Pizza

Czy macie łatwy przepis na pyszną pizze? 🙂

11 odpowiedzi na pytanie: Pizza

Dodane ponad rok temu,

Re: Pizza

Mamy :).
2 dag drożdży, cukier, ok. 1/2 szklanki mieszanki płynów (woda, oliwa, mleko w równych częściach), 1 szkl. mąki pszennej, sól

Drożdże zasypać odrobiną cukru, jak się rozpuszczą dodać do mieszanki mleka, wody i oliwy. Do tego dodać mąkę i szczyptę soli i wyrobić (ciasto musi być miękkie i elastyczne). Ciasto odstawić do wyrośnięcia i nakryć ściereczką. Potem rozwałkować na blasze i zapiekać (ja piekę ok. 10-15 minut w 175st. C) – musi byc kolor złocisty. Potem rozkładam nadzienie, czyli co mi przyjdzie do głowy, od najprostszego czyli podmażone pieczarki z cebulą, podpiekam z 10 minut, potem posypuję tartym serem i zapiekam aż ser się rozpuści (oczywiści obowiązkowo daję oregano) do salami, oliwek, ananasa, itp. Robiłam też z tuńczykiem, wyszło pycha :).
Tak naprawdę cały sekret tkwi w przepisie na spód, jak dla mnie jest rewelacyjny i zawsze wychodzi!

Aha, ja zawsze robię ciasto z podwójnej porcji.

Życzę smacznego!

milka302 Dodane ponad rok temu,

Re: Pizza

Tak tak, niezawodny przepis – już od jakiegoś czasu korzystamy i jeszcze się nie zdarzyło, żeby się nie udał :D.

Milka i Wiktorek

catty Dodane ponad rok temu,

Re: Pizza

Ajax przepis już podała więc ja tylko dodam że zamiast drożdży naturalnych używam drożdży w proszku Knorra -bardzo praktyczny wynalazek moim zdaniem. Nie trzeba ich trzymać w lodówce; mimo że są w małych opakowaniach są bardzo wydajne – ja kupuję 2-3 opakowania na pół roku i wystarczają mi na wiele różnych produktów. Nie muszę pamiętać o kupnie drożdży naturalnych których zapachu zresztą nie trawię.

[Zobacz stronę]

kiara Dodane ponad rok temu,

Re: Pizza

Przepis z Wloch:)
na duza blache(na malej ciasto bedzie grube):
3 szkl.maki
5 dkg drozdzy
1 lyzka mleka
3 lyzki oleju
2 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru
letnia woda(przegotowana)
Wszystko razem dobrze wyrobic,mozna odstawic do wyrosniecia-ja tego nie robie.
Ciasto wykladac na blache wylozona papierem do pieczenia ew.folia aluminiawa. Ciasto nalezy wykladac luzka,maczana w oleju i rowno rozprowadzac. Surowe ciasto posypac oregano i posmarowac ketchupem/sosem pomidowowym,wykladac sklasniki jakie lubisz(pieczarki najlepiej wczesniej pokroic, posolic i odstawic.
Pieczesz ok 30-40 min.

Ania i 20.09.2005

karolina81 Dodane ponad rok temu,

Re: Pizza

Wielkie dzieki, na pewno wyprobuje 🙂

Dodane ponad rok temu,

Re: Pizza proszta i szybka i smaczna 🙂

Przepis niestandardowy bo bez drożdży, ale o dziwo wychodzi smaczne ciasto 🙂

2 szklanki mąki
2 łyżki oleju (przeważnie ciut więcej dodaję)
2/3 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do natłuszczenia formy (ja robię w formie silikonowej, więc już jej nie natłuszczam)

Zagnieść ciasto i na 20 minut do lodówki, a potem rozwałkować, włożyć do piekarnika i piec.

Ulka i listopadowy miś

superbasiek Dodane ponad rok temu,

PIZZOS BASIEK PATENTOS

a ja tam robię tak:
ciasto:
-mąka, około 2-3 szkl
-jajka szt 2
-mleko 1 szkl
-drożdże 5g (pół kostki standardowych)
-około 3-5 duże łyżki oleju
-przyprawa do pizzy, sól, oregano… i co tam mam pod ręką a pasowałoby do kompozycji 🙂

miącham wszystko razem (trzeba troche wyrabiać, musi się wszystko dokładnie wymieszać) ciasto ma być elastyczne, ja to daję wszystko właściwie na oko :)….. dzielę na pół i jedna część odkładam a drugą rozpłaszczam, bo ja placka nie wałkuję tylko wyrabiam w rękach, 🙂 często sobie tym ciastem podrzucam 🙂 pierwsze kroki żonglerki ciastem na pizzę 🙂
ja piekę w blasze z tefalem to nie smaruję jej niczym, a w cieście jest olej, to i tak się nie lepi

sos:
przecier pomidorowy 1 szklanka
2 łyżki oliwy
wegeta, oregano, przyprawa do pizzy, sól – wg uznania
trochę wody jak za gęsty wychodzi 🙂

przecierem smaruję wyłożony w blachę placek, sypię serem a na wierzch już co mi tam przyjdzie do głowy 🙂

np: szynka, brzoskwinie i ananasy z puszki, kukurydza konserwowa

salami, cebula

tuńczyk, cebula, oliwki, kukurydza z puszki

papryka konserwowa lub swieża, cebula, oliwki, kiełbasa, kukurydza

… no i czekam tak ze 20-30 minut żeby sobie podrosła a potem siup do piekarnika 🙂 na 200-220 stC na około 20-25 minut 🙂 i gotowe 🙂 a blachę mam na 35cm średnicy 🙂

… a ostatnio miałam robić jak zwykle dwie pizze ale miałam dużo żółtego sera, kupuję końcówki sera z krojenia, jest tańszy a potem go mielę i wrzucam do zamrażary, na pizzę jest super 🙂 … no i ostatnio połozyłam w blachę jeden placek, posypałam grubo serem (zamrozonym), potem kolejny placek, posmarowałam sosem, posypałam serem, posypałam oregano i piekłam około 30 minut…. normalnie PIZZOS BASIEK PATENTOS 🙂

Smacznego i Pozdrówki 🙂

człowiek uśmiechnięty jest bogatszy o… uśmiech

gosiek25 Dodane ponad rok temu,

Re: PIZZOS BASIEK PATENTOS

proszę napisz jakiej mąki używasz do tej pizzy? chyba dużo zależy od jej jakości??

superbasiek Dodane ponad rok temu,

Re: PIZZOS BASIEK PATENTOS

przeważnie mąki babuni z biedronki, albo tortowej…. w sumie to zależy chyba bardziej od wymiąchania ciasta 🙂

Pozdrówki 🙂

człowiek uśmiechnięty jest bogatszy o… uśmiech

ladybug Dodane ponad rok temu,

Re: Pizza

w jakiej temperaturze?

Alex 28.06.06

kiara Dodane ponad rok temu,

Re: Pizza

A nie wiem:)
Pieke na 4 kropce:D

Ania i 20.09.2005

Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza

Dodaj komentarz

Odradzam
+ptyczki....
gdzieś słyszałam,że nie można czyścic uszek niemowlakow,bo wpycha się cała woskowine. Są jakies kropelki do uszu które po jakimś czasie 5 min.wypływa wosk z uszek.musze spróbowac edżka...
Czytaj dalej
Polecam
zielona...
picie codziennie zielonej herbaty to skarbnica zdrowia.dziala dobrze na zęby i kości i na serce..... edżka...
Czytaj dalej