Hej!
Od jakiegos czsu mieszkam w okolicach Norymbergii i chcialabym Wam podac przepis na tutejsze pierniki:
-3 bialka ubijamy, dodajemy ok 180 gr cukru pudru i dalej ubijamy mikserem
– 25 dag migdalow mielonych mieszamy z 2 lyzkami kandyzowanej skorki pomaranczowej i 2 lyzkami skorki kand. cytrynowej, do tego dodajemy lyzeczke cynamonu(jak ktos lubi to wiecej), szczypte gozdzikow mielonych i szczypte galki muszkatalowej – to wszystko przekladamy do piany z bialek i delikatnie mieszamy
– pierniczki nakladamy na blache, wylozona papierem do pieczenia
(mozna lyzka) i na calo noc zostawiamy do wyschniecia
-rano pieczemy 20-30 minut w 160 stopniach
Po upieczeniu lukrujemy i ozdabiamy skorka kandyzowana.
Pozdrawiam
Renata
2 odpowiedzi na pytanie: pierniczki inaczej
Re: pierniczki inaczej
Zaintrygowal mnie ten przepis. Jest inny od tych, ktore wyprobowalam dotychczas. Wyprobuje go, bo swieta tuz, tuz, moze nawet przed swietami, zeby miec pewnosc, ze mi wyjda:-) Mam pytanie: jak dlugo moga byc przechowywane takie pierniczki? Czy zamiast migdalow mozna dac orzechy? Czy skorka kandyzowana jest konieczna?
Ola (16.10.03)
Re: pierniczki inaczej
Pierniczki u nas zostaly zjedzone po 2 dniach-ale lepsze byly dnia nastepnego. Ciezko mi powiedziec jak dlugo mozna je przechowywac. Co do orzechow to mysle ze mozna wyprobowac, chociaz my robimy zawsze z migdalami. Skorka kandyzowana nadaje charakterystyczny aromat i smak, ale mysle ze mozna sprobowac bez, jednak wtedy trzeba dodac wiecej migdalow lub orzechow.
Pozdrowienia
Renata
Znasz odpowiedź na pytanie: pierniczki inaczej