsiki robiłam tak jak na mielone, czosnku dodałam i jajko, nie obtaczałam w mące
Polecam 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Paprykowy kociołek z klopsikami