piers kurza z szalwia i cytryna

proste i szybke, baaaardzo smaczne

4 pojedyncze piersi kurze
1/3 szklanki maki
sol pieprz
odrobina tluszczu do smazenia (od dawna uzywam oleju roslinnego w spray’u i dziala cuda – naprawde trzeba go niewiele)
3 lyzki masla
2 galazki swiezej szalwi
ewentualnie (niekoniecznie) kilka listkow swiezej szalwi do ozdoby)
1 szalotka drobno posiekana
1 lyzeczka swiezego posiekanego tymianku
2 lyzki soku z cytyny

piersi rozbic delikatnie na grubosc ok. 1.5 cm (maja byc w miare rowne, zeby sie dobrze przesmazyly)
przyprawic sola i pieprzem, odlozyc

rozgrzac patelnie z grubym dne,, spryskac tluszczem

obtoczyc piersi delikatnie w mace i usmazyc na patelni, ok. 3-4 minut z kazdej strony, albo dokad beda gotowe
mieso odlozyc do naczynia i wstawic do cieplego piekarnika (zeby nie ostygly)
na patelnie (nie myc, niczego nie zmieniac, jedynie ciut ostudzic) wrzucic galazki szalwii i maslo, poczekac az sie maslo lekko zbrazowi (nie moze sie spalic!, trzeba to robic raczej powoli, maly ogien pod patelnia), ok. 3-4 minut

usunac galazki szalwii, dorzucic szalotke, dusic ok 30 sekund
dodac sok z cytyny i znowu dusic ok. 30 sekund

uzyskanym sosem polac kurze piersi

podalam z ziemniakami z wody i salatka z mieszanki zielonych salat, pomidorow, ogorka, selera naciowego z tortellini i parmezanem w platach, ale chyba rozne wariacje sie sprawdza

cztery pojedyncze piersi kurczaka lekko rozbic na grubosc ok. poltora centymetra

6 odpowiedzi na pytanie: piers kurza z szalwia i cytryna

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Kusicielka!:)

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:Kusicielka!:)

stara, przepis z gazety cooking light, lekko zmodyfikowany, ale podobno zdrowo i dietetycznie:)

Dodane ponad rok temu,

postuluję o założenie oddzielnego wątku- kuchnia Kantalupy

maduxia Dodane ponad rok temu,

jestem za 😀 za kuchnią Kantalupy oczywiście

a co do przepisu- jak mi szałwia w zielniku odbije, nie omieszkam zrobić 🙂

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aba:postuluję o założenie oddzielnego wątku- kuchnia Kantalupy
O tak:)

I kuchnie Maduxi 🙂

mmj Dodane ponad rok temu,

Ja też jestem za “Kuchnią Kantalupy”

Kantalupa, za każdym razem, jak czytam Twoje opisy, to mi ślinka cieknie. Mniam!

Znasz odpowiedź na pytanie: piers kurza z szalwia i cytryna

Dodaj komentarz

Mam z dzieckiem taki problem
endoskopia u dziecka
Witam. Mój syn od urodzenia jest poniżej 3 centyla w siatce. Ma 4 lata i 8 miesięcy, waży 13 kg, mierzy 98 cm. Jest ogromnym niejadkiem. Gdy uda mi się coś w
Czytaj dalej