Forum: Książka kucharska
poproszę przepis- rybka po grecku
no właśnie- poprosze o przepis. Kiedyś robiłam ale już dawno i przepis gdzieś mi się zapodział
Iwona i Wiktoria (11.08.03)
no właśnie- poprosze o przepis. Kiedyś robiłam ale już dawno i przepis gdzieś mi się zapodział
Iwona i Wiktoria (11.08.03)
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
1 odpowiedzi na pytanie: poproszę przepis- rybka po grecku
Re: poproszę przepis- rybka po grecku
Znalazłam taki:
duży pstrąg (albo inna ryba, np. dorsz lub karp)
2 cebule
ok. 10 sporych marchewek (startych powinno być tak 3/4 wysokości patelni)
przecier pomidorowy
olej
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
kostka wołowa
Rybę dokładnie wyczyścić, usunąć ości i pokroić w dzwonki albo w takie kawałki, na jakie mamy ochotę. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, moczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Przygotować resztę składników:
cebule pokroić w sporą kostkę i podsmażyć leciutko na oleju, dorzucić startą na tarce o dużych oczkach marchew i razem dusić pod przykryciem aż warzywa zrobią się miękkie. Najlepiej podsmażoną marchew zalać połową szklanki wywaru wołowego, a potem w razie potrzeby dolewać do niej wody i oleju. Na koniec dodać sporą łyżkę przecieru pomidorowego, doprawić solą, pieprzem, może jeszcze odrobiną kostki rosołowej i, jesli lubimy mocno pomidorowy smak to przecierem pomidorowym. Sos warzywny powinien być gęsty.
Na dnie półmiska ułożyć warstwę ryby, a na nią warstwe sosu, na to znowu rybę i sos z warzyw, i tak aż nam sie rybka skończy, ale musi być cała przykryta marchewką.
I to wszystko. Potrawę przykrywamy czymś, żeby nie wyschła i wstawiamy do lodówki, następnego dnia będzie przepyszna. Podajemy zimną do pieczywa.
Ewa i Julcia (15.07.2002)
Znasz odpowiedź na pytanie: poproszę przepis- rybka po grecku